Memurun Evlilik İzni Ne Kadar? Hangi Tarihten İtibaren Başlar?

Memur ve Sözleşmeli Personellerin evlilik izni kaç gündür? İzin düğün tarihinden mi yoksa nikah tarihinden itibaren mi başlar? İlgili DPB görüşü yazımızda… (Okuma Süresi: 2 dk)

Memurun Evlilik İzni Ne Kadar? Hangi Tarihten İtibaren Başlar?
Yayınlama: 04.06.2021
A+
A-

Memur ve sözleşmeli personellerin evlilik izni, evlilik izni ne zaman başlar? Düğün tarihi mi yoksa nikah tarihi mi dikkate alınır?

Bu yazımızda memur ve sözleşmeli personellerin evlilik izni kaç gün ve bu izin hakkının ne zamandan itibaren yani düğün tarihinden mi yoksa nikâh tarihinden itibaren mi kullanılabileceği hususlarını madde madde anlatacağız.

1) Devlet memurlarının evlilik izni 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Mazeret İzni” başlıklı 104. Maddesinin (B) fıkrasında düzenlenmiş olup ilgili kanun maddesi şu şekildedir.

“Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.”

Madde metninden de anlaşılacağı üzere evlilik izni yedi gün olup bu izin hakkı kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde ve memurun isteği üzerine kullanılabilecek bir izindir.

2) Madde metninde sadece kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde düzenlendiği için kardeş, dayı, teyze, amca, hala gibi diğer yakın akrabalarının evlenmesi durumunda bu izinin kullanılması mümkün değildir.

3) Evlilik izni süresi işgünü olarak değil takvim günü olarak hesaplanır. Yani yedi günlük süre içerisine denk gelen hafta sonu günü, resmi tatil günü gibi tatil günleri söz konusu iznin süresini değiştirmeyecektir.

4) Evlilik izninde amirin takdir yetkisi yoktur. Madde metninde de ifade edildiği üzere “Memurun İsteği” yeterli olup usulüne uygun bir şekilde talep edilmesi halinde izin verilmek zorundadır.

5) Düğün tarihi ile nikâh tarihi farklı zamanlar ise evlilik izni ne zaman kullanılabilir?

Bu hususta 657 sayılı kanunun 104/B maddesinde herhangi bir açıklayıcı hüküm olmamakla birlikte konu hakkında Devlet Personel Başkanlığının vermiş olduğu 2011 tarihli görüşü mevcuttur. Söz konusu görüşün ilgili kısmı şu şekildedir.

“Evlilik sebebine dayalı olarak verilen mazeret izninin, resmi nikâhın gerçekleştiği tarihten, ancak nikâh ve düğünün farklı tarihlerde yapılması durumunda, memurun tercihi de göz önünde bulundurularak resmi nikâh yahut düğün tarihinden itibaren başlamak suretiyle kullandırılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.”

Devlet Personel Başkanlığının Görüşünden de anlaşılacağı üzere evlilik izni kural olarak resmi nikâhın gerçekleştiği tarihten başlarken nikâh ve düğün tarihlerinin farklı zamanlarda olması halinde kullanılacak iznin başlangıç zamanı memurun tercihine bırakılmıştır. Memur evlilik iznini kullanmak için resmi nikâh veya düğün tarihlerinden birini tercih edebilme hakkına sahiptir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri memurun söz konusu iznini nikâh veya düğün tarihinden önce veya belli bir süre geçtikten sonra kullanmasının mümkün olmayacağıdır. İzin resmi nikâhın veya düğünün yapıldığı günden itibaren başlar ve yukarıda da izah edildiği üzere yedi takvim günüdür.

6) Sözleşmeli Personellerin evlilik izni kaç gündür?

SÖZLEŞMELİ Personellerin evlilik izninin kaç gün olduğu hususunda bakılması gereken yer “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” ın 9. Maddesidir. Söz konusu esasların 9. Maddesine 14.05.2018 tarihinde eklenen ilgili kısım şu şekildedir.

“Sözleşmeli Personele isteği üzerine, eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir”

Madde metninden de anlaşılacağı üzere Sözleşmeli Personelin de evlilik izni tıpkı memurda olduğu gibi yedi gündür. Bu iznin ne zaman kullanılabileceği hakkında ve diğer hususlar için memurlar hakkında mevcut olan hükümler kıyasen uygulanabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.