Mühendis olarak görev yapanların daha önce hizmet alımı suretiyle geçen hizmetlerinin kazanılmış hak aylığında sayılması
Sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçirilmesi konusu 2023 genel seçimlerinden önce en çok konuşulacak konuların başında geliyor. Henüz bu konuya ilişkin bir Kanun çıkarılmamış olsa da böyle bir çalışmanın yapıldığı ve seçim öncesinde Kanunlaşacağı neredeyse kesin gibi. Peki bu yönde bir Kanun çıkması halinde bu Kanunun kapsamının ne olacak? Belediyelerde çalışan sözleşmeli personel bu Kanun kapsamına alınacak ve memur kadrolarına geçirilecek mi? Bu soruların cevabı henüz bilinmese de önümüzdeki aylarda netleşecektir. Eğer belediyelerdeki sözleşmeli personel memur kadrolarına geçirilirse bu kez konuşacağımız konuların başında bu kişilerin belediye şirketi bünyesindeki çalışmalarının memuriyette nasıl değerlendirileceği olacaktır. Sitemiz yazarlarından Üstat Mehmet YURDCU Bey bu konuya ilişkin çok kapsamlı bir yazı kaleme almış olup yazıya ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de aynı konuda bir görüş yazısı vermiştir. İlgili görüş yazısı şu şekilde…
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-3736939
Konu: Mühendis Olarak Görev Yapanların Daha Önce Hizmet Alımı Suretiyle Geçen Hizmetlerinin Kazanılmış Hak Aylığında Sayılması
Tarih: 27/05/2022
….. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: …. tarihli ve ….. sayılı yazınız.
Belediyenizde memur statüsünde mühendis ünvanlı kadroda görev yapmakta olan bir personelin, memuriyet öncesi özel sektörde geçirdiği sigortalı hizmetlerinin 657 sayılı Kanunun 36/C-1 inci maddesi kapsamında kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest olarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için yasal düzenleme bulunması gerekmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Tesis edilen sınıflar” başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve Devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
Bu bağlamda, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün C/1 maddesinde; “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” hükmü yer almaktadır.
Mezkûr hükümler ile hizmetin değerlendirilmesinden faydalanabilmek için teknik hizmetler sınıfında görev alınması, memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak mesleklerini özel veya kamu kurumlarında icra edilmesi, mesleğin icrası için mer’i mevzuat gereğince aranılan şartların taşınması ve sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olunması gerekmektedir.
Diğer taraftan, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun “Çalışma belgesi” başlıklı 28 inci maddesinde “İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir. Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.” hükmü bulunmaktadır.
Memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerin meslek icrasına ilişkin bilgileri belgelendirmesi ve ispat etmesi gerekmektedir.
Bu itibarla, hizmet alımı yöntemi ile karşılanan hizmetlerde çalışan personelin kamu personeli olmayıp hizmet alınan şirketin personeli olduğu ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarının da bu durumu belgelendirdiği, yapılan hizmet alım ihalelerinden karşılanan firma personelinin ihale kapsamı dışındaki hizmetlerde çalıştırılmasının yasal olarak mümkün bulunmadığı hususu dikkate alınarak, kamu kurum ve kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfında yer alan hizmetleri yürütmek üzere yapılan ihalelerde görevlendirilenlerin söz konusu hizmetlerinin yukarıda belirtilen nitelikleri taşımaları halinde 657 sayılı Kanunun anılan hükümleri çerçevesinde 3/4’nün kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde değerlendirilebileceği, ancak taşeron firma çalışanının işvereni kamu olmadığından hizmetlerinin tamamının değerlendirilmesinin söz konusu olmadığı değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın
⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın
⇒ Diğer Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın