Nakdi kumanya yardımında fiili gün sayısı nasıl hesaplanmalı?

Nakdi kumanya yardımında fiili gün sayısı nasıl hesaplanmalı?
Yayınlama: 26.04.2023
A+
A-

Nakdi Kumanya Yardımında Fiili Gün Sayısı Nasıl Hesaplanmalı?

Bilindiği üzere 25.8.2021 tarihli ve 31579 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin yerel yönetim hizmet koluna ilişkin toplu sözleşme bölümünün 16 ncı maddesiyle yerel yönetimlerde çalışan kamu görevlilerine kumanya yardımı hakkı getirilmiş,

Ardından 8 Nisan 2022 tarihli ve 31803 sayılı Resmi Gazete ‘te yayımlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1 inci maddesinde de;

“…günlük 100 gösterge rakamını geçmemek üzere belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılması şeklinde uygulanabilir. Bu şekilde yapılan ödeme aylık 2100 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez.”

Hükmü yer almıştır.

Böylece yerel yönetimlerde çalışan memur ve sözleşmeli personel için nakdi kumanya yardımı dönemi başlamış ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından muhtelif zamanlarda verilen görüşlerle birlikte de uygulama yönlendirilmiştir.

Nakdi kumanya yardımı ile ilgili Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüşleri görmek için tıklayın…

Yukarıda bahsettiğimiz Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle birlikte kumanya yardımının bir günlük tavan tutarı 100 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı suretiyle bulunacak tutar, ay içerisinde yapılacak ödemenin üst sınırı ise 2100 gösterge rakamı olacak şekilde kararlaştırılmıştır.

Yani günlük kumanya yardımını 100 gösterge rakamı üzerinden ödeyen belediyeler ilgili ayda en fazla 21 gün üzerinden kumanya yardımı ödeyebilecek, fazlaya ilişkin çalışmalar içinse kumanya yardımı ödenmeyecektir.

Kumanya yardımı puantaja dayalı bir şekilde ödenirken ödemeye esas puantaj dönemi ise belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Bazı belediyelerde kumanya yardımına esas puantaj dönemi ayın ilk günü ile son günü arası için tutulurken bazı belediyelerdeyse maaş dönemiyle aynı olacak şekilde yani ayın 15’i ile takip eden ayın 14’ü arası için puantaj tutulmaktadır.

Kanaatimizce ayın biri ile son günü arasında yapılan çalışmalar için takip eden ayın 15’inde ödeme yapılması şeklindeki uygulama daha pratik ve daha doğru bir uygulamadır.

Fakat her iki uygulamada da kumanya yardımı için fiilen yapılan çalışmalar dikkate alınmakta, ay içerisinde 21 günü aşan fiili çalışma varsa 21 gün üzerinden, 21 günden daha az çalışma varsa çalışılan gün üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Örnek verecek olursak; 1 Mart 2023 ile 31 Mart 2023 tarihleri arası için tutulacak puantajda hafta içine denk gelen gün sayısı 23’tür. Buda demek oluyor ki izin, rapor gibi sebeplerle eksik günü olmayan veya fazla çalışması bulunmayan bir memurun mart ayındaki fiili çalışma süresi 23 gündür.

Bu memurun çalıştığı belediyede günlük 100 gösterge rakamı üzerinden kumanya yardımının ödendiğini düşünürsek, 2023 yılı Mart ayında fiilen çalışılan her bir gün için 100 X 0,433684=  43,37 TL kumanya yardımı ödenecektir.

 Fakat ilgili ayda 23 fiili çalışma günü olmakla birlikte yukarıda da belirttiğimiz üzere 2100 gösterge rakamı geçilemeyeceğinden bu durumda en fazla 21 gün için kumanya yardımı ödenebilecek ve bu tutarda;

100 X 21= 2.100 X 0,433648= 910.74 TL şeklinde hesaplanacaktır.

Bu hesaplamadan sonra asıl konumuza gelecek olursak, tarafımıza gelen bazı sorulardan anladığımız üzere kumanya yardımının ödeneceği ayda eğer memurun izin veya rapor gibi eksik günleri varsa bu durumda bazı belediyeler ödenecek gün sayısını farklı yöntemlerle tespit etmektedir.

Örneğin 2023 yılı Mart ayında 5 gün izin kullanmış olan bir memurun kumanya yardımı gün sayısı hesaplanırken;

Bazı belediyeler bu 5 günü bir ayda verilebilecek maksimum gün sayısı olan 21 günden düşerek 21-5= 16 gün şeklinde hesaplamakta,

Bazı belediyeler ise o ayki fiili çalışmanın olduğu gün sayısından, 2023 yılı Mart ayı için 23 günden düşerek 23-5= 18 gün şeklinde hesaplamaktadır.

Net olarak ifade etmek gerekirse, bizce birinci yöntem yanlıştır.

İkinci yöntem ise doğru sonucu vermekle birlikte dikkat edilmesi gereken bir yöntemdir. Zira 23 hafta içi gününün olduğu bir ayda söz konusu memur 5 gün izin kullanmış fakat o ay içerisindeki bir hafta sonu (cumartesi-pazar) işe gelerek çalışmışta olabilir. Bu durumda kumanya yardımı günü tespit edilirken bahse konu memurun izin günü, diğer memurlarda olduğu gibi 23 günden değil 25 günden düşülerek hesaplanmalıdır. Dolayısıyla bu yöntem personel sayısı fazla olan kurumlar açısından daha zahmetli olabilir. Hatta yeterince dikkat edilemediğinde personel aleyhine eksik hesaplama sonucu bile doğurabilir.

Burada bizim tavsiyemiz kumanya yardımı gün sayısını tespit ederken eksik gün sayısını herhangi bir rakamdan çıkartmak yerine puantaj üzerindeki fiili çalışma gün sayısını sayma yoluyla ödenecek günün tespit edilmesidir.

Bu şekilde hesaplama yapıldığında (Günlük 100 gösterge rakamı üzerinden ödeme yapan belediyeler için) 21 ve daha fazla fiili çalışma günü olana 21 gün üzerinden,

Eksik gün nedeniyle 21 günden daha az fiili çalışması bulunana ise fiili çalışma günü üzerinden kumanya yardımı ödenmelidir.

Takdir okuyucunundur…


Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın


Güncel kamu personeli alım ilanları için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.