Nakdi kumanya yardımından yapılacak kesintiler neler?
Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde, “Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için üçte ikisini, diğer iller için yarısını aşmamak üzere, bu Yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır.
Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır.
Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun’a göre tayın bedeli verilen personel ile sözleşmeli olarak çalıştırılanların, bu Yönetmeliğe göre yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde, yemek bedelinin tamamı kendilerinden alınır.” hükmü yer almaktadır.
Yemek yardımının kurumca kurulan yemek servisinden karşılanması halinde bu madde de belirtilen 2/3-1/2 kesinti rakamları, yiyecek yardımının nakdi olarak verilmesi halinde uygulanmayacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 22/4/2022 tarihli ve E-24010506-045.03-44423520 sayılı görüş yazısında, “Sigortalılara nakden ödenen kumanya bedelinden günlük brüt asgari ücretin %6’sına kadar olan muaf tutulan kısmı ayrıldıktan sonra kalan kısmından sigorta primi kesintisi yapılması gerekmektedir.” denilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığının 8/6/2022 tarihli ve E-48678239-120.03.05.06[204]-73833 sayılı yazısında, “657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Yiyecek yardımı” başlıklı 212 nci maddesine dayanarak hazırlanan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin geçici 2 nci maddesi kapsamında, belediye ve bağlı kuruluşları tarafından 2022 ve 2023 yılları ile sınırlı olarak, günlük 100 gösterge rakamını geçmemek üzere belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda, hizmet erbabına yapılan nakdi kumanya yardımı ödemelerinin tamamının hizmet erbabının gelir vergisi matrahlarına dahil edilerek Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri kapsamında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.
Bu itibarla, nakdi verilecek kumanya yardımından gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi kesintisi yapılması gerekmektedir. Görüşün yayımlanmasından sonra mevzuatımızda bazı değişikliler olmuş ve gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi kumanya yardımından muaf tutulmuştur. https://iscimemur.net/yemek-parasi-ile-isinma-yardiminda-damga-vergisi-muafiyeti-var-mi/
⇒Kumanya Yardımı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular İçin Tıklayın
⇒Toplu Sözleşme Tam Metni ve Hizmet Kollarına Göre Bölümleri İçin Tıklayın
⇒Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın
⇒Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın
⇒Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Genel Kültür Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın
⇒iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın