Peyzaj mimarlarının ek gösterge, ek ödeme, özel hizmet ve yan ödeme puanları

Peyzaj mimarlarının ek gösterge, ek ödeme, özel hizmet ve yan ödeme puanları
Yayınlama: 19.12.2022
A+
A-

Peyzaj mimarlarının ek gösterge, ek ödeme, özel hizmet ve yan ödeme puanları

Tarafımıza gelen sorulardan Peyzaj Mimarı kadrosunda bulunan memurların ek gösterge ve ek ödeme puanları ile zam ve tazminatları hususunda kurumlar arası farklı uygulamaların yapıldığı anlaşılmaktadır. Biz bu yazımızda bahsi geçen kadronun mali haklarına ilişkin puanları Devlet Personel Başkanlığı görüşü doğrultusunda ele alacağız. Fakat puanlara geçmeden önce Peyzaj Mimarlarının hangi kadroya atanabileceğine ilişkin kısa bir açıklamada bulunmakta fayda vardır. Zira bu husus geçmişten beri süre gelen ve birçok kez değişikliğe uğrayan bir konu olarak karşımızda duruyor.

Öncelikle Peyzaj Mimarı kadrosunun Teknik Hizmetler Sınıfına ait bir kadro olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Bu husus YÖK kararıyla da sabittir.

İkinci olarak, Peyzaj mimarları önceleri mimar ve mühendis kadrolarına atanabilirken, 04/06/2014 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alınan kararda mühendis kadrolarına atanmalarının uygun olmadığına karar verilmiştir.

Aynı kararda Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım programı ile Peyzaj Mimarlığı Programı mezunlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesindeki teknik hizmetler sınıfında Peyzaj Mimarı unvanını alabilecekleri ancak mühendis olarak istihdam edilmelerinin uygun olmayacağı ifadelerine yer verilmiştir.

Yine 18.10.2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında da “İç Mimarlık” ve “Peyzaj Mimarlığı” programı mezunlarının Mimarlık eğitimine eş değer bir eğitim almadıklarına ve Mimar kadrosuna atanmalarının uygun olmadığına karar verilmiştir.

03.02.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısındaysa “İç Mimarlık” programı ile “Peyzaj Mimarlığı” programının “Mimarlık” programına eşdeğer olmadığına ve kadroya atama işleminin mevcut mevzuata göre ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmesinin uygun olduğuna karar verilmiştir.

Konuyu yerel yönetimler açısından ele alacak olursak;

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliği ‘nin 9 uncu maddesinde Mühendis, mimar, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi, arkeolog, dekoratör, desinatör…

Kadrosu için;

1) Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak,

2) Öğrenim durumu itibarıyla atanacağı kadro unvanını ihraz etmiş olmak,

Şartları sayılmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen 03.02.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısına tekrar dönecek olursak, bahsi geçen toplantıda “Peyzaj Mimarlığı” programının “Mimarlık” programına eşdeğer olmadığı yönünde karar alındığını görebiliriz.

Dolayısıyla yerel yönetimler açısından ilgili mevzuata göre değerlendirme yapıldığında Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunlarının Peyzaj Mimarı kadrosuna atanabileceği, fakat mimar ya da mühendis kadrolarına atanamayacakları yönünde yorum yapabiliriz.

Peyzaj mimarlarının ek gösterge, ek ödeme, özel hizmet ve yan ödeme puanları

Peyzaj Mimarı kadrosunda bulunan memurların mali haklarına ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığının 2019 tarihli görüşünün sonuç kısmı şu şekildedir;

“Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, belediyenizde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak Teknik Hizmetler Sınıfında peyzaj mimarı unvanlı kadroda görev yapan ilgilinin;

1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli (I) sayılı cetvelin “Teknik Hizmetler Sınıfı” bölümünün (c) bendinde yer alan ek gösterge rakamlarından,

2- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelin “2- Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personelden” grubunun (c) bendinde yer alan ek ödeme oranlarından,

3- 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) sayılı “Özel Hizmet Tazminatı” cetvelinin “Teknik Hizmetler” bölümünün 1-d sırasında yer alan özel hizmet tazminat oranlarından,

Yararlanabileceği değerlendirilmektedir.”

Devlet Personel Başkanlığı’nın bu kararını özetleyecek olursak;


Peyzaj mimarlarının ek gösterge puanı:

1. Derece için 2200

2. Derece için 1600

3. Derece için 1500

4. Derece için 1100


Peyzaj mimarlarının ek ödeme puanı:

1-2 dereceden aylık alanlar için 110

3-4 dereceden aylık alanlar için 100

5-7 dereceden aylık alanlar için 90

Diğer derecelerden aylık alanlar için 85


Peyzaj mimarlarının özel hizmet puanı:

1-4 derecelerden aylık alanlar için 100

Diğer derecelerden aylık alanlar için 93


Peyzaj mimarlarının yan ödeme puanı:

5 yıla kadar hizmeti olanlara 1675

5 yıl ve daha fazla hizmeti olanlara 2100


Olduğu söylenebilir.

İsa ARAS

Yazarın tüm yazıları için tıklayın…


Tavsiye Yazı: Sözleşmeli Peyzaj Mimarlarına arazi tazminatı ödenebilir mi? Tıklayın


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 19 Yorum
  1. Kenan YİĞİT dedi ki:

    Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatların Tereddütlerin giderilmesi ile emsal kadro ve unvan tespiti başlıklı 13. Maddesine göre “Bu Kararda yer almayan kadro ve unvanlar için ekli cetvellerde bulunan benzeri kadro ve unvanları dikkate alarak emsal kadro ve unvanlar tespit etmeye, Cumhurbaşkanlığı yetkilidir” denilmektedir.
    Ayrıca 375 sayılı KHK Ek9. maddesine göre Ek Ödeme ile ilgili oluşabilecek tereddütleri gidermeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir denilmektedir.
    Ayrıca Çalışma Bakanlığının 1.3.2021 tarih ve 24301121-28 sayılı yazısında Peyzaj Mimarlarının 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki kanuna tabi oldukları açıkça belirtilmiştir.(3458 e göre Mimar ve Mühendis unvanı vardır)
    Ayrıca 1 numaralı Cumhjurbaşkanlığı Kararnamesinin 8. maddesinin j bendine göre “Memur ve diğer kamu görevlilerine ilişkin mevzuat hükümlerinin uygulanmasını izlemek, uygulama birliğini sağlayıcı tedbirleri almak, uygulamayı yönlendirmek ve ortaya çıkacak tereddütleri gidermek” Cumhurbaşkanlığına görev olarak verilmiştir.
    Siz hangi vasıf, hangi gerekçe ile Peyzaj Mimarlarının özlük hakları üzerinden yayın yapıyorsunuz?

    1. İSA ARAS dedi ki:

      http://www.iscimemur.net sitesinde özellikle yerel yönetimlerde çalışan işçi, memur ve sözleşmeli personel mevzuatı ile yazılar yayımlanmaktadır. Burada yayınlanan yazılar mevzuat kaynaklarının yorumlanması ile üretilmiş yazılar olup hiç bir kurum için bağlayıcılığı yoktur.
      Konuyla ilgili farklı bir yorumunuz olabilir, buda sizi bağlar. Fakat yorumunuzdan yazımızın tarafınızca tam olarak anlaşılamadığını düşünüyorum.
      Peyzaj Mimarları ile ilgili farklı tarihlerde alınmış YÖK kararları mevcuttur. Önceleri YÖK kararı ve bazı mahkeme kararları doğrultusunda mühendis ve mimar kadrolarına atanabilen peyzaj mimarlarının bu imkanı Yüksek Öğretim Kurumunun farklı tarihlerde aldığı diğer bazı kararlarla birlikte kaldırılmıştır. Dolayısıyla peyzaj mimarının mühendis kadrosunda istihdam edilemeyeceğini bizzat söyleyen YÖK’tür. Yine peyzaj mimarı kadrosunun mimar kadrosuna denk olmadığını da ifade eden YÖK’tür.
      Bununla birlikte YÖK’ün 3 Şubat 2021 tarihli son kararında peyzaj mimarlığının mimar programına eşdeğer olmadığı söylenmekle birlikte kadroya atama işleminin mevcut mevzuata göre ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağı söylenmiştir. Dolayısıyla peyzaj mimarlığı bölüm mezununun mimar kadrosuna atanması mevcut mevzuata göre ilgili kurumun takdirindedir. Yerel yönetimlerdeki unvan değişikliği ise “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliği” yönetmeliği çerçevesinde yapılmaktadır. Bu yönetmelik incelendiğinde peyzaj mimarlığı programı mezunlarının mimar kadrosuna atanabileceğine dair bir çıkarım yapılamamaktadır.

  2. MEHMET dedi ki:

    “Peyzaj Mimarı kadrosunda bulunan memurların mali haklarına ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığının 2019 tarihli görüşünün sonuç kısmı şu şekildedir;” bahsetmiş olduğunuz görüşü bulamadım. Mümkünse e-mail atabilir misiniz?

    1. İSA ARAS dedi ki:

      Mailinize gönderdim, kontrol eder misiniz.

      1. mehmet dedi ki:

        İsa bey maili alamadım tekrar atarmısınız?

        1. İSA ARAS dedi ki:

          Yorum yaparken bildirdiğiniz mail adresine gönderim yapılmıştır. Adres yanlış ise tarafınıza ulaşmaz. iscimemurnet@gmail.com adresine mail atarak talep edin lütfen.

  3. MEHMET dedi ki:

    İsa bey ayrıca; Kamu Denetçiliği Kurumu’nun da farklı bir yönde tavsiye kararı mevcut… “https://kararlar.ombudsman.gov.tr/Arama/Download?url=20220309%5C212335%5CYayin%5CKarar-2022-3747.pdf&tarih=2022-05-31T09:26:17.560904”
    Bu konuda kafamız çok karışık.

    Saygılarımla…

    1. İSA ARAS dedi ki:

      Yorumunuzda belirttiğiniz gibi söz konusu kararlar tavsiye niteliğinde. Umarım kanun koyucu bu konuda net bir düzenleme yaparak farklı yorumları ortadan kaldırır.

      1. Kenan YİĞİT dedi ki:

        Söz konusu karar Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığından görüş alınarak verilmiş olup bakanlık düzeyinde bağlayıcılığı vardır. Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşleri elimde mevcuttur.

  4. Kenan YİĞİT dedi ki:

    İlk yorumum neden silindi acaba?
    DPB kapatılmış olup, yetki Cumhurbaşkanlığındadır.
    2021 tarihli Yüksek öğretim kurul kararı , Çalışma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri ile sözleşmeli p.m larının mali hakları düzeltilmiş olup, kadrolu p.m larının daha düşük hak alacaklarını nereden çıkarıyorsunuz?

    1. İSA ARAS dedi ki:

      Bu sitede hakaret ve benzeri zararlı içerikli olmadığı sürece kimsenin yorumu silinmez Kenan bey, sadece yorumuz yoğunluk nedeniyle geç onaylanmış olabilir.
      Yorumunuzda da ifade ettiğiniz gibi 3 şubat 2021 YÖK kararının ardından Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Mahalli İdare Sözleşmeli Personeli Ücretleri Hakkında Genelge’de sözleşmeli personelin ek ödeme oranı mühendis ve mimarlarla eşit hale getirilmiş, fakat net ücretle ilgili böyle bir eşitlik sağlanmamıştır. Ayrıca ek ödemede meydana gelen eşitlik sözleşmeli personel için geçerli olup memur açısından bağlayıcılığı yoktur.
      Peki peyzaj mimarı kadrosunda yer alan bir memurun ek gösterge, özel hizmet, yan ödeme, ek ödeme gibi maaş kalemlerine esas puanları neye göre belirlenecektir? Bu hususta Devlet Personel Başkanlığı tarafından 2019 yılında verilmiş çok açık bir görüşü mevcut olup yazımız içerisinde de buna değinilmiştir.
      Peyzaj mimarı kadrosundaki memurların mali hakları artırılacaksa bu ancak mevzuat düzenlemesi ile mümkün olup net bir ifade ortaya koyulmadığı sürece kıyaslamalar ve farklı yorumların devam edeceği açıktır. Bu sebeple kanun koyucu tarafından bu konuda acilen bir düzenleme yapılması şarttır.

      1. Kenan YİĞİT dedi ki:

        İsa bey bence siz benim yazımı okumamış sadece hatalı görüşleri doğru kabul eden yazılar yazıyorsunuz. 2006/10344 karar sayılı devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatların “Tereddütlerin giderilmesi ile emsal kadro ve unvan tespiti” başlıklı 13. maddesi 5756 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile değiştirilmiş olup, emsal kadro belirleme yetkisi Personel Prensipler Genel Müdürlüğüne devredilmiştir.
        Sizin ve çevre şehircilik bakanlığının doğru kabul ettiği görüşte emsal kadro tespiti yapılmamıştır. Emsal kadro tespiti yapılmadığı için Tekniker, Sanat Tarihçisi, Peyzaj Mimarı aynı özlük hakları almaktadır. Yasa koyucunun öngördüğü bir şeyi maalesef uygulayıcılar atlamaktadır.
        Aynı şekilde Ek Ödeme kararının son bendinde uygulamayı yönlendirmeye Hazine ve Maliye Bakanlığının yetkili olduğu belirtilmiş olup, Hazine ve Maliye Bakanlığından görüş alınmadan alınan görüşler eksiktir.
        Sözleşmeli Peyzaj mimarı için Hazine ve maliye bakanlığının belirlediği ücret ile Mimar ücreti arasında 100TL fark varken sizin savunduğunuz uygulamada fark 3.500 TL dir. Bu durumda ya siz ya Hazine ve Maliye Bakanlığı hatalıdır.

        Ayrıca 03.01.2012 tarih ve 2665 sayılı Baklanlar kurulu kararında Peyzaj Mimarlarının Mimar-Mühendislerle aynı ek ödemeyi almasına karar verilmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığının yetkisinde olan bir durum için görüş alınmadan yapılan yorumlar hatalıdır.

        Ayrıca YÖKün 2021 tarihinde verdiği karara istinaden yerel yönetimler dışında “Mimar” atama ilanları verilmiştir. YÖK ün yetkisinde aynı özlük hakları alması da vardır. Yani Mimar kadrosuna atanabilecek ise Mimar özlük haklarını alması gerekmektedir. (Eş değerlik değerlendirmesi aynı meslekler için geçerlidir; peyzaj mimarlığı-Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım gibi)

        Ayrıca Kamu Denetçiliği Kurumunun Tekniker(Peyzaj Teknikeri) kadrosunda olan ve Peyzaj Mimarlığı eğitimi almış personelin Zam ve Tazminatlar yönünden Mimar özlük haklarını elde etmesi gerektiği konusunda kararı vardır.

        Her şeyden öte Peyzaj Mimarlarının sorunun çözümü noktasında girişimlerde bulunurken, birden bire bu konuyu olumsuz şekilde haber yapmanızı ayrıca manidar buluyorum.
        Çevre ve şehirciliğin görüşlerinden bir haber yapılacaksa, nasıl olurda Sanat Tarihçisi, Tekniker ve Peyzaj Mimarı aynı maaşı alması gerektiğinin haberi yapılmalıdır. Böyle yapılacak bir haberin ocak ayında ek gösterge düzeltmeleri planlanırken daha doğru olacağı kanaatindeyim.

        1. İSA ARAS dedi ki:

          Değerlendirmenize saygı duyuyor fakat görüşümde ısrar ediyorum. Bir çok yerel yönetimde de uygulamanın bu şekilde olduğunu biliyorum. Ayrıca olumsuz bir yazı olarak değerlendirmemenizi de rica ederim. Asla olumsuz bir niyetimiz yok, olamazda. Gündeme gelmesi açısından bence faydalıda olmuştur. Ayrıca peyzaj mimarlarının özlük ve mali haklarının şuan olduğundan daha iyi olması gerektiği konusunda hem fikirim. Söz konusu sorunların çözümü içinde her zaman iscimeur.net olarak destek vermeye hazır olduğumuzu da bilmenizi isterim.

          1. Kenan YİĞİT dedi ki:

            Uygulamanın yanlış olduğuna inanıyor iseniz, neden mimar özlük haklarını elde etmemiz gerektiği ile ilgili detaylı bir çalışmam mevcut. Lütfen iletişime geçin ve haber yapalım.

          2. İSA ARAS dedi ki:

            iscimemurnet@gmail.com adresine yazı metninizi gönderebilirsiniz Kenan bey. Editörümüz inceledikten sonra yayımlanır.

  5. EMİNE dedi ki:

    MERHABA İSA BEY BU GÖRÜŞÜ MAİL OLARAK ATABİLİR MİSİNİZ ACABA

    1. İSA ARAS dedi ki:

      Merhaba,
      iscimemurnet@gmail.com adresine mail atarak talep edin lütfen.

  6. Kenan YİĞİT dedi ki:

    Biz haklı çıktık.
    7446 sayılı kanun ve 7268 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Peyzaj Mimarlarının özlük hakları mimar-mühendislerle eşitlenmiştir.

    1. İSA ARAS dedi ki:

      Tam aksine…
      Siz böyle bir düzenleme yapılmadan tarafınıza mimar ve mühendis gibi ödeme yapılması gerektiğini ısrarla söylüyordunuz. Oysa biz defalarca ifade ettik ki ısrarcı olduğunuz konularda düzenleme yapılmadan ödeme yapılamaz.
      Gelinen noktada görülecektir ki önce 7446 sayılı Kanun ile peyzaj mimarlarının ek ödeme ve ek göstergeleri mühendis ve mimarlara eşitlendi, ardından Cumhurbaşkanı Kararıyla da özel hizmet ve yan ödeme puanları mühendis ve mimarlarla aynı guruba getirildi.
      Bizim istediğimiz ve söylediğimizde buydu zaten. Yazılarımızda defalarca ifade ettik. Mevzuat düzenlemesi yapılmadan ödenemez, Mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var dedik.
      Siz ise hiç bir düzenlemeye gerek duymadan falanca filanca görüşlerle ödenebileceğini söylediniz.
      Fakat Kanun koyucu düzenleme yapma yoluna giderek aslında mevzuat düzenlemesinin bir ihtiyaç olduğunu da göstermiş oldu. Aksi halde tüm bu Kanun ve Cumhurbaşkanı Kararına ne gerek vardı değil mi? Değişlik yapılmışsa demek ki buna gerek ardı…
      Tüm peyzaj mimarı kadrosunda bulunan ve iç mimarlık bölümü mezunu olup unvanıyla ilgili kadroya atanmayı bekleyen arkadaşlarımıza hayırlı olsun.
      Umarım biran önce mahalli idareler görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğine iç mimarlarla ilgili hükümde eklenir.