Programcı ve çözümleyici kadrosunda bulunan memurların intibak işlemleri hakkında

Programcı ve çözümleyici kadrosunda bulunan memurların intibak işlemleri hakkında
Yayınlama: 04.11.2023
A+
A-

Programcı ve çözümleyici kadrosunda bulunan memurların intibak işlemleri hakkında

Belediyelerde programcı ve çözümleyici kadrosunda birçok memur bulunmaktadır. Sözleşmeli personelin memuriyete geçişini düzenleyen 7433 sayılı Kanun sonrası bu kadrolarda görev yapan memur sayısı daha da artmıştır. Mezkur kanun kapsamında memuriyete geçenler intibak talebinde bulunarak gerek özel sektörde gerekse kamu kurum ve kuruluşlarında geçen meslekleriyle ilgili çalışmalarının kazanılmış hak aylığından değerlendirilmesini talep etmektedir.

Çözümleyici ve Programcı kadrolarında bulunanların intibak işlemleri diğer teknik hizmetler sınıfı kadrolarına göre daha farklı hususların göz önüne alınmasını gerektiren özellikli durumlar arz ettiğinden kurumlar arası farklı uygulamalar söz konusu olabilmektedir. Bu anlamda uygulama birliğine katkı sunmak amacıyla konu özelinde birçok makale ve görüş yayınladık.

Bu yazımızda ise hem daha önce kaleme alınan hususları özetleyecek hem de konu hakkında daha önce değinmediğimiz farklı bir hususu ele alacağız.

Yazımıza Programcı ve Çözümleyici kadrolarının hizmet sınıfını tespit ederek başlayalım.

Programcı ve Çözümleyici Kadrosu Hizmet Sınıfı

Programcı ve çözümleyici kadrosu önceleri Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alırken 19/2/2014 tarihli ve 28918 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 6518 Sayılı AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİHAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VEKANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’un 112 nci maddesi ile Teknik Hizmetler Sınıfına alınmışlardır.

Bahsi geçen kadroların hizmet sınıfı 19/2/2014 tarihi itibariyle Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştiği için bu kadrolarda bulunan memurlara intibak yapılırken 19/2/2014 tarihinden önceki çalışmaların, meslekleriyle ilgili olsa bile, kazanılmış hak aylığında değerlendirilmemesi gerekmektedir. Zira ilgili kadrolar anılan tarih öncesinde genel idare hizmetleri sınıfında bulunuyordu. Detaylı bilgi için tıklayın…

Programcı ve Çözümleyici kadrolarında bulunan memurlara 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereğince ilave bir derece verilebilir mi?

Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A bendinde düzenlenen bazı hizmet sınıfları ve unvanların öğrenim durumlarına göre memuriyete giriş derece ve kademelerine ilave derece/kademe verilmektedir.

Bu husus çok detaylı bir konu olmakla birlikte biz programcı ve çözümleyici kadroları için değerlendirmede bulunacağız.

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A bendinin 4 üncü fıkrasında;

“Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorflog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler,tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece

Eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.” Denildiğinden mezkur madde de belirtilen öğretim kurumları, bölüm veya anabilim dallarından mezun olup çözümleyici ve programcı kadrosuna atanmış olanlara ilave bir derece verilecektir.

Ayrıca bitirdikleri yükseköğrenim itibariyle madde metninde sayılan kadrolara esas unvanları almış olanlarda programcı ve çözümleyici kadrolarına atanmaları durumunda ilave bir dereceden yararlanabilecektir.

Bu kapsamda bilgisayar programcılığı bölümü mezunu olup programcı kadrosuna atanmış olan bir memur mezuniyeti itibariyle Tekniker unvanını ihraz ettiği için ilave bir derece alabilecektir.

Yine aynı bölümden mezun olmuş ve diğer şartları da sağlamış bulunan bir memurun çözümleyici kadrosuna atanması durumunda ilave bir derece alabilecektir.

Not: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 03/02/2016 tarihli ve 6093 sayılı yazısında, “Bilgisayar Teknolojileri” bölümü mezunlarının tekniker unvanını kullanmasının uygun görüldüğü belirtilmiş, Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 12/9/2012 tarihli toplantısında alınan karar doğrultusunda “Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı” önlisans programı mezunlarının tekniker unvanını kullanabilecekleri ifade edilmiştir.

Programcı ve Çözümleyici Kadrosunda Bulunanların İntibakı

Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (C) bendinin birinci fıkrasında;

“Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” Denilmektedir.

Bu kapsamda programcı ve çözümleyici kadrosunda bulunan memurların memuriyet öncesi meslekleriyle ilgili çalışmalarının kazanılmış hak aylıklarından değerlendirilirken dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanabilir.

1- Programcı ve Çözümleyici kadroları genel idare hizmetleri sınıfında yer alırken 19/2/2014 tarihli düzenleme ile teknik hizmetler sınıfına geçtiklerinden her halükarda dikkate alınacak tarih 19/2/2014 tarihidir. Yani bu tarih öncesindeki çalışmalar meslekleriyle ilgili olsa bile kazanılmış hak aylığından değerlendirilmeyecek anılan tarih sonrası çalışmalar dikkate alınacaktır.

2- Söz konusu personelin hizmet dökümü belgelerinde mutlaka ilgisine göre programcı veya çözümleyici meslek kodlarının bulunması gerekmektedir. Hizmet Dökümü belgesinde farklı meslek kodlarının bulunması halinde ise bu sürelerin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi mümkün değildir.

3- İlgililerin kazanılmış hak aylığından değerlendirilecek sürelerine ilişkin olarak dikkat edilecek bir diğer husus ise programcı ve çözümleyici kadrosuna atanma şartlarının ne zaman elde ettikleridir.

Örneğin özel sektörde yapılan çalışmalar işverenlerce çözümleyici meslek kodu ile SGK ’ya bildirilmiş olsa bile kişinin Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik gereğince veya Sözleşmeli  Personel  Çalıştırılmasına  İlişkin  Esaslar gereğince çözümleyici kadrosuna atanma şartlarını hangi tarihte sağladığına bakılması gerekmektedir.

Ayrıca konuya ilişkin Bakanlık görüşünün sonuç kısmında şu ifadeler yer almıştır;

“…Yine, 2/7/2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı  Kuruluşları  ile  Mahalli  İdare  Birlikleri  Personelinin  Görevde  Yükselme  ve  Unvan  Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, “Çözümleyici kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu olmak, 2) En az iki programlama dilini bildiğini mezun olduğu okuldan alacağı belge veya Milli Eğitim Bakanlığından onaylı kurs sertifikası ile belgelemek, …” hükmü bulunmaktadır.

Diğer  yandan,  28/6/1978 tarihli  ve  16330  sayılı Resmi Gazete’de  yayımlanarak  yürürlüğe  giren Sözleşmeli  Personel  Çalıştırılmasına  İlişkin  Esasların  eki  4  sayılı  Cetvelde  ise,  “Yükseköğretim kurumlarından  en  az  lisans  düzeyinde  mezun  olmak  ve  istihdam  edileceği  bilgi  işlem  birimlerindeki programlama dili ile diğer programlama dillerinden en az iki tanesini bildiğini belgelemek ve en az D düzeyinde YDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olmak.” çözümleyici unvanı için aranılan asgari nitelikler olarak belirlenmiştir.

Görüleceği  üzere,  çözümleyici  kadrosuna  atanacaklarda  her  iki  mevzuatta  belirlenen  ortak özellikler  olarak,  “en  az  lisans  mezunu  olması  ve  en  az  2  programlama  dilini  bilmesi”  olarak  öne çıkmaktadır. İlgililerin BT Çözümleri Uzmanı – Çözümleyici, Sistem Çözümleyici gibi meslek kodları ile yaptığı  hizmetlerinde  en  az  bu iki  ortak  özellik  bulunduğu takdirde  “mesleklerini  serbest  olarak  veya resmi  veya  özel  müesseselerde  ifa  edenler”  ibaresini  karşılayacağı  açıktır.  Aksinin  düşünülmesi, bilgisayar kullanımının yaygın olduğu günümüz şartlarında basit düzeyde bilgisayar bilgisi ile yapılan iş ve  işlemlerini  de  “çözümleyici”  unvanında  yapılabileceği  sonucunu  doğuracaktır  ki,  gerek  mezkûr Yönetmelik ve gerekse mezkûr Esaslarda aranılan niteliklere bakıldığında çözümleyici kadrosunda görev yapan personelden beklenilen hizmetin bunun çok ötesinde olduğunu göstermektedir.

Bu itibarla, ilgili  personelin  daha  önce çözümleyici  olarak  geçen  hizmet  süresinin  yukarıda  yer verilen  iki şarta  sahip  olduktan  sonra  yapılmış  olması  halinde  işçi  olarak  geçen  süresinin  tamamının (Burada kastedilen 657 Sayılı Kanunda ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürelerdir.-Bu not tarafımızca eklenmiştir.) (Belediyeniz taşeron şirketlerinde işçi statüsünde ise 3/4), Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında geçen süresinin ise 3/4’ünün sayılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.”

İsa ARAS

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Yazarın tüm yazıları için tıklayın


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.