Belediye başkanlarına sosyal denge tazminatı ödenebilir mi?

Belediye başkanlarına sosyal denge tazminatı ödenebilir mi?
A+
A-

Belediye Başkanlarına Sosyal Denge Tazminatı Ödenebilir Mi?

Belediye başkanlarına sosyal denge tazminatı ödenebilir mi sorusu en çok merak edilen ve zaman zaman da gündeme gelen bir sorudur.

Örneklerine çok sık rastlanmasa da bazı belediyeler sosyal denge tazminatından belediye başkanlarını da yararlandırırken bazı belediyelerde ise, mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle, böyle bir uygulamaya gidilmemektedir.

Peki hangisi doğrudur?

Belediye başkanlarına sosyal denge tazminatı ödenebilir mi?

Bu konu Sayıştay 4. Dairesinin 26.04.2022 tutanak tarihli ve 68 ilam, 285 Karar No.lu kararında ele alınmıştır. Söz konusu kararda belediye başkanına sosyal denge tazminatı ödenmesine kamu zararı diyen Sayıştay 4. Dairesi, belediye başkanlarına neden sosyal denge tazminatı ödenemeyeceğini de detaylıca açıklamıştır.

İşte o karar…


SOSYAL DENGE TAZMİNATI

.… Belediyesinin norm kadro ve pozisyonlarında sayılmadığı halde belediye başkanına sosyal denge tazminatı ödenmesi sonucu … TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususunun sorgu konusu edildiği görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 37’nci maddesinde; belediye başkanının, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisi olduğu,

30.06.1989 tarih ve 20211 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 15’inci maddesinde; belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği, söz konusu ödenebilecek sosyal denge tazminatının aylık tutarının ise, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçmemek üzere ilgili belediye ve il özel idaresi ile ilgili belediye ve il özel idaresinde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında anılan Kanunda öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirleneceği,

Belirtilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükmü uyarınca, sosyal denge tazminatı ödemesinin yapılabilmesi için kişinin yalnızca kamu görevlisi olması yeterli olmayıp, aynı zamanda belediye kadro ve pozisyonlarında istihdam edilmesi gerekmektedir.

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik’in “Kadroların Tespiti” başlıklı 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında ise; “Bu Yönetmeliğe ekli cetvellerde alt gruplar için unvan ve sayı itibarıyla tespit edilenler dışında kadro kullanılamaz.” ifadesine yer verilmiştir. Kamu personel hukukunda, kadro ve pozisyon ifadesi, kanunla ve kanuna dayanılarak çıkarılan mevzuatla gösterilen kadroları ifade etmektedir. Oysa bahse konu Yönetmelik’te ve eki cetvellerinde “belediye başkanı” kadro ve pozisyonuna yer verilmemiştir. Belediye başkanı, belediyenin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olarak seçimle iş başına gelen bir kamu görevlisi statüsünde olup, belediye kadro ve pozisyonlarında istihdam edilmemektedir. Bu nedenle, belediye başkanına sosyal denge tazminatı ödenmesi mevzuata uygun bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediye başkanının görev ve yetkileri” başlıklı 38’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Belediye başkanının; Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumakla yetkili olduğu belirtilmektedir. Buna göre, verdiği karar ve talimatlar doğrudan iş, işlem ve ödeme sürecine dayanak oluşturuyor ise, yapılan ödemelerden belediye başkanının üst yönetici sıfatıyla mali sorumluluğu bulunmaktadır.

Dolayısıyla oluşan kamu zararından; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 32 ve 33’üncü maddeleri gereğince ödeme emri ve eki belgelerinde imzası bulunan harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlileri ile sosyal denge tazminatı sözleşmesinde imzası bulunan belediye başkanının sorumluluğu bulunmaktadır.

Bu itibarla, … Belediye Başkanı …’a sosyal denge tazminatı ödenmesi sonucu … TL kamu zararına sebebiyet verilmişse de, söz konusu tutarın, … tarih ve … numaralı muhasebe işlem fişi ile tahsil edildiği anlaşıldığından, konu hakkında ilişik kalmadığına ve tahsilatın ilama dercine,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere,

Oy birliğiyle,

Karar verildi.


MAAŞ HESAPLAMA PROGRAMLARIMIZ

⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın


⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın


HERKES İÇİN DENEME SINAVLARI

⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.