Sayıştay belediye tarafından ödenen kıdem tazminatının ilgili şirkete rücu edilmemesine kamu zararı dedi

Sayıştay belediye tarafından ödenen kıdem tazminatının ilgili şirkete rücu edilmemesine kamu zararı dedi
A+
A-

Sayıştay Belediye Tarafından Ödenen Kıdem Tazminatının İlgili Şirkete Rücu Edilmemesine Kamu Zararı Dedi

Tutanak Tarihi: 2/2/2023

Karar No: 434

İlam No: 65

Kıdem Tazminatının Belediye Bütçesinden Ödenmesine Karşın İlgili Şirketlere Rücu Edilmemesi

Belediyede doğrudan hizmet alımı suretiyle çalıştırılmakta iken emekliliğe ayrılan işçiye ödenen kıdem tazminatının belediye bütçesinden ödenmesine karşın ilgili şirketlere rücu edilmemesi sonucu ………. TL tutarında kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla ilgili olarak dosyada mevcut bilgi ve belgeler değerlendirilmiştir.

22.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun ‘‘Tanımlar’’ başlıklı 2 nci maddesinde asıl işveren-alt işveren ilişkisinin tanımı yapılmış olup, asıl işverenin alt işveren işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanun’dan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerinden alt işverenler birlikte sorumlu olacağı belirtilerek asıl işveren ile alt işverenin işçi alacaklarından müteselsilen sorumlu oldukları kabul edilmiştir.

Anılan Kanunun ‘‘Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların kıdem tazminatı’’ başlıklı 112 nci maddesine 10.09.2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle eklenen ikinci fıkrasında; 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatları bakımından; alt işverenlerin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışmış olanların bu şekilde çalışmış oldukları sürelere ilişkin kıdem tazminatına esas sürelerinin, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunacağı, bunlardan son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödemesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanların kıdem tazminatlarının ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından işçinin banka hesabına yatırılması suretiyle ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 112 nci maddesine, 21.02.2019 tarihli ve 7166 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle eklenen altıncı fıkrasındaki; kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan kıdem tazminatı ödemeleri için sözleşmesinde kıdem tazminatı ödemesinden ötürü alt işverene rücu edileceğine dair açık bir hükme yer verilmemişse alt işverenlere rücu edilmez şeklindeki hüküm ise Anayasa Mahkemesinin 19.9.2019 tarihli ve E.:2019/42, K.:2019/73 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin anılan Kararı üzerine, kamuda 11.09.2014 tarihinden sonra imzalanan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında istihdam edilen personelin kamu idaresince ödenen kıdem tazminatı tutarının alt işverenlere rücu edilebilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu karar uyarınca, kıdem tazminatının ilgili kamu kurum ve kuruluşunca ödenmiş olması alt işverenlerin bu konudaki sorumluluklarını ortadan kaldırmamakta, asıl işveren olarak kamu kurum ve kuruluşlarının, yapmış oldukları kıdem tazminatı ödemelerine ilişkin olarak, ilgili dönemlerde sorumluluğu olan alt işverenlere yönelik rücu davası açma hakkı bulunmaktadır.

11.01.2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun müteselsil borçluluğun doğuşunu düzenleyen 162 nci maddesinde; birden çok borçludan her birinin alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olması müteselsil borçluluk olarak tanımlanmış, müteselsil sorumluluğun iç ilişkide paylaşımını düzenleyen 167 nci maddesinde ise; kendisine düşen paydan fazla ifada bulunan borçlunun, ödediği fazla miktarı diğer borçlulardan isteyebileceği ve borçlunun, her bir borçluya ancak payı oranında rücu edebileceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan mevzuat hükümlerinden, kurulan iş ilişkisinde kamu kurumunun asıl işveren, yüklenicinin ise alt işveren konumunda olduğu ve kıdem tazminatının ödenmesinden asıl işveren ile alt işverenin müteselsilen sorumlu oldukları anlaşılmaktadır. Asıl işveren sıfatıyla kamu kurumu bütçesinden kıdem tazminatı ödenecek olmasına rağmen, kamu idaresinin ödediği tutarı ilgili alt işverenlere işçiyi çalıştırdıkları dönemle orantılı olarak rücu etmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemede; ………. Belediyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında istihdam edilen ……….’ın emekliye ayrılması sonucu belediye bütçesinden kendisine kıdem tazminatının ödenmesi ancak ilgili firmalara rücu işleminin yapılmaması suretiyle 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde; “kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanan kamu zararına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.

Ancak toplam ………. TL tutarındaki kamu zararının;

– ………. TL’sinin ………. tarihli ve ………. numaralı tahsilat makbuzuyla ………. Limited Şirketinden tahsil edilerek, tahsilatın ………. tarih ve ………. yevmiye numaralı muhasebe işlem fişiyle muhasebe kayıtlarına alındığı anlaşıldığından söz konusu tutar için ilişilecek husus kalmadığına;

– Kalan ………. TL’si için ………. Asliye Hukuk Mahkemesinde ………. Esas numaralı dosya ile ………. İş Ortaklığı’na ………. TL, ………. ………. İş Ortaklığı’na ………. TL, ………. A.Ş.’ye ………. TL tutarında rücu davası açıldığı anlaşıldığından söz konusu tutar için ilişilecek husus kalmadığına;

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.