Sendika Üyesi Kamu Görevlilerine Ödenen Toplu Sözleşme İkramiyesine İlişkin Yeni Düzenleme Resmi Gazete ‘de Yayımlandı
28 Aralık 2022 tarihli ve 32057 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan “7429 sayılı Elektrik piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair kanun” ile sendika üyesi memur ve sözleşmeli personele ödenen toplu sözleşme ikramiyesi ile ilgili düzenlemeye gidildi.
Bilindiği üzere 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin 23 üncü maddesiyle gelen düzenleme sonrası toplu sözleşme ikramiyesi, kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üye olanlara ödenmekteydi. Fakat toplu sözleşmede yer alan bu hüküm bazı sendikalarca yargıya taşınmış ve Danıştay 12. Dairesi de yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Danıştay 12. Dairesinin bu kararı sonrası kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’inden daha az üyeye sahip sendikalara üye olanlarda 2119 gösterge rakamından yararlanabilecekti. Fakat bugün (28 Aralık 2022) Resmi Gazete ‘de yayımlanan 7429 sayılı Kanun ile birlikte toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma şartları değiştirilmiştir.
7429 sayılı Kanun’un 11 ve 12 nci maddeleri şu şekilde;
MADDE 11- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“EK MADDE 4- 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği yapılır.
Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz.
Bu madde uyarınca yapılan ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.
İkinci fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince Resmî Gazete’de yayımlanan en son tebliğ esas alınır.”
MADDE 12- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 42- Ek 4 üncü maddenin ikinci fıkrasına göre ödenecek toplu sözleşme ikramiyesi Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlük süresince 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenir.”
Bu düzenlemeyle birlikte memur ve sözleşmeli personelden sendika üyesi olanlara ödenecek tutar iki farklı isimle adlandırılmıştır.
1) Toplu sözleşme desteği
2) Toplu sözleşme ikramiyesi
Toplu Sözleşme Desteği:
Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının yüzde 2 sinden daha az üyeye sahip sendikalara üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ödenecek.
Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte ödenecek.
750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacak.
Ödemenin adı toplu sözleşme desteği olacak.
Ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmayacak.
İlgili mevzuatına göre ödenen zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmayacak.
Hesaplama şekli memur maaş katsayısı X 750 ‘dur. 2022 yılı 2. Dönem katsayılarla birlikte bu tutar brüt 250,20 TL, net 248,30 TL’dir. Güncel katsayılar için tıklayın…
Düzenlemenin yürürlük tarihi 28/12/2022 tarihi olacak.
Toplu Sözleşme İkramiyesi
Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ödenecek.
Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte ödenecek.
2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacak.
Ödemenin adı toplu sözleşme ikramiyesi olacak.
Ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmayacak.
İlgili mevzuatına göre ödenen zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzer ödemelerin hesabında dikkate alınmayacak.
Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği ödenmeyecek.
Düzenlemenin yürürlük tarihi 28/12/2022 tarihi olacak.
Hesaplama şekli memur maaş katsayısı X 2119 ‘dur. 2022 yılı 2. Dönem katsayılarla birlikte bu tutar brüt 706,90 TL, net 701,53 TL’dir. Güncel katsayılar için tıklayın…
Toplu Sözleşme İkramiyesi İlk Defa Ne Zaman Ödenmeye Başlanmıştı
Toplu Sözleşme İkramiyesi 2011 yılında yayınlanan 6111 sayılı Kanunun 118. Maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenmiş ve 2011 yılı Nisan ayından itibaren sendika üyesi memur ve sözleşmeli personele ödenmeye başlanmıştır.
İlk önce 375 sayılı KHK’nın ek 4. maddesine istinaden 45 TL olan Toplu Sözleşme İkramiyesi 2014-2015 Dönemi Toplu Sözleşmesi ile 60 TL’ye yükseltilmiştir. Müteakiben yapılan 2016-2021 dönemlerini kapsayan Toplu Sözleşmelerde ise memur maaş katsayısının 750 sabit rakamı ile çarpılmak suretiyle bulunacak tutarda ödeme yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Nihayetinde 2022-2023 yılları arasında geçerli olacak Toplu Sözleşmenin 23. maddesi ile 750 sabit rakamı 2119 sabit rakamına çıkarılmıştır. Bununda parasal değeri 2022 yılı 2. dönemi için (0,333603 X 2119) 706,90 TL’ye tekabül etmektedir.
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın