Sözleşmeli Personel Kadro Konusunda Son Durum
04.06.2011 tarih ve 27954 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Merkez Taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (b) fıkrası kapsamında çalışan sözleşmeli personel memur kadrolarına geçirilmişti.
Bu süreçte mevcut düzenlemeden 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesi kapsamında çalıştırılan tam zamanlı sözleşmeli personel yararlanamamış ve bu durum bahsi geçen kurumlarda çalışan sözleşmeli personel arasında huzursuzluğa neden olmuştu.
Anılan tarihte gündemi bir hayli meşgul eden haberler neticesinde hükümet tepkilere kulak vererek çalışanların mağdur olmaması ve eşit uygulama ile refah düzeyinin artırılması adına yeni bir adım atmıştır. 02.08.2013 tarih 28726 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Kanun ile birlikte yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeli personel ile diğer bazı sözleşmeli personellerinde memur kadrolarına geçirilmesi sağlanmıştır.
Şuan mevcut durumda ülkemizde ortalama 3 milyon civarında memur ve 500-600 bin arasında da sözleşmeli personel bulunmaktadır.
Hükümet genel olarak, EYT ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin konularda yoğun bir şekilde çalışmakta ve bu konularda halk tarafından yakın ilgiyle takip edilmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN tarafından geçtiğimi günlerde yapılan bir açıklamada 600 bin civarında olan sözleşmeli personelin kadroya alınması sürecinin azami gayretle yürütüldüğünü söylemişti.
Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda kadroya geçen sözleşmeli personel görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına girme hakkı elde edebilecektir. Buda söz konusu kişilere kamuda kariyer yapma imkanı sağlayacak ve bu kişilerde kurum aidiyetinin daha fazla gelişmesine yol açacaktır. Ayrıca şuan için sözleşmeli personelde mevcut olmayan tayin hakkı da memur kadrolarına geçenler açısından kazanılış olacaktır.
Bu uygulama kadro sürecinin tamamlanmasını izleyen süreçte ortadan kaldırılarak eşit, hakkaniyet ve çalışma şartlarında dava verimli olunması yönünde pozitif yönde eğilim sürecini tetikleyecektir.
Burhan SAĞLIK
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın