Sözleşmeli personelin belediye şirketlerindeki çalışmaları memuriyete geçiş sonrası kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi?
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesine istinaden belediyelerde istihdam edilen sözleşmeli personelin Kanunla memur kadrolarına geçirilmesi durumunda meslekleri ile ilgili olarak sözleşmeli, kamu, özel sektör ve belediye şirketleri ile belediyelerin yapmış olduğu personel hizmet alımları kapsamında geçen çalışmaları kazanılmış hak aylıklarında nasıl değerlendirilir?
Gerek ek gösterge, gerek emeklilikte yaşa takılanlar ve gerekse de sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçirilmesi konularında yetkili makamlarca yapılan bir takım açıklamalar kamuoyunda bazı beklentileri de beraberinde getirmiştir.
Hatırlanacağı üzere 2 Ağustos 2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte sözleşmeli personeller 2013 yılında memur kadrolarına geçirilmişti. Aradan geçen 8 yılın sonunda bu yönde tekrar bir çalışma yapılması için beklentiler büyüyerek artmıştır.
Bu yazımızda sözleşmeli personellerin çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına geçirilmeleri halinde, kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilecek süreleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 maddesinin (c) fıkrası kapsamında açıklamaya çalışacağız.
Bu konuda vereceğimiz örneklerin daha iyi anlaşılabilmesi için çalışma sürelerini kamu, özel sektör, belediye personel şirketi, yurtdışı şeklinde bölümlere ayıracağız.
Dolayısıyla yazımızda;
-Kamu kurum ve kuruluşlarında geçen süreler
-Özel Sektörde geçen süreler
-Yurtdışı çalışmalarında geçen süreler ve
-Belediye şirketleri bünyesinde istihdam edilenler ile hizmet alımı kapsamında taşeron firmada çalışılan süreler ayrı ayrı değerlendirilecektir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçen Süreler:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin (c) bendinde aynı Kanunun 87 nci maddesine atıf yapılarak, ilgililerin bu madde kapsamındaki kurumlarda meslekleriyle ilgili çalıştıkları sürelerin tamamının hizmetten sayılacağı belirtilmiştir. Kanun’un 87 nci maddesi şu şekildedir;
“Memurlara;
a) Bu Kanuna tabi kurumlarda,
b) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi kurumlar ile sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait bankalarda,
c) Özel kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan banka ve kuruluşlarda,
ç) Yukarıdaki bentlerde yazılı idare, kuruluş ve bankalar tarafından sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle kurulan kuruluşlarla bunların aynı oranda katılmaları ile vücut bulan kurumlarda,
….”
87 nci maddenin (a) bendinde yer alan “Bu Kanuna tabi kurumlar” ifadesinden anlaşılması gereken 657 sayılı Kanun’un birinci maddesi olup söz konusu madde de şu şekildedir;
“Bu Kanun, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır.
Sözleşmeli ve geçici personel hakkında bu Kanunda belirtilen özel hükümler uygulanır.”
Kamu Hizmet Süreleri İle İlgili Örnekler ve Çözümleri:
Örnek 1:
Alaattin Bey mühendislik fakültesini bitirerek mühendis unvanını almıştır. 26.01.2015 ile 31.12.2018 tarihleri arasında genel bütçeli bir kurumda mühendis unvanı ile çalışan Alaattin Bey 31.12.2018 tarihi itibariyle bu görevinden ayrılmıştır.
Alaattin Bey daha sonra 15.01.2019 tarihinden itibaren B Belediyesinde sözleşmeli mühendis olarak çalışmaya başlamış ve sözleşmeli personelin memuriyete geçirilmesiyle de mühendis kadrosu ile memuriyete geçiş işlemi gerçekleştirilmiştir. Alaattin Beyin her iki kurumda geçen çalışma süreleri kazanılmış hak aylığında nasıl değerlendirilir?
Çözüm:
Alaattin Beyin her iki kurumda mühendis olarak çalıştığı sürelerin tamamı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin (c) bendine istinaden kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir. Zira Alaattin Beyin çalıştığı kurumlar 657 sayılı Kanun’un 87 nci maddesi kapsamında sayılan kurumlar arasında yer almaktadır.
Özel Sektör Hizmet Süreleri İle İlgili Örnekler ve Çözümleri:
Örnek 2:
Alaattin Bey mühendislik fakültesini bitirerek mühendis unvanını almıştır. 26.01.2015 ile 31.12.2018 tarihleri arasında özel sektör işyerinde mühendis unvanı ile çalışan Alaattin Bey 31.12.2018 tarihi itibariyle bu işinden ayrılmıştır.
Alaattin Bey daha sonra 15.01.2019 tarihinden itibaren B Belediyesinde sözleşmeli mühendis olarak çalışmaya başlamış ve sözleşmeli personelin memuriyete geçirilmesiyle de mühendis kadrosu ile memuriyete geçiş işlemi gerçekleştirilmiştir. Alaattin Beyin her iki kurumda geçen çalışma süreleri kazanılmış hak aylığında nasıl değerlendirilir?
Çözüm: Alaattin Bey gerek özel sektör gerekse belediye bünyesinde mühendis olarak çalışmıştır. Bu iki çalışmayı ayrı ayrı ele alacak olursak;
Belediyelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 87 nci maddesinde adı geçen kamu kurum ve kuruluşlarından olması nedeniyle Alaattin Beyin sözleşmeli personel olarak belediyede geçen sürelerinin tamamı, aynı Kanunun 36 ncı maddesinin (c) bendi kapsamında, kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir.
Özel sektörde geçen süreler ise kamu kurumlarında geçen sürelerden farklı olarak kısmı bir değerlendirilmeye tabi tutulur. Yani Alaattin Beyin mesleğiyle ilgili olarak özel sektörde yapmış olduğu çalışmaların 3/4’ü, yine 36 ncı maddenin (c) bendine istinaden memuriyette geçmiş sayılacaktır.
Memuriyette geçmiş sayılan sürelerin her yılına bir kademe ilerlemesi ve her üç yılına bir derece (özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez) yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilecektir.
Bahsettiğimiz bu sürelerin memuriyette geçmiş sayılabilmesi içinse ilgilinin memurluğa girmeden önce gerek yurt yurtiçinde gerekse yurtdışındaki çalışmalarının, ister serbest olarak ister kamu veya özel sektör işyerlerinde olsun, mesleğiyle ilgili olması gerekmektedir. İlgili bu durumu sosyal güvenlik kurumundan alacağı hizmet dökümleri içerisinde yer alan meslek kodları ve prim ödeme gün sayıları ile veya hizmetinin geçtiği kurumlardan alacağı çalışma belgesi ile kanıtlayabilir.
Yurtdışı Hizmet Süreleri
Kamu veya özel sektör işyerlerinde olması fark etmeksizin yurtdışında geçen hizmet süreleri içinde yukarıda bahsettiğimiz bir ve ikinci örnekler geçerlidir. Dolayısıyla ilgilinin yurtdışı geçen mesleğiyle ilgili hizmet süreleri örnek bir ve 2 deki hususlar dikkate alınmak suretiyle memuriyette geçmiş sayılacaktır. Fakat burada asıl sorulması gereken soru yurtdışında geçen çalışma sürelerinin kişinin mesleğiyle ilgili olup olmadığı ne şekilde veya hangi belgelerle kanıtlanacaktır?
Durum spesifik yani çok özel bir konudur. Mevzuatımızda yazımız kapsamında yurtdışı hizmetlerini kanıtlayıcı belge olarak bir hüküm veya yönlendirici bir bilgi yok gibidir. Bu gibi durumlarda bu çalışmaları çalışanın kanıtlaması gerekmekte olup bu kapsamda kurumuna vermiş olduğu belgeler incelenerek kanaatimizce gerek çalışanın gerekse mağduriyet yaşamaması gerekse kurumun hatalı bir işlem yapmaması adına somut açık net belgeler ile işlem tesis etmesi uygun olacaktır.
Belediye Şirketlerinde Geçen Hizmet Süreleriyle İlgili Örnekler ve Çözümleri:
Belediye şirketleri Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmakta olup bu şekilde kurulan belediye şirketlerini üç grupta ele alacağız.
1- Şirket bünyesinde çalışan personel için belediyeler hakediş düzenlemez personelin ücretleri şirketin kendi işlettikleri yerlerden elde ettiği gelirlerle karşılanır.(Burada dikkat edilmesi gereken husus kurulan şirketin sermayesinin yarısından fazlasının belediyeye ait olması gerektiğidir)
2- 2018 yılının nisan ayına kadar personel hizmet alımı yöntemi ile karşılanan hizmetlerde çalışanlar (hakediş düzenlenen). Bu çalışma şekline daha çok 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında taşeron firmalarca (özel sektör) çalıştırılan personel girmektedir.
3- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20. ve geçici 24. maddeleri kapsamında belediye şirketlerinde istihdam edilenler. Belediye ile şirket arasında yapılan sözleşmeye göre çalıştırılırlar (2018 yılı nisan ayı başından itibaren)
Örnek 3:
Mühendislik fakültesini bitirerek mühendis unvanını alan Alaattin Bey 26.01.2015 ile 31.12.2018 tarihleri arasında belediye şirketinde (sermayesinin yarısından fazlası belediyeye ait) mühendis olarak çalışmış ve 31.12.2018 tarihi itibariyle de bu işinden ayrılmıştır.
Alaattin Bey daha sonra 15.01.2019 tarihinden itibaren B Belediyesinde sözleşmeli mühendis olarak çalışmaya başlamıştır. Sözleşmeli personelin memuriyete geçirilmesiyle mühendis kadrosunda memuriyete geçiş işlemi yapılan Alaattin Beyin her iki kurumda geçen çalışma süreleri kazanılmış hak aylığında nasıl değerlendirilir?
Çözüm:
Alaattin Beyin her iki kurumda da mühendis olarak çalıştığı sürelerin tamamı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 maddesinin (c) bendi kapsamında memuriyette geçmiş sayılacaktır. Zira aynı Kanunun 87 nci maddesinde bahsedilen kurumlarda geçen çalışma sürelerinin tamamı kazanılmış hak aylığında değerlendirilmektedir.
Dolayısıyla belediye şirketinin bünyesinde geçen süreler ile sözleşmeli personel olarak geçen sürelerin tamamı ilgilinin memuriyete geçişi sonrasında kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir.
Bahsettiğimiz bu sürelerin memuriyette geçmiş sayılabilmesi içinse ilgilinin memurluğa girmeden önce gerek yurt yurtiçinde gerekse yurtdışındaki çalışmalarının, ister serbest olarak ister kamu veya özel sektör işyerlerinde olsun, mesleğiyle ilgili olması gerekmektedir. İlgili bu durumu sosyal güvenlik kurumundan alacağı hizmet dökümleri içerisinde yer alan meslek kodları ve prim ödeme gün sayıları ile veya hizmetinin geçtiği kurumlardan alacağı çalışma belgesi ile kanıtlayabilir.
Örnek 4:
Alaattin Bey mühendislik fakültesi bitirerek mühendis olmuştur. B Belediyesi 4734 Sayılı İhale kanunu kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesine çıkmış bu ihaleyi özel sektörde hizmet veren A firması almıştır.
Alaattin Bey bu sözleşme kapsamında 26.01.2015 ile 31.12.2017 tarihleri arasında mühendis unvanı ile çalışmış olup bu kurumdan 31.12.2017 tarihi itibari ile ayrılmıştır.
Alaattin Bey daha sonra 15.01.2019 tarihinden itibaren B Belediyesinde sözleşmeli mühendis olarak çalışmaya başlamıştır. Sözleşmeli personelin memuriyete geçirilmesiyle mühendis kadrosunda memuriyete geçiş işlemi yapılan Alaattin Beyin her iki kurumda geçen çalışma süreleri kazanılmış hak aylığında nasıl değerlendirilir?
Çözüm: Alaattin Bey Belediyenin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesini alan A firmasında (özel sektör) ve belediye bünyesinde mühendis olarak çalışmıştır.
Belediyelerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 87 nci maddesinde bahsi geçen kamu kurum ve kuruluşlarından olması nedeniyle Alaattin Beyin sözleşmeli personel olarak belediyede geçen sürelerinin tamamı, aynı Kanunun 36 ncı maddesinin (c) bendi kapsamında, kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi kapsamında bulunan süreler ise özel sektörde geçen hizmet olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple bahsi geçen sürelerin 3/4 memuriyette geçmiş sayılacaktır. Bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece (özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez) yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü görüş yazısı için tıklayın.
Bahsettiğimiz bu sürelerin memuriyette geçmiş sayılabilmesi içinse ilgilinin memurluğa girmeden önce gerek yurt yurtiçinde gerekse yurtdışındaki çalışmalarının, ister serbest olarak ister kamu veya özel sektör işyerlerinde olsun, mesleğiyle ilgili olması gerekmektedir. İlgili bu durumu sosyal güvenlik kurumundan alacağı hizmet dökümleri içerisinde yer alan meslek kodları ve prim ödeme gün sayıları ile veya hizmetinin geçtiği kurumlardan alacağı çalışma belgesi ile kanıtlayabilir.
Örnek 5:
Mühendislik fakültesini bitirerek mühendis unvanını alan Alaattin Bey 15.06.2018 ile 31.12.2019 tarihleri arasında belediye şirketinde mühendis olarak çalışmış ve 31.12.2019 tarihi itibariyle de bu işinden ayrılmıştır.
Alaattin Bey daha sonra 15.01.2020 tarihinden itibaren B Belediyesinde sözleşmeli mühendis olarak çalışmaya başlamıştır. Sözleşmeli personelin memuriyete geçirilmesiyle mühendis kadrosunda memuriyete geçiş işlemi yapılan Alaattin Beyin her iki kurumda geçen çalışma süreleri kazanılmış hak aylığında nasıl değerlendirilir?
Çözüm:
Belediyelerde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında çalışan personelin belediye şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesi 24.12.2017 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile olmuştur. 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK’ya eklenen Geçici 24’üncü madde ve ek 20’nci madde ile, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında çalışanlar belediye şirketlerinde daimi olarak istihdam edilmeye başlanmıştır.
Alaattin Beyin her iki kurumda mühendis olarak çalıştığı süreler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 maddesinin (c) bendi ve yine Kanunun 87 nci maddesi dikkate alındığında bahsi geçen Kanun maddesinde sayılan kurumlardaki çalışma sürelerinin tamamı kazanılmış hak aylığında değerlendirilmektedir.
Bahsettiğimiz bu sürelerin memuriyette geçmiş sayılabilmesi içinse ilgilinin memurluğa girmeden önce gerek yurt yurtiçinde gerekse yurtdışındaki çalışmalarının, ister serbest olarak ister kamu veya özel sektör işyerlerinde olsun, mesleğiyle ilgili olması gerekmektedir. İlgili bu durumu sosyal güvenlik kurumundan alacağı hizmet dökümleri içerisinde yer alan meslek kodları ve prim ödeme gün sayıları ile veya hizmetinin geçtiği kurumlardan alacağı çalışma belgesi ile kanıtlayabilir.
Örnek 6:
Mühendislik fakültesini bitirerek mühendis unvanını alan Alaattin Bey 01.01.2015 ile 31.12.2019 tarihleri arasında belediye şirketinde mühendis unvanıyla çalışmıştır.
Alaattin Beyin önceki süreleri taşeron firmada geçen sürelerken 02.04.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ki çalışması ise belediye şirketinin kadrolu işçisi olarak geçen sürelerdir. Alaattin Bey bu kurumdan 31.12.2019 tarihi itibari ile ayrılmış ve daha sonra B Belediyesinde 15.01.2020 tarihinden itibaren mühendis kadrosuyla sözleşmeli personel olarak çalışmaya başlamıştır. Sözleşmeli personelin memuriyete geçiş kapsamında çıkartılan kanun ile mühendis unvanı ile memur kadrolarına geçiş işlemi yapılan Alaattin Beyin her iki kurumda geçen çalışma süreleri kazanılmış hak aylığında nasıl değerlendirilecektir?
Çözüm:
Alaattin beyin her iki kurumdaki mühendis olarak çalıştığı süreleri 3 ayrı tarih şeklinde değerlendirmemiz gerekmektedir.
1) 01.01.2015 ile 01.04.2018 tarihleri arasında geçen süreler personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesine (özel sektör firması) kapsamında çalışılmış sürelerdir. Dolayısıyla bu sürelerin (özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez) 3/4 ü dikkate alınacaktır.
2) 02.04.2018 ile 31.12.2019 tarihleri arasında geçen süreler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin c bendi kapsamında değerlendirilecektir. Zira Kanunun 87 nci maddesinde sayılan kurumlarda geçen çalışma sürelerinin tamamı kazanılmış hak aylığında değerlendirilir.
3) 15.01.2020 tarihi itibari ile sözleşmeli personel olarak çalışılan sürelerin tamamı kazanılmış hak aylığında değerlendirilecektir.
Sonuç ve Değerlendirme:
Memuriyete geçen sözleşmeli personelin geçmiş hizmetleri kazanılmış hak aylıklarında nasıl değerlendirilir?
Aşağıda belirtilen hususlar (Belediyelerde sözleşmeli olarak geçen süreler hariç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin (c) bendinde belirtilen sınıflarda çalışanları kapsamaktadır.
-Sözleşmeli personelin kamu da geçen sürelerinin tamamı
-Özel sektörde geçen sürelerin 3/4 ‘ü (12 yılı geçmemek üzere)
-Belediye şirketlerinde geçen sürelerinin tamamı(sermayesinin yarısından fazlası belediyeye ait ise)
-Belediyelerin yapmış oldukları personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi (özel sektör firması) kapsamında geçen sürelerin 3/4 ‘ü (12 yılı geçmemek üzere)
-Yurt dışında geçen hizmetlerinin özel veya kamu kurumlarında geçmiş olması durumunda kamu da geçen sürelerin tamamı, özel sektörde geçen sürelerin 3/4 ‘ü
Sözleşmeli personelin kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilecektir.
-Konumuzla ilgili olmasa da yukarıda belirtilen ve çalışanların kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen süreler 154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nde belirtildiği üzere yıllık izin hakediş sürelerine eklenmelidir. Yazımıza ulaşmak için tıklayın.
Yukarıda belirtilen hususların geçiş süresinde doğru bir şekilde yapılması daha sonra meydana gelecek olumsuzlukların yaşanmasını veya ek bildirge, ek maaş, hitap vb. kayıtların düzeltmesi gibi işlemlerle karşı karşıya kalmayı önleyecektir.
Ayrıca çalışılan sürelerin ilgililer tarafından belgelendirilmesi gerekmekte olsa da bu belgelerin alınmasından sonra kurumlar tarafından bu kayıtların memurların hizmetlerinin takip edildiği hizmet takip sisteminde birleştirilen hizmetler alanına eklenmesi nedeni ile çalışmaların geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüklerinden çalışma sürelerinin istenilmesi gerekmektedir.
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi /Kütahya
⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın
⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın
⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın