Sözleşmeli personelin ek ödeme oranı tespit edilirken dikkat edilecek hususlar

Sözleşmeli personelin ek ödeme oranları nasıl tespit edilir?

Sözleşmeli personelin ek ödeme oranı tespit edilirken dikkat edilecek hususlar
Yayınlama: 18.05.2022
A+
A-

Sözleşmeli personelin ek ödeme oranları nasıl tespit edilir? Sözleşmeli personelin ek ödeme oranları Sözleşmeli personelin ek ödeme oranları

Memur ve sözleşmeli personelin bordrolarındaki en önemli kazanç kalemlerinden bir tanesi hiç şüphesiz ki ek ödemedir.

Bu yazımızda sözleşmeli personelin ek ödeme oranının tespitinde hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiğine değineceğiz.

Bilindiği üzere 2012/2665 sayılı Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararının birinci maddesinde;

“b) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine göre istihdam edilen sözleşmeli personele, bulunduğu pozisyonda geçen hizmet yılı esas alınarak, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanları için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen oranları geçmemek üzere, il özel idareleri ve belediyeler ile mahalli idare birliklerinin meclisleri veya büyükşehir belediyeleri bağlı kuruluşlarının yönetim kurulları tarafından belirlenecek oranların…”

Hükmü yer almaktaydı.

Belediyelerde çalışan sözleşmeli personelin ek ödemeden nasıl yararlanacağını ele alan bu maddedeki en dikkat çeken noktalarlardan biri de, üst sınırı aşmamak kaydıyla ek ödeme oranının belediye meclisi tarafından tespit edilebileceği hususudur.

Bu husus 25.08.2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanıp 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren “Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme” ile değiştirilerek belediye meclislerinin ek ödeme oranını belirleme yetkisine son verilmiştir.

4. Dönem toplu sözleşmenin ilgili maddesi ise şu şekildeydi;

“Ek ödeme

Madde 2 – (1) 3/1/2012 tarihli ve 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar”ın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yer alan sözleşmeli personele yapılmakta olan ek ödeme, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanında sözleşmeli personel olarak geçen hizmet süresine göre aynı kadro unvanı için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen ek ödeme oranları üzerinden, meclis ve yönetim kurulu kararı aranmaksızın anılan Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.”

4. Dönem toplu sözleşmede yer alan bu hüküm 5. ve 6. Dönem Toplu Sözleşmelerin metninde de varlığını korumuştur.

Bilindiği üzere kamuda farklı istihdam türleri olmakla birlikte özlük ve mali haklar genelde istihdam türü, ifa edilen görev, çalışma süresi gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilmektedir.

İstisnalar olmakla birlikte çalışanların bu hakları genel olarak, kurumlarındaki çalışma süreleri ile doğru orantılı bir şekilde tespit edilir.

Örneğin 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem (5. ve 6. dönemde de aynı hükümler yer almıştır)  Toplu Sözleşmenin yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün 31.12.2021 tarihli 2021/26 sayılı Genelgesinde sözleşmeli personele yapılacak ek ödeme oranının tespitinde ilgili kurumda ve mevcut kadroda geçen sürenin dikkate alınacağı ifade edilmiştir.

2021/26 sayılı Genelgenin 6’ncı maddesinin 2’nci paragrafındaki ilgili kısım ise şu şekildedir.

“…Ek ödemenin tespitinde sözleşmesinde belirtilen kadro unvanı ile sınırlı olmak üzere ve aynı mahalli idarede geçen hizmet süresi dikkate alınır.”

Yani farklı bir belediyede veya başka bir kurumda hatta aynı kurumda olsa bile farklı bir kadroda geçirilen süreler ek ödemenin tespitinde dikkate alınmayacaktır.

Yine Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmenin 2’nci maddesinde;

Sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanında sözleşmeli personel olarak geçen hizmet süresine göre aynı kadro unvanı için…” denilmek suretiyle belirlenecek ek ödeme oranı bazı şartlara bağlanmıştır.

Peki bu şartlar nedir?

Birkaç örnek vererek konuyu somutlaştıralım…

Ticaret Meslek Lisesi Muhasebe bölümü mezunları Teknisyen kadrosunda sözleşmeli olarak çalıştırılabilir mi?

Ek Ödeme Sürelerinin Tespiti İle İlgili Örnekler Ve Çözümleri:

Örnek 1: A Belediyesinde 15.01.2014 tarihinden itibaren Teknisyen kadrosunda tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeye başlanan lise mezunu ilgilinin (öğrenim durumu, hizmet yılı gibi değişkenler dikkate alındığında) ek ödeme oranı kaç olur?

Çözüm:

22/01/2022 tarihinde yayınlanan Mahalli İdare Sözleşmeli Personel Ücret Tavanları konulu 6 sıra no.lu Genelgenin ek ödeme oranlarını gösteren 2 sayılı cetveline göre lise mezunu teknisyenlerden çalışması;

0 – 15 (dahil) yıl arasında olanlar 85

16 – 24 (dahil) yıl arasında olanlar 90

25 yıl ve daha fazla olanlar 100

Ek ödeme oranından yararlanmaktadır.

İlgili kişi A Belediyesinde 15/01/2014 tarihinden itibaren sözleşmeli personel olarak çalışmaya başladığı için, bu tarihten itibaren kesintisiz olarak çalışırsa ek ödeme oranının 15/01/2029 tarihinde 90 puana çıkacağını söyleyebiliriz.

Örnek 2: A Belediyesinde 15.01.2014 tarihinden itibaren Teknisyen kadrosunda tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilmeye başlanan ön lisans mezunu ilgili, 31/07/2021 tarihinde mühendislik fakültesinden mezun olmuştur.

A Belediyesinin norm kadrosunda boş mühendis kadrosunun olması nedeniyle personelle 15.01.2022 tarihinden itibaren mühendis olarak sözleşme imzalanmıştır. Öğrenim durumu, hizmet yılı gibi değişkenler dikkate alındığında söz konusu personelin ek ödeme oranı kaç olur?

Çözüm 2:

Teknisyen kadrosundaki ön lisans mezunlarından çalışması;

0 – 7 (dahil) yıl arasında olanlar 85

8 – 16 (dahil) yıl arasında olanlar 90

17 – 22 (dahil) yıl arasında olanlar 100

23 yıl ve daha fazla olanlar 110

Ek ödeme oranından yararlanmaktadır.

İlgili personel A Belediyesinde 15/01/2014 tarihinden itibaren sözleşmeli personel olarak çalışmaya başladığından, bu tarihten itibaren kesintisiz olarak çalışması durumunda, 15/01/2021 tarihinde ek ödeme oranı 90 puana yükselecektir. İlgili personel 31/12/2021 tarihine kadar bu oran (90) üzerinden ek ödeme alacak olup;

15/01/2022 tarihinden itibaren yeni sözleşme ile birlikte, artık mühendis olarak istihdam edileceğinden, ek ödeme oranı da değişecektir. Yani ilgili kişi mühendis olarak çalışmaya başladığı 15/01/2022 tarihinden itibaren (Teknisyen unvanında geçirilen süreler dikkate alınmaksızın)130 ek ödeme oranı üzerinden ek ödeme alacaktır.

Zira Mahalli İdare Sözleşmeli Personel Ücret Tavanları konulu 6 sıra no.lu Genelgenin ek ödeme oranlarını gösteren 2 sayılı cetvelinde mühendisler için;

0 -11 (dahil) yıl arasında olanlar 130

12 -17 (dahil) yıl arasında olanlar1 40

18 yıl ve daha fazla olanlar 150

Denilmek suretiyle ek ödeme tespiti yapılmıştır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus Teknisyen unvanında geçirilen sürelerin dikkate alınmayacağı, Sadece Mühendis unvanında çalışılan sürelerin dikkate alınarak hesaplama yapılacağıdır.

Söz konusu personel 15/01/2033 tarihi itibari ile 140 ve 15/01/2039 tarihi itibari ile de 150 ek ödeme oranından faydalanacaklardır.

Bu noktada çalışanların askerlik süreleri, doğumdan sonra kullanılan ücretsiz izin süreleri ve ücret ödenmeden geçen diğer süreler ek ödeme oranlarının tespitinde çalışılmış gibi dikkate alınıp alınmayacağı sorusu akıllara gelebilir.

Konuya ilişkin belediyeler arasında farklı uygulamalar söz konusu olabilir, fakat açıkça bir hüküm olmadığı sürece, ek ödeme oranının tespitinde sadece fiilen çalışılan sürelerin dikkate alınıp ücretsiz izinde geçen sürelerin dikkate alınmaması gerektiği görüşümü siz değerli okuyucularımızla paylaşmak isterim.

İlaveten;

Belirmekte fayda gördüğüm bir başka husus ise şudur. Personel mevzuatı üzerine kaleme aldığımız bu yazılar uzun yılların vermiş olduğu tecrübelerimizin eseridir. Amacımız ise çalışanları gerek özlük gerekse de mali ve sosyal hakları konusunda bilgilendirmenin yanı sıra bu alanda çalışmaya yeni başlamış meslektaşlarımıza da faydalı olmaktır.

Hiçbir ücret talep etmeksizin ve ayrıca hatırı sayılır da bir zaman ayırarak kaleme almaya çalıştığımız yazılarımızda elbette ki hatalar olabilir. Bilindiği üzere mevzuatımız çok dinamik bir alan olup sık sık da değişmektedir. Bu sebeple biz uygulayıcıların kendimizi sürekli olarak güncel tutmamız çok önemlidir. Zira çok önemli olan iki hususta, özlük ve bordro alanlarında, karar vericiler veya uygulayıcılar olarak bulunuyoruz.

Biz bu anlayışla, mevzuatı güncel takip ederek bilgilerimizi taze tutmaya çalışırken, her şeye rağmen, eğer yine de bir eksikliğimiz varsa bu eksiklerimizi görüş vb. belgeler ile destekleyerek çekinmeden bizlere gönderebilirsiniz.

Son olarak, tarafımızca kaleme alınan bazı yazılar belki de aramızdaki bazı değerli okuyucular için basit kalmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki bazılarına çok basit gelen bir takım bilgiler bir başkası için uzun zamandan beri aranılan kıymetli bilgiler olabilir. Bu sebeple konu ayrımı yapmaksızın personel mevzuatı üzerine her türlü yazıyı kaleme almaya devam edeceğiz.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi


Makale Arama Sayfamız İçin Tıklayın


Bizi Twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.