Sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçirilmesiyle ilgili yapılacak tüm iş ve işlemler-Dikkat edilecek hususlar

Sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçirilmesiyle ilgili yapılacak tüm iş ve işlemler-Dikkat edilecek hususlar
Yayınlama: 26.01.2023
A+
A-

Sözleşmeli Personelin Memur Kadrosuna Geçirilmesiyle İlgili Yapılacak Tüm İş ve İşlemeler-Dikkat Edilecek Hususlar

İÇİNDEKİLER:


⇒ Giriş

⇒ Sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçirilme sürecine ilişkin tablo

⇒ Çalışanlarca yapılması gerekenler

⇒ İşverenlerce yapılması gerekenler

⇒ İşverence yapılacak SGK işlemleri

⇒ Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığın (Sözleşmeli personel statüsünün) sona ermesi ve bildirimi

⇒ Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılığın başlangıcı ve bildirimi

⇒ Memur kadrolarına atananların hizmet sürelerinin değerlendirilmesi

⇒ Giriş derece ve kademelerin tespiti

⇒ Sözleşmeli personellerin memur kadrolarına geçirilmesi surecinde hangi hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilir?

⇒ Hizmetlerinin birleştirilmesi ve intibak işlemleri

⇒ Yıllık izin hak edişleri

⇒ Diğer bazı hususlar

⇒ İş akış sıralaması

⇒ Örnekler üzerinden değerlendirmeler


GİRİŞ

26/01/2023 tarih ve 32085 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7433 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçişine ilişkin süreç başlamış oldu.

Biz bu yazımızda konuyu belediyeler özelinde değerlendirecek ve Kanun’un içerisinde yer alan detaylar ile geçiş aşamasında yapılması gerekenleri, gerek işveren gerekse çalışan nezdinde dikkat edilmesi gereken hususları, hem SGK mevzuatı hem de diğer mevzuatlar çerçevesinde tesis edilecek iş ve işlemleri kapsamlı bir şekilde ele alacağız.

Yukarıda da değindiğimiz üzere 7433 sayılı Kanun ile birlikte 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına istinaden tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışanlar istihdamlarına esas memur kadrolarına geçirilecektir.

Yayımlanan kanun metni incelendiğinde;

-28/11/2022 tarihinin milat olarak kabul edildiği,

-28/11/2022 tarihi itibariyle tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışanlardan Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmesi devam edenlerin (doğum, askerlik gibi nedenlerle sözleşmesi askıya alınanlar hariç) sözleşmeli personel olarak çalıştırıldıkları kadrolara esas memur kadrosuna geçirilecekleri,

-Geçiş için ilgili personelin 7433 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde bir dilekçe ile memuriyete geçmeyi talep etmesi gerektiği, Dilekçe örneği için tıklayın

-Bu çalışanların sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirileceği,

-Atandıkları memur kadrosunun mali ve sosyal haklarına göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacakları ve önceki sözleşmeli pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacağı,

-Memur kadrosuna geçiş işlemi yapılanlara iş sonu tazminatı ödenmeyeceği,

-28/11/2022 tarihinden sonra sözleşmeli olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 5393 sayılı Kanun’un 49 uncu maddesinin 7433 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihteki hükümleri uygulanacağı,

-Bu kapsamdaki personelin 7433 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden itibaren 60 gün içinde memur kadrolarına atayacağı,

-Kanun’un yürürlük tarihinden sonra sözleşmeli personel olarak alınacakların memur kadrolarına ilk defa alınma usulüne tabi olacağı,

Hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümler derlendiğinde aşağıdaki tablo ortaya çıkmaktadır;

Şimdi hem çalışanların hem de işverenlerin yapması gerekenleri ve dikkat edeceği hususları ayrı ayrı ele alalım.

I- ÇALIŞANLARIN YAPMASI GEREKENLER

Belediyelerde tam zamanlı sözleşmesi personel olarak çalışanlar 7433 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde işverene bir dilekçe ile başvurmak zorundadır. Kanun’un yürürlük tarihi 26/01/2023 olduğuna göre memur kadrosuna geçiş işlemi için başvurulabilecek son tarih 24/02/2023 tarihi ’dir.

Bu kişilerin, ilgisine göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin C- Ortak Hükümler bölümü gereğince intibak işlemlerinin yapılabilmesi, gerek özel sektör gerekse kamu sektöründe yurt içi veya yurt dışında geçen sürelerine ait hizmetlerinin kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilmesi için dilekçe ekine aşağıda belirtilen dokümanları koymaları yerinde olur.

1- SGK İl Müdürlükleri / Merkez Müdürlükleri veya E-Devlet üzerinden alınabilen, içerisinde daha önceki çalışmalarına ilişkin meslek kodunun bulunduğu hizmet belgesi,

Burada personelin özellikle dikkat etmesi gereken bir hususu tavsiye niteliğinde dile getirelim. Yukarıda bahsi geçen belge temin edildikten sonra belge sahibi personel tarafından dikkatlice incelenmesi ve geçmiş hizmetlerinde işvereninin doğru meslek kodu ile bildirim yapıp yapmadığı araştırılmalıdır. Zira geçmiş çalışmalarına ilişkin bildirilen meslek kodu işverenlerce sehven farklı olarak (fiilen yapılan işten farklı) olarak bildirilmiş olabilir. Böylesi bir durumda yani fiilen yapılan meslekten farklı bir meslek kodu ile bildirilmiş olması halinde, SGK tarafından gerekli düzeltme işlemi yapılmak üzere işverene müracaat edilmelidir. Bu konuya ilişkin daha detaylı bilgi “Hatalı bildirilen meslek adı ve kodu değişiklikleri hakkında yapılacak işlemler” başlıklı yazımızda mevcuttur. Tıklayınız…

2- Yine işçilikte geçen daha önceki çalışmalarına ilişkin olarak işverenden bir çalışma belgesi alınması faydalı olacaktır. İşveren bu belgeyi iş akdinin sona ermesine müteakip çalışanına vermek zorundadır. (4857 sayılı İş Kanunu’nun 28 inci maddesi) Bu ve diğer kanıtlayıcı belgelerin tam ve eksiksiz olarak memuriyete geçiş işleminin yapılacağı belediyeye verilmesi, ilgili personelin özlük haklarının doğru bir şekilde hesaplanmasında faydalı olacaktır.

3- Yukarıda bahsi geçen intibak işlemlerinin yapılabilmesi için geçmiş hizmetlerin ilgili personel tarafından kanıtlanması gerektiği, bu yükümlülüğün çalışanlara ait olduğu unutulmamalıdır. Fakat her şeye rağmen belirtilen belgelerin temin edilememesi gibi durumlarda oluşabilir.

Meslek kodu bildirim uygulamasının kamu işverenleri için 01/01/2018 tarihinden önce zorunlu olmadığı, özel sektör işverenleri içinse bu uygulamanın 2012 yılı Kasım ayında başladığı düşünülürse bu tarihten öncesine ait çalışması olanların meslek kodu tespiti zorlaşmaktadır. Böylesi durumlarda daha önceki çalışmaların geçtiği işverenlerden o işyerinde geçen fiili çalışmanın ne olduğuna ilişkin kanıtlayıcı bir belge temin edilmesi çeşitli mağduriyetlerin önüne geçmesi bakımından faydalı olacaktır. Çeşitli mağduriyetlere sebebiyet vermemek adına işverenlerce bu belgelerin incelenerek, son kararları kendilerinin vermesi kaydıyla, dikkate almaları yerinde olur.

4- Ayrıca yukarıda belirtilenler dışında kazanılmış hak aylığına etki edebilecek başka bir hususun daha olması durumunda (örneğin ortaokul ve dengi ile lise ve dengi okulların hazırlık sınıflarında okumuş olanlar, liseyi teknik lise olarak okumuş olanlar gibi ve benzeri) hususları işverene bildirmeleri ve bu durumu belge ile kanıtlamaları gerekmektedir.

II-İŞVERENLERCE YAPILMASI GEREKENLER

İşverenler 7433 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde memuriyete geçiş için yazılı olarak başvuru yapanlar hakkında yürütecekleri iş ve işlemler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

1- Öncelikle memuriyete geçişi yapılacak personelle ilgili olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde düzenlenen Devlet memurluğuna alınacaklarda aranan genel ve özel şartların varlığı tespit edilmelidir.

2- Her ne kadar Kanun içerisinde güvenlik ve arşiv araştırmasıyla ilgili bir hüküm olmasa da 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nun “hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacaklar” başlıklı 3 üncü maddesine istinaden (1 ve 2 fıkrası dikkate alınarak) güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması gerekmektedir.

Ayrıca 03/06/2022 tarih ve 31855 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 6 ncı maddesine istinaden belediyeler tarafından Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğüne bildirilen gizlilik dereceli birim ve kısımlar dikkate alınarak bu birimlerde çalışacak personel için güvenlik Soruşturması/arşiv araştırası diğer birim ve kısımlar için arşiv araştırması yapılması öngörüldüğü unutulmamalıdır.

3- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 109 uncu maddesinde belirtilen memur bilgi sistemi özlük dosyasının oluşturulması,

4- Sözleşmeli personel statüsünde geçen süreler ile kanunen kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen sürelere ilişkin intibak işleminin yapılması, bu işlem sonrasında personelin kazanılmış hak aylığına esas derece ve kademesi ile kadro derecesinin tespit edilmesi, ilgililerin atanacakları mevcut kadro dereceleri ile sözleşmeli personel iken bulundukları kadro derecesi arasında fark bulunması halindeyse belediye meclislerince kadro derece değişiklikleri yapılarak kadroya atama uygun hale getirilmelidir.

5- 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun gereğince çalışanlardan alınacak dilekçeye istinaden kurum tarafından Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yazı yazılmalı, ilgililerin hizmet türü ve bu hizmet türlerine ait hizmet süreleri talep edilmelidir.

Yazışmanın yapılacağı yer, ilgili personelin en son hizmetinin geçtiği ildeki SGK müdürlüğü olacaktır.

Bu sürelerin hangi kanun kapsamında olduğu önem arz etmektedir;

Örneğin;

– Daha önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi hizmeti bulunanların eğitim, unvan, hizmet sınıfları (THS, SHS vb.)  dikkate alınarak kamuda geçen sürelerinin tamamı, özel sektörde geçer sürelerin ise dörtte üçü (12 yılı geçemez) kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilecektir. Bununla birlikte gerek özel sektör gerekse kamuda geçen sürelerin tamamı ise emekli keseneğine esas aylık sürelerinin tespitinde değerlendirilmektedir.

– İlk defa 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden sonra bu kapsamda sigortalı olanların da eğitim, unvan, hizmet sınıfları (THS, SHS vb.)  dikkate alınarak kamuda geçen sürelerinin tamamı özel sektörde geçer sürelerin ise dörtte üçü (12 yılı geçemez) kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilecektir. Fakat ilk defa 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olan personelin bu Kanun’un yürürlük tarihinden önceki çalışmışlıkları emekli keseneğine esas aylık derece ve kademesinin tespitinde değerlendirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Zira Kanunda böyle bir değerlendirmeye ilişkin düzenleme yoktur.

Ayrıca 5510 sayılı Kanun’a tabi personelin prime esas kazançları adı geçen Kanun’un 80 inci maddesi dikkate alınarak tespit edildiği için prime esas kazançlar açısından emekli keseneğine esas aylık intibakı gibi bir işlem söz konusu değildir.

– Son olarak bu sürelerin HİTAP takip sisteminde bulunan diğer hizmet alanına işlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

III-İŞVERENCE YAPILACAK SGK İŞLEMLERİ

1- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığın (Sözleşmeli personel statüsünün) sona ermesi ve bildirimi

Sözleşmeli personel iken 7433 sayılı Kanun sonrasında memur kadrosuna atananların 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine kapsamındaki sigortalılığı atamalarının yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılacaktır. Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olarak geçen sigortalılık ise aylıklarını her ayın 15 ile 14’ü arasında alanlar için 14’ü itibariyle, aylıklarını her ayın 1’i ile 30’u arasında alanlar için ise ayın 30’u (ayın son gününün 31 olması halinde 31’i) itibariyle sona erdirilecektir.

 Kamu kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi kapsamında çalışan sözleşmeli personel için 4447 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi gereğince işsizlik sigortası primi kesilmediğinden (aylık prim ve hizmet belgesinde hizmetleri 13 numaralı belge türü ile bildirilenler) bu sigortalıların işten ayrılış bildirgeleri Kanunun 9 uncu maddesi gereğince yukarıda belirtilen tarihlerden itibaren üç ay içinde yine e-sigorta yoluyla Kuruma yapılacaktır.

İşten ayrılış nedeni olarak “21- Statü değişikliği” işaretlenmelidir. Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin belirtilen sürelerde verilmemesi halinde 5510 sayılı Kanun’un 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi gereğince idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır. Yine Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olan sözleşmeli personelin aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilecek hizmetleri hakkında da işten ayrılış bildirgesindeki çıkış tarihi esas alınarak işlem yapılacaktır.

Burada şu hususu belirtmekte fayda var;        

5510 sayılı Kanun’un Sigortalılığın sona ermesi başlıklı 9 uncu maddesinin ilgili fıkrasında “…Birinci fıkranın (e) bendine göre sigortalılığı sona erenler ile 8 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendine göre bildirimi yapılan sigortalıların, sigortalılığının sona ermesine ilişkin bildirimleri, üç ay içinde Kuruma yapılır.” denilmektedir.

Yukarıda belirtilen 8 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendi ise;

“c) Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde,”

şeklindedir.

Dolayısıyla belediyelerde çalışan sözleşmeli personelin işten ayrılış bildirgesinde yasal süre iş akdinin sonlandırılmasını takip eden 90 gündür.

Örnek 1:

15/10/2015 tarihi itibariyle, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına istinaden, T Belediyesinde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışmaya başlayan ve 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında sigortalı olan Ayşe Hanım memuriyete geçiş başvurusunu 26.01.2023 tarihinde yapmıştır.

Kurumu ise Ayşe Hanım’ın memur kadrosuna atama işlemini 24.03.2023 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Ayşe Hanım memuriyete atamasının yapıldığı 24.03.2023 tarihini takip eden aybaşı olan 15/04/2023 tarihinden itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılacaktır. Ayşe Hanım’ın 4/a işten ayrılış bildirgesi ise mutlaka 13/07/2023 tarihine kadar e-sigorta yoluyla yapılmalı, ayrıca işten ayrılış bildirgesi düzenlenirken istisna durum bildirimi (4447 sayılı yasa uyarınca işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel) seçilerek sigortalı hakkında Kanun hükümlerine göre işlem yapılmalıdır.

Burada çıkış bildirgesi için her ne kadar 90 gün süre tanınmış olsa bile en kısa sürede bu işlemin sonlandırılması yerinde olacaktır.

2- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılığın başlangıcı ve bildirimi

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışması bulunanlardan memur kadrolarına atananlar, atandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır.

Bu kişilerin 4/c kapsamındaki işe giriş bildirgesi 5510 sayılı Kanun’un 8 inci maddesi uyarınca 15 gün içinde e-sigorta yoluyla Kuruma verilecektir. Bunlardan, daha önce 5434 sayılı Kanuna tabi olarak çalışması bulunanlar hakkında ise bu Kanunun (5510) geçici 4 üncü maddesi uyarınca 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacaktır.

Örnek 2:

12/09/2014 tarihi itibariyle, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına istinaden, T Belediyesinde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışmaya başlayan ve 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin (a) bendi kapsamında sigortalı olan Ahmet Bey memuriyete geçiş başvurusunu 26.01.2023 tarihinde yapmıştır.

Kurumu ise Ahmet Beyin memur kadrosuna atama işlemini 24.03.2023 tarihinde gerçekleştirmiştir.

Ahmet Bey memuriyete atamasının yapıldığı 24.03.2023 tarihini takip eden aybaşı olan 15/04/2023 tarihinden itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılacak ve Ahmet Bey’in işe giriş bildirgesi mutlaka 29/04/2023 tarihine kadar e-sigorta (HİTAP Tescil) yoluyla SGK’ya bildirilecektir.

 IIII- MEMUR KADROLARINA ATANANLARIN HİZMET SÜRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

7433 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 48 nci madde uyarınca 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına tabi çalışmakta iken memur kadrolarına atananların, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecektir.

1-Giriş Derece ve Kademelerin Tespiti

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 1 inci fıkrasından 7 nci fıkrasına kadar olan bölüm ile aynı maddenin (B) bendinde memuriyete giriş derece ve kademesinde farklılık oluşturan durumlar belirtilmiştir.

Buna göre (A) bendinin;

1 inci fıkrası gereğince; Avukatlık stajını açıkta iken yapanlara iki, memuriyette iken yapanlara bir kademe ilerlemesi uygulanır.

2 nci fıkrası gereğince; Dört yıl süreli yükseköğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları(1), Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları(2), öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,

3 üncü fıkrası gereğince; Beş yıl ve daha fazla süreli yükseköğrenimini bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan eğitim ve öğretim hizmetinde çalışanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,

4 üncü fıkrası gereğince; Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorflog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,

5 inci fıkrası gereğince; Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dahil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece,

Eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.

Ayrıca;

Aynı maddenin 6/b fıkrası gereğince; ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların normal öğrenim sürelerinden fazla olan her yılına bir kademe verilir. Bunlardan teknik öğretim mezunlarına meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir.

2- Sözleşmeli personellerin memur kadrolarına geçirilmesi surecinde hangi hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilir?

1- Sözleşmeli personel olarak geçirilen süreler,

2- Borçlanılıp borçlanmadığına bakılmaksızın askerlik süresi,

3- Teknik hizmetler, sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri, avukatlık hizmetleri sınıfına girenlerden memuriyete girmeden önce serbest veya özel müesseselerde meslekleri ile ilgili olarak çalıştıkları süreleri belgelendirmeleri halinde bu sürelerin 3/4’ü,

4- Basın Kartları Yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartiyle, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4 ü,

5- Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3’ü,

(657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin (C) bendine göre değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez.)

6- Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi, bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi,

7- Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yükseköğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yükseköğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi,

8- Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi daha,

Verilerek bu süreler kazanılmış hak aylıklarının tespitinde değerlendirilir.

Daha kapsamlı bilgi için 657 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesine bakınız.

V– HİZMETLERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ VE İNTİBAK İŞLEMLERİ

Bu kapsamdaki personelin III bölüm 2 nci fıkrada belirtilen hizmetleri hesaplanarak (5434-5510) kazanılmış hak aylığına esas hizmet yılları tespit edilecektir.

5434 sayılı T.C Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olup kişinin özel, resmi ve bağkur hizmetleri varsa bu hizmetlerinin de tamamı dikkate alınmak suretiyle emekli keseneğine esas derece ve kademe ile bu sürelere ait hizmet süresi bulunacaktır.

Örnek 1: 20/11/1999 – 20/3/2001 tarihleri arasında yedek subaylık hizmeti bulunan, 15/07/2015 tarihinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 maddesinin 3 fıkrası uyarınca tam zamanlı sözleşmeli mühendis olarak göreve başlayan ve 26/01/2023 tarihli başvurusu üzerine 24/03/2023 tarihinde memur kadrosuna ataması yapılan Erkan Bey’in 4/c kapsamındaki sigortalılığı 15/04/2023 tarihinde başlatılmıştır.

Hakkında 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanacak olan Erkan Bey’in, sigortalılığının başlatıldığı 15/04/2023 tarihi itibariyle, kazanılmış hak aylığına esas başlangıç derecesi 4 yıllık mühendislik fakültesi mezunu olması nedeniyle 8 inci derecenin 1 inci kademesi olacaktır.

Erkan Bey’in;

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin 3 fıkrası uyarınca tam zamanlı sözleşmeli mühendis olarak Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi geçen 7 yıl 9 ay 1 günü,

Yedek subay olarak 5434 sayılı Kanuna tabi geçen 1 yıl 4 ay süresi,

Bulunmakta olup ve bu sürelerin değerlendirilmesiyle kazanılmış hak aylığı 5 ncı derecenin 1 inci kademesine gelmektedir.

Bu süreler Erkan Beyin emekli keseneğine esas derece kademesinde de sayılacak olup eğer Erkan Beyin mesleği dışında özel sektörde çalışması var ise bu sürenin tamamı emekli keseneğine esas derece kademe hesabında ayrıca dikkate alınacaktır.

Erkan Beyin memuriyet öncesinde mesleği ile ilgili çalışması olsaydı bu kez bu sürenin dörtte üçü kazanılmış hak aylığından değerlendirilirken aynı sürenin tamamı emekli keseneğine esas derece kademe hesabında yine dikkate alınacaktı.

Örnek 2: 15/07/2015 tarihinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca tam zamanlı sözleşmeli tekniker olarak göreve başlayan ve 26/01/2023 tarihli başvurusu üzerine 24/03/2023 tarihinde memur kadrosuna ataması yapılan Fatma Hanım’ın 4/c kapsamındaki sigortalılığı 15/04/2023 tarihinde başlatılmıştır.

Fatma Hanım hakkında 5510 Sayılı Kanun hükümleri uygulanacak olup adı geçen kişi 2 yıllık yüksekokul mezunu olduğu için ve ayrıca tekniker kadrosunda bulunduğundan 15/04/2023 tarihi itibariyle kazanılmış hak aylığı başlangıç derecesi 9/2 olacaktır.

Fatma Hanım’ın 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi kapsamında geçen 7 yıl 9 ay 1 gün sözleşmeli süresi vardır. Bu sürenin tamamı memuriyette geçmiş sayılacak ve kazanılmış hak aylığına esas derece kademesi 7 nci derecenin 3 üncü kademesine gelecektir.

Fatma Hanım 5510 sayılı Kanun’a tabi olduğundan emekli keseneğine esas derece kademe uygulaması bu kişi için söz konusu değildir. 

VIII – YILLIK İZİN HAKEDİŞLERİ

154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nde belirtildiği üzere yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Bu nedenle gerek aday memur gerekse asil memur olarak göreve başlayan çalışanların hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin bir yılı aşması durumunda bu kişilerin göreve başladığı an itibari ile yıllık izin hakkı bulunmaktadır.                             

VIIII –DİĞER HUSUSLAR

1- Tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışanların istihdamlarına esas memur kadrolarına geçirilmeleri sürecinde kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen sürelerin tamamı 657 sayılı Kanun’un 68 inci maddesinin B bendinde aranacak süreler içinde sayılacaktır.

2-Tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışanların istihdamlarına esas memur kadrolarına geçirilmeleri sürecinde kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen süreler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Aylıksız izin başlıklı 108 inci maddesinin (e) fıkrasında geçen sürelerin hesabında dikkate alınacaktır.

3- Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aranacak genel şartlar başlıklı 6 ncı maddesinin (b) bendinde aranan sürenin hesabında, sözleşmeli personel statüsünde geçen sürelerin ve 217 sayılı KHK’nin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen sürelerin tamamı dikkate alınacaktır.

4- Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin Unvan değişikliği sınavına tabi olan kadrolara atanacaklarda aranacak genel şartlar başlıklı 8 inci maddesinin (b) bendinde geçen 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak” ifadesinde belirtilen süre hesabında sözleşmeli personel statüsünde geçen süreler ile 217 sayılı KHK nin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen sürelerin tamamı dikkate alınacaktır.

5- Tam zamanlı sözleşmeli personelin belediyelerde birkaç unvan bazında istihdam edildiği durumlar olabilmektedir. Örneğin kendisiyle 15/01/2015 tarihinde ilk defa sözleşme imzalanan bir kişi teknisyen kadrosuna karşılık gösterilmek üzere sözleşmeli personel olarak istihdam edilmiştir. Daha sonra bu kişinin teknisyen unvanı sonlandırılıp kendisiyle tekniker olarak tam zamanlı sözleşme yapılmıştır.

Bu gibi durumlarda iki ayrı soru akla gelmektedir.

Soru 1: İlgililerin memuriyete geçişi esnasında her iki unvana ait süreler de kişinin kazanılmış hak aylığına esas derece kademe hesabında dikkate alınacak mıdır?

Değerlendirme: Devlet Memurları Kanunu Ve Bazı Kanunlar İle 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 3 üncü maddesinde;

Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, ilgili mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir.

Hükmü yer aldığından her iki unvanda geçirilen sürelerin kişinin kazanılmış hak aylığına esas sürenin hesabında değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Soru 2: Sözleşmeli personel olarak çalışmadan önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin C- Ortak Hükümler bölümünde belirtilen sınıflarda, gerek özel sektör gerekse kamu sektöründe yurt içi veya yurt dışında geçen sürelerine ait hizmetlerinin kazanılmış hak aylıklarında sayılacağından dolayı burada hangi unvan bazında çalışılan sürelerin tamamı veya 3/4’ü kazanılmış hak aylık süresinden sayılacaktır?

Cevap: İlgilinin her iki çalışmasının da teknik hizmetler sınıfına giren personelin yürüttüğü hizmetlerden olması ve söz konusu hizmetlerin icrası için gerekli mesleki eğitim şartına haiz olduğunu belgelendirmesi halinde her iki çalışma süresi için değerlendirme yapılabilecektir.(DPB Görüşü)

6- İlgililerin istihdamlarına ilişkin memur kadrolarına atanmalarına müteakip gerek emekli keseneğine esas sürelerini, gerekse kazanılmış hak aylığına esas hizmet sürelerini etkileyen değişiklikler hizmet takip programına (HİTAP) aktarılmaktadır.

7- Bazı belediyelerde çoğu işlemler belirli çalışanlar ile yapılmakta bu ise kişilerin yapılan iş ile ilgili ihtisaslaşmasına vesile olmaktadır.

Bazı belediyelerde ise tüm iş ve işlemler bazı çalışanlar üzerinde kalmakta dolayısıyla bu kişiler tüm işlem ve işleyişlerle muhatap olmaktadır. Bu durum ise bir takım hataların ortaya çıkmasına veya bazı şeylerin unutulmasına sebep olabilir.

Örneğin en çok unutulan mevzu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen “Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.” Hükmü gereğince yapılacak işlemdir.

Bu ve benzeri hata ve eksikliklerin ortaya çıkmaması için o kurumda kullanılan paket programlara hatırlatma kayıtları oluşturulması faydalı olacaktır.

Ayrıca teknik hizmetler sınıfında yer alan personelin yan ödeme puanları bu sınıfta geçen sürelerle orantılı olarak değişmektedir. (Beş yıla kadar hizmeti olanlar, beş yıl ve daha fazla hizmeti olanlar)

Bu gibi sürelerin kaçırılmaması içinde kullanılan programlara hatırlatma kayıtlarının koyulması bordro ve tahakkuk personelinin işini kolaylaştıracaktır.

8- Sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanması belediye başkanının onayı ile gerçekleşmekte olup bu konu ile ayrıca meclis veya encümen kararı alınmasına gerek yoktur.

9- Hitap kayıtlarının açılması esnasında birden fazla nedenden dolayı yapılan hareketin karşılığı bulunması durumunda tek kayıt, bulunmaması durumunda ise birden fazla kayıt yapılarak personel ile ilgili yapılan işlemlerin açık, net ve anlaşılır olması sağlanmalıdır.

10- Mutlaka yapılacak işlemlerden önce personel statüsünün tespit edilerek işlem gerçekleştirilmesi hatalı sonuçların doğmasını engelleyecektir. (Kişinin 5510 sayılı Kanun’a mı yoksa 5434 sayılı Kanun’a mı tabi olduğunun tespiti gibi)

Örneğin 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden önce yedek subay olarak görev yapan kişinin 5434 sayılı Kanuna tabi olacaktır.

11- Sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçirilmesi durumunda sözleşmeli personel iken kullanılmayan izin sürelerinin memuriyete devredileceği yönünde herhangi bir mevzuat hükmü bulunmadığından böyle bir devir işlemi söz konusu değildir. Fakat yine de bir tereddüt oluşması halinde görüş alınmak suretiyle işlem tesis edilmesi yerinde olacaktır.

12- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36 ncı maddesinin C- Ortak Hükümler başlıklı bölümünün 6-b fıkrasında;

“b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir.”

Hükmü yer almakta olup bu hüküm gereğince sadece ortaokul ve lise dengi okullarda geçen hazırlık sınıfları için ilave bir kademe verilecektir. Üniversitelerdeki hazırlık sınıflarında okuyanlar için ilave bir kademenin verilmesi mümkün değildir.

13- 7433 sayılı Kanun kişilerin sözleşmeli personel statüsünden sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanmalarını istemektedir.

Dolayısıyla memuriyete geçiş esnasındaki ilk atama sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas kadrolar haricinde farklı bir kadroya yapılamayacak fakat daha sonra gerek görevde yükselme gerekse unvan değişikliği sınavları aracılığıyla kişilerin kadroları değiştirilebilecektir.

14- Konumuz ile direkt ilgili olmasa da söylemekte fayda var ki sözleşmeli personelin 2023 yılı sözleşmeleri imzalatılarak bakanlığa gönderilmesi gerekmektedir.

15- Bazı belediyelerde personel şirketinde çalışan işçiler bu görevlerinden ayrılarak sözleşmeli personel statüsünde çalışmaya başlamışlardır. Bu çalışanların hizmetlerinin birleştirilmesi esnasında çalışılan sürelere ilişkin dikkat edilecek hususları ele aldığımız “Sözleşmeli personelin belediye şirketlerindeki çalışmaları memuriyete geçiş sonrası kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi?” başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız…

16- Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9 uncu maddesinde izin hakları düzenlenmekte olup ilgili maddenin üçüncü fıkrasında sözleşmeli kadın personelin ücretli doğum izni, ek 1 inci maddesinde ise ücretsiz izin hakkı düzenlenmiştir.

Kanunun 3 üncü maddesinin (ç) bendinde “Birinci fıkrada belirtilen mevzuat hükümlerine göre çalışmakta iken 28/11/2022 tarihinde askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlar.” hükmü yer almakta olup madde metnindeki doğum ifadesinden 9 uncu maddedeki hallerin mi yoksa ek 1 inci maddedeki hallerin mi anlaşılması gerektiğine yönelik açık bir hüküm yoktur.

Bu konu ile ilgili değerlendirmemiz;

Çalışanın 9 uncu maddede kullanmış olduğu doğum öncesi ve doğum sonrası ücretli izin sürelerinde ilgili kişinin sözleşmesi halen devam ettiği için bu kişilerin memuriyete geçiş işlemleri diğer personeller gibi yapılacaktır.

Fakat esasların ek 1 inci maddesine istinaden doğum nedeniyle sözleşmesi sona erdirilen kişilerin memuriyete geçişi ise;

“Birinci fıkrada belirtilen mevzuat hükümlerine göre çalışmakta iken 28/11/2022 tarihinde askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlar.”

Hükmü gereğince yeniden hizmete alınacakları tarihten itibaren gerçekleştirilecektir.

Son olarak bu sürecin İnsan Kaynakları tarafından sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına süreçleri planlayarak yapmaları önem arz etmektedir.

Konunun yeni olması nedeniyle uygulamada bazı kafa karışıklıkların yaşanması normaldir. Herhangi bir hataya düşmemek için ihtiyaç duyulduğunda konunun muhatabı kurumlardan görüş talep edilmesi yerinde olacaktır.

Ayrıca Kanun’un yeni yayımlanması nedeniyle gerek çalışanlara gerekse meslektaşlarımıza yardımcı olmak adına hızlı ve detaylı bir şekilde hazırlamaya çalıştığımız bu kapsamlı yazımızda sürçü lisan ettiyse şimdiden affola…

Yazı içerisinde herhangi bir eksiklik gördüğünüz veya değinilmediğini tespit ettiğiniz hususları yorum kısmından paylaşarak sizlerde yazımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Taktir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


İş Akış Sıralaması

1-Başvuru dilekçelerin alınması

2-Hizmet birleştirme dilekçelerinin alınması

3-SGK’dan çalışılan sürelerin birleştirme yapılması amacı ile talep edilmesi

4- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırmasının yapılması,

5-Sözleşmeli Personelden Gerekli Belgelerin Belirlenerek Talep Edilmesi (Sağlık Raporu Eğitim Belgesi vb.)

6-Belediyede çalışılan süreler ile varsa askerlik ve hazırlık sınıfı gibi sürelerin hesaplanarak ilk atama aşamasında derece ve kademelerin tespitinde dikkate alınması,

7-Atamadan önce kadro derecelerinin atamaya uygun hale getirilmesi,

8-Mali haklarının tespiti,

9-İşten ayrılış işlemlerinin yapılması,

10-Atama işlemlerinin yapılması,

11-Alınması gereken bildirimlerin talebi (mal beyanı etik sözleşme yemin beyanı aile yardımı bildirimi v.b)

12- İşe giriş işlemlerinin yapılması,

13- Hitap kayıtlarının oluşturulması,

14-Maaş ödemelerinin gerçekleştirilmesi,

15-Kurumun bilgilerinin güncellendiği alanlarda güncelleme işlemlerinin yapılması,

16-Yıllık izin sürelerinin hesaplanması,

17-Kazanılmış hak ayığında değerlendirilecek sürelere ilişkin talep yazısına SGK’dan cevap geldiğinde tekrar intibak yapılarak yeni derece ve kademelerin tespiti,

18-Düzeltilmesi gereken kadro derecelerinin bulunması durumunda derece değişikliklerinin tekrar güncellenmesi,

Vb.


Kaynakça:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu

2829 Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2013/11 Sayılı Genelge

154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın


Güncel kamu personeli alım ilanları için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 8 Yorum
  1. kudret isa kar dedi ki:

    Elinize sağlık hocam çok faydalı bir klavuz olmuş teşekkürler

  2. müslüm bilir dedi ki:

    iyuk çerçevesinde. kanunlarda yer alan süreler yayım tarihini takip eden gün itibariyle başlar. kişi başvuruları 27 ocak ta başlar 25 şubat ta biter. 25 şubat cumartesi olunca 27 şabat mesai saati bitimi olrak uygulanır.
    iyi çalışmalar.

  3. murat ertürk dedi ki:

    Öncelikle emeğinize sağlık.
    Yazınızda; “Fatma Hanım hakkında 5510 Sayılı Kanun hükümleri uygulanacak olup adı geçen kişi 2 yıllık yüksekokul mezunu olduğu için ve ayrıca tekniker kadrosunda bulunduğundan 15/04/2023 tarihi itibariyle kazanılmış hak aylığı başlangıç derecesi 9/2 olacaktır. ” örneği verilmiş. 2 Yıllık Yuksekokul başlangıç derecesi 10/2 ve teknik öğretim okulları mezunlarına meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi 10/3’ten başlaması gerektiğini düşünüyorum.

    1. selimsaltan dedi ki:

      657 sayılı kanun 36. msdde ortak hükümler bölümü A 4 e bakarsanız bir dwrece verileceği belirtilir

  4. Nadir Sahbaz dedi ki:

    Bir buyuksehir belediyesinde , bek
    Belediyeye bagli bir sirkette sozlesmeli olarak bir yoldir calisiyorum. Sozlesmem ” is bitirme ” seklinde, tenik hizmetler sinifinda. Ben 7433 sayili kanunundan yararlanarak kadroya gecebilir miyim.

    1. İSA ARAS dedi ki:

      7433 sayılı Kanun sözleşmeli personelin memuriyete geçişini düzenliyor. Dolayısıyla belediye şirket personeli iseniz bu kapsamda geçiş yapamazsınız.
      7433 sayılı Kanun kapsamında memuriyete geçmek için 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışıyor olmanız gerekir.

  5. serpil b. dedi ki:

    emeğinize sağlık, benim sorum olacak size. ben hemşireyim ve 01.01.2014 yılında sözleşmeli olarak başladım. başka bir yerde çalışmadım. lisans mezunuyum. şuanda yüksek lisans yapıyorum daha bitimedim. lise hazırlık okumadım. benim derecem ne olacak? birde 2016 yılında verilen bir derece ilerlemesinde faydalanabilecek miyim? cevaplarsanız çok sevinirim. teşekkür ederim şimdiden.

  6. onder dedi ki:

    arkadaşlar 5 ayda intibak işlemlerim yapıldı. 3 ayda memur oldum. geçmiş ay için intibaktan dolayı dere kademe ilerlemesi sonucu oluşan fark aylığımı alabilirmiyim. sizce