Sözleşmeli personelin memuriyete atanma tarihiyle ilgili değerlendirme
Bilindiği üzere kamu personeli maaş sistemindeki aybaşı ifadesinden önceleri her ayın 1’i anlaşılırken 10.09.1987 tarih ve 19570 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 289 sayılı Devlet Memurları İle Diğer Kamu Görevlilerinin Aylıklarının Ödeme Zamanının Değiştirilmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname ile bu durum değişmiştir.
Söz konusu KHK ile ücretlerini çalışmadan önce peşin olarak alan kamu personeli için “aybaşı” ifadesinden her ayın 15’i, ücretlerini çalıştıktan sonra alan kamu personeli içinse “ay sonu” ifadesinden her ayın 14’ü anlaşılacak şekilde değişikliğe gidilmiştir. Konunun uygulama esasları ise 29.09.1987 gün ve 19589 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 100 Seri No.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde yer almaktadır.
7433 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen geçici 48 inci maddesinde;
“Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, ilgili mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz.”
Hükmü yer almakta olup sözleşmeli personelin Kanunda belirtilen süre (122 no.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle başvuru süresi 31/03/2023’e, atama süresi ise 28/04/2023 tarihine kadar uzatılmıştır.) içerisinde ve ayın herhangi bir gününde memur kadrolarına atanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Kanunun 3 üncü maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na eklenen geçici 48 inci madde de dikkat çeken hususlardan bir tanesi de;
“Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır.”
İfadesidir.
Bu ifadeden anlaşılan çalışanların ayın hangi tarihinde memur kadrolarına atanırsa atansın mali ve sosyal haklarına takip eden aybaşından itibaren hak kazanacağıdır.
Kanun koyucu burada net bir ifade kullanmakla birlikte aybaşında (15 inde) atananlara ilişkin bir istisnaya da yer vermemiştir.
O halde burada dikkat edilmesi gereken bir detay bulunmaktadır.
Bilindiği üzere memur kadrolarına atama işlemleri belediyelerde Belediye Başkanlarının onayı ile gerçekleşir.
Bu onay çoğu belediyede, insan kaynakları personeli tarafından başkanlık oluru şeklinde alınmakta ve bu olurun içerisindeyse … tarih itibariyle atamanın yapılması şeklinde ifadeler yer almaktadır.
Bu husus bir örnek ile somutlaştıracak olursak…
Mehmet Bey B Belediyesinde sözleşmeli personel olarak çalışmaktadır. Memuriyete geçiş başvurusu sonrası kurumu tarafından, 15.02.2023 tarihli atama onayıyla memur kadrosuna geçirilmiştir.
Bu durumda, Kanun gereği, Mehmet Beyin memur olarak alacağı ilk maaş 15.03.2023 tarihidir.
Her ne kadar atama onayında yazan tarih 15.02.2023 tarihi olsa bile Mehmet Beyin memuriyette alacağı ilk maaş 15.03.2023 tarihi olacağından bu durumun bazı kafa karışıklıklarına sebep olması muhtemeldir. Bu sebeple atama onayına ilişkin tarih belirlenirken söz konusu tarihin ayın 15 inden önceki veya sonraki bir tarih olarak tespit edilmesi yerinde olacaktır.
Bununla birlikte akla şu soru da gelebilir.
Sözleşmeli personel aybaşından önce veya aybaşından sonra memur kadrosuna geçirilirse bu durumda kesenek bildirmemiz gerekir mi?
Sözleşmeli personel maaşlarının peşin olarak ödenmesi gerektiği Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda belirtildiği gibi bizde daha önceki yazılarımızda buna değinmiştik. Bunun yanı sıra 7433 sayılı Kanuna göre memuriyete geçenler hakkında mali ve sosyal hak bakımından herhangi bir mahsuplaşma da söz konusu değildir. Yani 7433 sayılı Kanuna göre kişi bir tarihte memuriyete atanır ve yine bu kişi memur olarak ilk maaşını takip eden ayın 15 inde hak edeceğinden dolayı ilk kesenek bildirimi atandığını tarihi takip eden aybaşında yapılması gerektiğini değerlendiriyoruz.
Fakat kişinin memuriyete atandığı tarih ne olursa olsun sözleşmeliden çıkış tarihine ayın 14’ü, memuriyete giriş tarihine ise ayın 15 i girilecektir.
Bu konuda daha detaylı açıklama için lütfen tıklayın…
Taktir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın