Sözleşmeliden memuriyete geçip müdür kadrosuna vekalet edenlerin vekalet aylığına hak kazanacağı tarih
657 sayılı Kanunda herhangi bir göreve kurum içinden ya da kurum dışından vekâlet ettirilen memurlarla, açıktan vekalet ettirilen vekillere bir takım mali haklar öngörülmüştür.
Söz konusu mali haklar;
-Kanunun 86 ve 175 inci maddelerinde düzenlenen vekalet aylığı ile,
-Zam ve tazminat farkı ile ek ödeme farkından oluşur.
Bilindiği üzere 26/01/2023 tarih ve 32085 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7433 sayılı Kanun ile kurumlarda sözleşmeli personel olarak çalışanların memur kadrosuna geçişi sağlanmıştır.
Her yeni çıkan düzenlemede olduğu gibi bu düzenlemede de bazı duraksamaların, tereddütlerin yaşanması elbette ki gayet normaldir.
Bu tereddütlerle ilgili olarak yetkili kurumlarca verilen görüşler neticesinde uygulama yönlenmekte ve personelin karşılaştığı sorunlar aşılmaktadır.
Bu hususa en yakın örnek, sözleşmeli personel statüsünde çalışılan sürelerin, memuriyete geçiş sonrası görevde yükselme veya vekalet anlamında alt görevlerde geçmesi gereken sürelerden sayılıp sayılmayacağı hususudur. Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş doğrultusunda bu konudaki tereddütler giderilmiş ve duraksama ortadan kalkmıştır. Görüşe ulaşmak için tıklayın…
Burada alt görevin ne olduğu veya neden önemli olduğu sorusu akla gelebilir?
Bilindiği üzere bir kadroya vekalet edecek memurun asaleten atanmada aranan tüm şartları (asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil) bir arada taşıması gerekir.
Buradan da anlaşılacağı üzere müdür kadrosu memurlara tahsis edilmiş bir kadrodur. Yani işçi veya sözleşmeli personele müdürlük kadrosu verilemeyeceği gibi bu kişilerin müdürlüğe vekalet etmesi de mümkün değildir. Fakat uygulamada bu hususa pek riayet edilmediği bilinmekte, bazı belediyelerde sözleşmeli personele müdürlük vekaleti verildiği görülmektedir.
Sözleşmeli personelin müdür kadrosuna vekalet edemeyeceğine dair görüş yazısı için tıklayın…
Belediyelerde çalışan bir memurun müdür kadrosuna atanabilmesi, bazı istisnalar hariç, görevde yükselme sınavıyla mümkündür. Bu sınava girebilmek için memurların bazı özel ve genel şartları bir arada taşıması gerekir.
Söz konusu şartlar Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ‘nde sayılmış olup müdür kadrosuna atanmak için aranan özel şartlardan bir tanesi de yönetmelikte sayılan bazı kadrolarda belli sürelerde çalışmış olmaktır.
Örneğin mühendis kadrosundaki bir memurun müdür kadrosuna atanabilmesi için diğer şartları sağlaması yanı sıra mühendis kadrosunda da en az iki yıl çalışmış olması gerekir.
Önceden sözleşmeli personel iken 7433 sayılı Kanun sonrası memuriyete geçenlerin, artık memur oldukları için, yukarıda bahsettiğimiz genel ve özel şartları sağlamaları durumunda müdür kadrosuna atanmaları veya ücretli bir şekilde vekalet ettirilmeleri pek tabi mümkündür. Buradaki tereddüt özel şartlar arasında sayılan bazı kadrolarda çalışma süre şartının yerine gelmesi için sözleşmelide geçen sürenin dikkate alınıp alınmayacağıdır. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz üzere Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş ile bu tereddüt giderilmiştir.
Bu sayede sözleşmeliden memuriyete geçenlerin müdür kadrosuna atanması veya vekâleten görevlendirilmesi daha da kolaylaşmıştır. Vekâleten görevlendirilen memurun mali haklarını ise yazımızın girişinde sayarak bu hakların vekalet aylığı, zam ve tazminat farkı ile ek ödeme farkından oluştuğunu söylemiştik.
Dolayısıyla sözleşmeli personel iken memur kadrosuna atanan ve tüm şartları da sağladığı için 657 sayılı Kanun’un 86 ve 175 inci maddeleri gereğince müdür kadrosuna vekaleten görevlendirilen bir memurun zam ve tazminat farkı ile ek ödeme farkından vekalete başladığı gün itibariyle yararlanması mümkündür.
Fakat vekalet aylığı için aynı şeyi söyleyemiyoruz.
Sözleşmelide geçen süre vekalet aylığı için aranan 3 aylık sürenin hesabında dikkate alınır mı?
Bu soruya cevap aramadan önce 657 sayılı Kanunda vekalet aylığının düzenlendiği maddelere bakmakta fayda vardır.
657 sayılı Kanun’un 86 ve 175 inci maddelerinin ilgili kısımları şu şekildedir.
“…Aynı kurumdan (…)(4) ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.
…” (madde 86)
“Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri… verilir…”( Madde 175)
Madde metinlerinden anlaşılacağı üzere Kanunun 86 ncı maddesinde vekaleten görevlendirmelerde vekalet aylığının hak edilmesindeki süre şartı, Kanunun 175 nci maddesinde ise vekalet aylığının hesap ve oranı izah edilmiştir.
Toparlayacak olursak;
Sözleşmeli personelken 7433 sayılı Kanun sonrası memuriyete geçenler, yukarıda bahsi geçen özel ve genel şartları sağlamaları durumunda, beklemeksizin 657 sayılı Kanun’un 86 ncı maddesine göre müdür kadrosuna vekaleten görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilenlere zam ve tazminat farkı ile ek ödeme farkının, vekalet görevinin başladığı tarih itibariyle, ödenmesi mümkündür.
Vekalet aylığı vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için ödenmektedir. Dolayısıyla her ne kadar mevzuata uygun olmasa bile sözleşmeli personel iken müdürlüğe vekalet edenlerin burada geçirdikleri süreler 657 sayılı Kanun’un 86 ncı maddesinde geçen 3 aylık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır. Burada bahsi geçen 3 aylık süre memur kadrosuna geçtikten sonra müdürlüğe vekalet edilerek geçirilen süredir.
Not: Bu Kanuna tabi kurumlarda mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir.
Takdir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın