Taşerondan kadroya geçenlerle geçici işçilerin zorunlu emekliliği ve oluşan mağduriyetler

Taşerondan kadroya geçenlerle geçici işçilerin zorunlu emekliliği ve oluşan mağduriyetler
Yayınlama: 27.02.2023
A+
A-

Taşerondan kadroya geçenlerle geçici işçilerin zorunlu emekliliği ve oluşan mağduriyetler

696 sayılı KHK’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte taşeron firma kapsamında çalışan işçiler belediyelerde belediye şirketine, diğer kurumlarda ise ilgili kurum kadrolarına geçirilmişlerdir.

Uygulamayla ilgili düzenlemeler 375 sayılı KHK nın Geçici 23 ve 24 üncü maddelerinde mevcuttur.

Zira 375 sayılı KHK’nın Geçici Madde 23 ‘ün beşinci fıkrasında;

“Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez. “

Denilmektedir.

696 sayılı KHK’nın yukarıda bahsi geçen maddesine istinaden KHK kapsamındaki işçiler yaşlılık aylığını almaya müstahak oldukları tarihte zorunlu olarak emekliye sevk edilmektedir.

Uzun süredir gündemde olan ve kamuoyunda EYT Kanunu olarak bilinen Kanun teklifinin 2 nci maddesiyle 696 sayılı Kanun da yer alan zorunlu emeklilik hükmü iptal edilecektir.

Kanun teklifindeki ilgili madde aşağıda yer almakta olup ilgili kişiler inceleyebilir.

Toparlayacak olursak; taşeron firmalardan kadroya geçmiş işçilerin zorunlu olarak emekliye sevki, şuan hali hazırda görüşmeleri devam eden EYT Kanunu’nun Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte sona erecektir. Dolayısıyla artık bu kapsamdaki işçiler kendi istedikleri tarihte emekli olabileceklerdir.

Tüm işçi kardeşlerimize hayırlı olmasını dileriz.

Şimdi gelelim Kanun koyucunun dikkatinden kaçtığını düşündüğümüz ve birçok mağduriyet doğurabileceğine inandığımız konuya…

Bilindiği üzere 5620 sayılı Kanun ile birlikte kamu kurumlarında geçici işçi pozisyonunda çalışan işçilerin sürekli işçi pozisyonuna geçirilmeleri sağlanmıştır. Ancak kanundaki şartları sağlamadıkları için kadroya geçirilemeyen işçiler halen aynı Kanunun Geçici 1 inci maddesi kapsamında geçici işçi olarak çalışmaktadır. 

Adı geçen Kanun’un Geçici 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında;

“(3) Ancak; bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamına girenlerin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanacakları tarihte iş sözleşmeleri tüm yasal hakları ödenmek suretiyle sona erdirilir.”

Hükmü yer alır.

Bu hüküm uyarınca Geçici 1 inci madde kapsamında bulunan işçilerin malullük yaşlılık maaşı almaya müstahak oldukları tarihte emekliye ayrılmaları gerekmektedir.

Dolayısıyla EYT Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte, belki de 10 yıl sonra emekli olmayı bekleyen bazı geçici işçilerin iş akdi emeklilik nedeniyle derhal feshedilecektir.

696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçenlerin zorunlu emeklilik düzenlemesi yeni çıkacak EYT Kanunuyla birlikte iptal edilirken 5620 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesi kapsamındaki işçiler ise bu mevcut düzenlemeden yararlanamamaktadır.

Buradan doğacak olası mağduriyetlerin giderilebilmesi için geçici işçilerin zorunlu emeklilik kapsamının dışına çıkartılması yerinde olur. Yani EYT Kanunu olarak bilinen Kanun teklifinin ilgili maddesinin 5620 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesini kapsayacak şekilde genişletilmelidir.

Kanun koyucudan talebimiz şudur;

Kanun teklifindeki “…ile geçici 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesi ifadesinden sonra gelmek üzere “5620 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrası” ifadesinin eklenmesi yerinde ve hakkaniyetli bir çözüm olacaktır.

Böylelikle 5620 sayılı Kanun kapsamındaki geçici işçilerinde bu anlamda oluşacak mağduriyeti giderilmiş olur.

Bu konudaki taleplerin Kanun teklifi veren milletvekilleri başta olmak üzere özellikle iktidar partisi grup başkanvekiline sosyal medya üzerinden iletilmesi faydalı olacaktır. Bu anlamda Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa ELİTAŞ beyin twitter adresine gerek bu yazımızı göndererek gerekse müstakil olarak talebinizi ileterek sorunu gündeme getirebilirsiniz. (Mustafa Elitaş’ın  Twitter adresi için tıklayın)

Gündeme getirmek bizden gündemde tutmak ve sonuç almak için mücadele etmek sizden…

Esenlik dileklerimle,


SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 2- 1/2/2018 tarihli ve 7079 sayılı Kanunla aynen kabul edilen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü madde kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler ile aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24 üncü maddesi kapsamında il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yansından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır.

MADDE 2- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ile geçici 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.


SELİM SALTAN

Yazarın tüm yazıları için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın


Güncel kamu personeli alım ilanları için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.