Teknik Eğitim Fakültesi bitiren teknisyenin ek göstergesi hakkında Maliye Bakanlığı Görüşü

Teknik Eğitim Fakültesi bitiren teknisyenin ek göstergesi hakkında Maliye Bakanlığı Görüşü
Yayınlama: 27.06.2022
A+
A-

Teknik Eğitim Fakültesi Bitiren Teknisyenin Ek Göstergesi


T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı: ….

Konu: Ek Gösterge (Teknik Eğitim Fakültesi Bitiren Teknisyenin Ek Göstergesi)

……… BAKANLIĞI

(Personel Dairesi Başkanlığı)

İlgi:

İlgide kayıtlı yazınız ve ekinin incelenmesinden, Bakanlığınızda Teknik Hizmetler Sınıfına dahil “Teknisyen” kadrosunda görev yapmakta iken, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği Programından mezun olan personelinizin, Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları için ön görülen ek göstergeden yararlanıp yararlanamayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 üncü maddesinin (B) bendinin birinci fıkrasında, bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıklarının, hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak, bu Kanuna ekli (Ι) ve (ΙΙ) sayılı Cetvellerde yer alan ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanacağı ve (ΙΙ) sayılı Cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu, ikinci fıkrasında ise bu ek göstergelerin ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp terfi bakımından kazanılmış hak sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanuna ekli (Ι) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “ΙΙ-Teknik Hizmetler Sınıfı” bölümünün (b) bendinde,

“Kadroları bu sınıfa dahil olup en az 4 yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun olarak yürürlükteki hükümlere göre Jeolog, Hidrojeolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Jeofizikçi, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci (hareket araştırmacısı), Matematiksel İktisatçı, Ekonomici ve Kimyager unvanını almış olanlarla Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları,”

hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendinde;

“Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim – öğretim yapan üniversitelerde, eğitim – öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir.”

hükmüne yer verilmiş olup, anılan hükme dayanılarak ve sorulan bir soruya karşılık Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığınca verilen 10/10/2002 tarihli B.30.0.EÖB.0.00.00.01-2113/23227 sayılı görüş yazısında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim veren Yüksek Teknik Öğretmen Okullarının 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Teknik Eğitim Fakültelerine dönüştürüldüğü belirtilmiştir.

Buna göre, Gazi üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olan ve Kurumunuzda “Teknisyen” kadrosunda görev yapan personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli I sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “ΙΙ-Teknik Hizmetler Sınıfı” bölümünün (b) bendinde öngörülen ek göstergelerden yararlanabileceği düşünülmektedir.

Bilgilerinizi arz ederim.


DEĞERLENDİRME

Maliye Bakanlığının yukarıdaki görüşüne istinaden;

Teknisyen kadrosunda olup Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olanların ek göstergesi aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi olacaktır…

DERECEEK GÖSTERGE
13000
22200
31600
41500
51200
61100
7900
8800

Özel Hizmet ve Yan Ödeme Puanları

Teknisyen kadrosundayken Teknik Eğitim Fakültesini bitirenlerin özel hizmet ve yan ödeme puanları bitirmiş oldukları üst öğrenimin puanlarına göre kendilerine ödenecektir.

Bilindiği üzere teknik hizmetler sınıfı ile sağlık hizmetleri sınıfında bulunup üst öğrenimi bitirenler bitirmiş olduklarını üst öğrenimiz zam ve tazminatlarından yararlanmaktadır. Bu husus 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar’ın 4 üncü maddesinin (e) bendinde şu şekilde düzenlenmiştir;

“e) Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez.” 

Dolayısıyla teknisyen kadrosundaki bir memur Teknik Eğitim Fakültesini bitirdikten sonra kurumuna müracaat ederek Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına verilen özel hizmet ile yan ödeme puanlarından yararlanabilir. Bunun için kadrosunun değişmesi gerekmez.

Teknisyen kadrosundaki bir memurun Teknik Eğitim Fakültesini bitirmesi durumunda yararlanacağı özel hizmet puanı şu şekildedir;

Kadro derecesi 1-4 arası olanalar= 130

Diğer derecelerdekiler= 122

Yan Ödeme Puanı

Yan ödeme puanı açısından da üst öğrenimden yararlanma söz konudur. Zira yukarıda belirtilen madde burada da geçerlidir. Dolayısıyla Teknik Eğitim Fakültesi mezunu bir teknisyenin yan ödeme puanı aşağıdaki gibi olacaktır.

Teknik hizmetler sınıfında 5 yıla kadar hizmeti olanlar için;

– İş güçlüğü zammı 775,

– Temininde güçlük zammı 975,

Olmak üzere yan ödeme puanı 1750 olarak uygulanır.

Teknik hizmetler sınıfında 5 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için;

– İş güçlüğü zammı 775,

– Temininde güçlük zammı 1400,

Olmak üzere yan ödeme puanı 2175 olarak uygulanır.


MAAŞ HESAPLAMA PROGRAMLARIMIZ

⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın


⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın


HERKES İÇİN DENEME SINAVLARI

⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.