Toplu İş Sözleşmesine dayalı olarak geriye dönük ödenecek tutarların ek aylık prim ve hizmet belgesi nasıl verilir?

Toplu İş Sözleşmesine dayalı olarak geriye dönük ödenecek tutarların ek aylık prim ve hizmet belgesi nasıl verilir?
Yayınlama: 24.02.2024
A+
A-

Toplu İş Sözleşmesine dayalı olarak geriye dönük ödenecek tutarların ek aylık prim ve hizmet belgesi nasıl verilir?

Bilindiği üzere işçi personelin toplu iş sözleşmesi süreci 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri kapsamında yürütülmektedir.

Toplu İş Sözleşmeleri kanunda belirtilen yasal süreler içerisinde tarafların anlaşması halinde imzalanarak yürürlüğe girmekteyken, tarafların anlaşamaması durumlarında Yüksek Hakem Kuruluna başvurulmaktadır. Yüksek Hakem Kurulu kararları ise kesindir ve Toplu İş Sözleşmesi hükmündedir.

Bu yazımızın konusu Toplu İş Sözleşmelerinin sözleşme başlangıç tarihinden sonra imzalanması durumunda SGK kapsamında yapılması gereken iş ve işlemler hakkında olacaktır.

Toplu İş Sözleşmelerinin imzalanmasında 2 farklı durum ortaya çıkmaktadır.

1- Yeni Toplu İş Sözleşmesinin daha önce biten Toplu İş Sözleşmesinin bitiş tarihini takip eden ay içinde imzalanması,

2- Yeni Toplu İş Sözleşmelerinin daha önce biten Toplu İş Sözleşmesinin bitiş tarihini takip eden aydan sonra imzalanması, (Anlaşmanın gecikmesi durumu)

Birinci duruma örnek:

A Belediyesinin Toplu İş Sözleşmesi 31.12.2023 tarihinde sona ermektedir.  A Belediyesi ya da onun adına İşveren Sendikası ile Yetkili İşçi Sendika arasında görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılmış Toplu İş Sözleşmesi 06.01.2024 tarihi itibari ile taraflar arasında imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu gibi durumlarda SGK nezdinde yapılması gereken bir işlem bulunmamaktadır. Çünkü 15/12/2023 – 14/01/2024 dönemi maaşının sigorta primleri 2023 yılı Aralık ayı muhtasar beyannamesi ile birlikte asıl belge içirişinde gönderilecektir.

İkinci duruma örnek:

İkinci örnekte ise A Belediyesinin Toplu İş Sözleşmesi 31.12.2023 tarihinde sona ermektedir. A Belediyesi ya da onun adına İşveren Sendikası ile Yetkili İşçi Sendika arasında görüşmeler sonucunda anlaşma süreci uzamış ve Toplu İş Sözleşmesi 15/02/2024 tarihi itibari ile taraflar arasında imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Toplu İş Sözleşmesinin sona ermesinden sonra, o iş yerinde çalışan işçilerin yenisi yürürlüğe girene kadar biten Toplu İş Sözleşmesinin hükümlerinden yararlanmaya devam etmesi kuralına Toplu İş Sözleşmelerinin “Ard Etkisi” denilmektedir.

Dolayısıyla örnekteki belediye işçileri için, ard etkisinden dolayı, 14/02/2024 tarihine kadar eski Toplu İş Sözleşmesi hükümleri uygulanmaya devam edilecektir.

Yeni Toplu İş Sözleşmesi her ne kadar 15/02/2024 tarihinde imzalanmış olsa bile yürürlük tarihi 1/1/2024 tarihi olacağı için örneğe konu belediyede;

15/12/2023 – 14/1/2024 tarihlerini kapsayan Aralık ayı döneminin 1/1/2024 ile 14/1/2024 arası kısmı ile,

15/1/2024 – 14/2/2024 tarihlerini kapsayan Ocak ayı dönemi maaşları eski Toplu İş Sözleşmesine göre ödendikten sonra yeni Toplu İş Sözleşmesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte işçiler için kazanç farkları hesaplanıp ilgililerine ayrıca ödenecektir.

Bununla birlikte kazanç farklarından kaynaklı sigorta primleri ise ek bildirim ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilip ödenmesi gerekir.

Bu işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle bu bildirimin hangi yasal sürelerde yapılması gerektiği bilinmelidir.

1) Toplu İş Sözleşmesi nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin sigorta priminin Toplu İş Sözleşmesinin imzalandığı tarihi,

2) Yüksek Hakem Kurulu kararı nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin sigorta priminin ise Hakem Kurulu Kararının işverene (İşveren sendika üyesi ise üye olduğu işveren sendikasına) tebliğ edildiği tarihi,

Takip eden ayın 26’sına kadar, SGK’ya, e-sigorta kanalıyla gönderilmesi veya kağıt ortamında verilmesi gerekmektedir. Bu durumda bildirimler yasal süresi içerisinde verilmiş sayılır.

Örneğin 31/12/2023 tarihinde sona eren Toplu İş Sözleşmesinin 15/02/2024 tarihinde imzalanması nedeniyle yeni Toplu İş Sözleşmesine istinaden verilmesi gereken ek bildirim 26/03/2024 tarihine kadar SGK bildirilecektir.

Ek Aylık Prim Ve Hizmet Belgesinin SGK Verilmesi

 Bilindiği üzere gerek 1003 A gerekse 1003 B Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzları içerisinde bu gibi durumlarla ilgili işlemler açıklanmış olsa da Sosyal Güvenlik Kurumunun 18/08/2020 tarihli duyurusunda;

“3- Toplu İş Sözleşmesine (TİS) ilişkin belgeler e-Bildirge v.1’den verilmeye devam edilecektir.” Denilmektedir.

Bu gibi durumlarda;

Yasal süresi içinde verilmiş kabul edilen belgelerin verilmesi sırasında aşağıda belirtilen belgeler ile işyerinin tescilli bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Buna göre;

1) 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre toplu iş sözleşmesi akdedilen işyerlerinde toplu iş sözleşmesi nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarında işveren, Toplu İş Sözleşmesinin onaylı bir nüshasını dilekçe ekinde Kuruma ibraz edecektir.

2) 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre toplu iş sözleşmesi akdedilen işyerlerinde Yüksek Hakem Kurulu kararı nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarında, işverenin herhangi bir sendikaya üye olmaması halinde Yüksek Hakem Kurulu kararının işverene tebliğ edildiği tarihi gösterir belge ile Yüksek Hakem Kurulu kararı işveren tarafından dilekçe ekinde Kuruma ibraz edilecektir.

Bu bildirimin yapılabilmesi için öncelikli olarak toplu iş sözleşmesini resmi yazı ekinde (yazı örneği)  işyerinizin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne / Sosyal Güvenlik Merkezine yasal süresi içinde teslim ederek, e-Bildirge v.1’den (https://ebildirge.sgk.gov.tr/WPEB/amp/loginldap) giriş yapabilmeniz için ilgili dönemlerin tanımlama işlemini yaptırıp yine yasal süresinde e-Bildirge v.1’den verilmesi gerekmektedir.

e-Bildirge v.1’den giriş işlemi yapılmasına müteakip Toplu İş Sözleşmesi Fark İşlemleri alanından manuel olarak Toplu İş Sözleşmesi Fark Giriş (Ek) veya otomatik olarak Toplu İş Sözleşmesi Fark XML Dosya Transferi ile gerekli bilgiler sisteme aktarılarak onaylanmalıdır.

Bu işleme bağlı olarak ek bildirim nedeniyle oluşan borç ise toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını izleyen ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödenmesi halinde yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilecektir.

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.