Toplu Sözleşme İkramiyesinin Akıbeti Ne Olacak? Eleştiri Ve Öneriler

Toplu Sözleşme İkramiyesinin Akıbeti Ne Olacak? Eleştiri Ve Öneriler
Yayınlama: 20.05.2024
A+
A-

Toplu Sözleşme İkramiyesinin Akıbeti Ne Olacak? Eleştiri Ve Öneriler

Hatırlanacağı üzere 375 sayılı KHK’nın ek 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında;

“Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte toplu sözleşmeyle belirlenen tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz.” Hükmü yer alırken söz konusu fıkra, burada yer alan yüzde iki şartının Anayasanın eşitlik ilkesine ve sendika kurma hakkına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.

Bu iptal kararıyla birlikte ilgili memurlara hâlihazırda ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin yasal zemini kalmamış ve mezkur ödeme memurların kazanç kalemleri arasından çıkartılmıştı. İptal kararıyla birlikte Toplu Sözleşme İkramiyesini kaybeden memurlara ise Toplu Sözleşme Desteği ödenmeye başlanmıştı.

Toplu Sözleşme İkramiyesi 537,94 TL iken Toplu Sözleşme Desteği 190,22 TL’dir. Yani ilgili memurlar her ay maaşlarıyla birlikte aldıkları 537,94 TL Toplu Sözleşme İkramiyesini 2024 yılı Mart ayı maaşı itibariyle kaybetmiş bunun yerine ise 190,22 TL Toplu Sözleşme Desteği almaya başlamışlardır.

Memurun aylık kaybı ise 347,72 TL’dir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsayan üç aylık dönemdeki kayıp ise 1043,16 TL’yi bulmuştur.

İşin Gerçeği

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse Anayasa Mahkemesinin iptal kararı haklı ve yerinde bir karardır. Zaten bu durum birçok kesim tarafından da dile getirilen bir gerçektir.

Fakat başka bir gerçek daha var ki, o da memurların yaşadığı hak kaybı ve mağduriyettir. Zira memurlar kazanılmış bir hak olan Toplu Sözleşme İkramiyesini, kanun koyucunun madde metnini düzenlerken yeterince özen göstermemesi nedeniyle, kaybetmiştir.

Olan Oldu! Artık Önümüze Bakalım

Neyse, olan oldu! Artık önümüze bakalım. Memurların beklentisi bir an önce yeni bir düzenleme yapılarak bu hak kaybına neden olan gerekçenin ortadan kaldırılmasıdır. Farklı cümlelerle kurulmuş fakat aynı kapıya çıkan, yeni eşitsizlikler doğurup yeni iptalleri beraberinde getirecek madde metinlerinden ziyade, sendika üyesi olan herkesin yararlanabileceği daha adil bir çözüm geliştirilmelidir.

Bu kapsamda; “Sendika üyesi olan tüm çalışanlara 707 sabit rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı neticesinde bulunan tutar toplu sözleşme ikramiyesi olarak ödenir.” ifadesini konuya ilişkin bir düzenleme metni olarak kanun koyucuya önerebiliriz.

Hatta buradaki 707 gösterge rakamı, geçmiş aylardaki mağduriyetleri de giderecek şekilde arttırılırsa bu durum gayet takdirle karşılanacak bir gelişme olacaktır. Fakat bu mümkün değilse düzenlemenin yürürlük tarihi 6 Mart 2024 olarak belirlenebilir. Böylece memurun mali kaybı telafi edilmiş olacaktır.

Halen Böyle Bir Kanun Teklifi Yok

Ortada gerçek bir mağduriyet ve hak kaybı varken, bu mağduriyeti gidermeye yönelik, halen Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmiş tek bir kanun teklifinin bile olmadığını hayretle karşılıyoruz.

Unutuldu mu önemsenmiyor mu bilmiyoruz fakat en iyisi biz görevimizi yapıp hatırlatalım.

Hali hazırda Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda “Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bulunmaktadır. Bir önerge ile Toplu Sözleşme İkramiyesine ilişkin düzenleme Genel Kuruldaki bu kanun teklifine eklenebilir.

Buna önayak olacak milletvekilleri ise memurun gönlünü kazanacaktır.

Sendikalara Hatırlatma

Ayrıca umarız memurları temsil ettikleri iddiasıyla hareket eden sendikalarda üzerlerine düşenden daha fazlasını yapma gayretini ve cesaretini gösterebilirler. Zira kıymetli milletvekillerimizin gündemleri belki daha acil konularla meşgul olabilir fakat sendikaların memurdan başka bir gündemi olamaz.

Sendikalar hatırlatma ziyaretleri ve organizasyonları, düzenlemeye ilişkin öneriler ve benzeri çalışmalar ile yetkili mercilerin kapsını sık sık çalmalıdırlar…

Esenlik dileklerimle,

Selim SALTAN

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.