Türkiye’nin arıcılık ile ilgili resmi veri ve istatistiksel bilgilerinin,sektörün potansiyeli,olanakları ve verimliliği gibi birçok bilginin bulunduğu ve yayımlandığı ‘’Türkiye’nin Arıcılık Haritası’’ oluşturuldu.
Türkiye’nin arıcılık ile ilgili resmi veri ve istatistiksel bilgilerinin, sektörün potansiyeli, olanakları ve verimliliği gibi birçok bilginin bulunduğu “Türkiye’nin Arıcılık Haritası” oluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan ‘’Türkiye’nin Arıcılık Haritası’’ çalışması ,Türkiye’nin arıcılık sektörüne ve vatandaşlara ,konu ile alakalı geniş bir bilgilendirme sağlıyor. Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünce geliştirilen harita sayesinde arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgiye tek yerden ulaşılabiliyor.
Siteye, “https://balharitasi.tarimorman.gov.tr/” adresinden ulaşım sağlanabiliyor.
Bakanlığın internet sitesinden yapınla açıklamada : ‘’Harita, Türkiye’nin geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanmış, renk skalası ile belirtilmiş üretici ve kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimi, ülke genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri ve bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri gibi bilgileri içeriyor.
Haritaya, “bal ormanları” çalışmasının entegre süreci de devam ediyor. Resmi veriler yayınlandığında haritaya işlenerek, bunun her yıl güncellenmesi planlanıyor. Ayrıca ileride haritaya il/ilçe bazlı flora bilgileri içeren dosyaların eklenmesi ve kullanıcılar tarafından gelecek görüş ve önerilerin harita güncellemelerinde değerlendirilmesi öngörülüyor.’’ ifadeleri kullanıldı.
TÜİK’ten alınan son verilere göre Türkiye’de :
Toplam Üretici Sayısı : 89.361 adet
Toplam Kovan Sayısı : 8.733.394 adet
Toplam Bal Üretimi : 96.344 ton
Kovan Başı Verim : 11.03 kg
Türkiye’de 81 ilin tamamında bal üretimi yapılmaktadır. Kovan sayısı sıralamasında 949 bin 267 kovan ile Muğla birinci sırada yer alıyor. Kovan sayısı sıralamasında ikinci sırada olan Ordu,604 bin 213 kovana sahip. Üçüncü sırada yer alan Adana 481 bin 878 kovana, dördüncü Antalya 335 bin 686 kovana sahip.
Kovan başına verim sıralamasında ;
1.Sırada Adana, kovan başına 25,6 kg bal üretimi var.
2.Sırada Çanakkale 24,2 kg
3.Sırada Sivas 21,3 kg
4.Sırada Oru 18,8 kg
5.Sırada Aksaray 16,3 kg
En fazla bal üretimi yapılan il 12,3 bin tonla yine Adana iken, Ordu, Sivas, Muğla ve Aydın bu alanda öne çıkan diğer iller.
Damızlık ana arı üreten illerin başında 10 bin 800 adet kapasiteyle Ardahan birinci sırada. 8 bin adetle Ankara ikinci , 5 bin 400 adetle Çorum üçüncü sırada.
Türkiye’de coğrafi işaret almış 25 tescilli bal çeşidi bulunuyor.
1) Rize Anzer Balı
2) Rize Ayder Balı
3) Ardahan Çiçek Balı
4) Arhavi Kestane Balı
5) Gaziantep Zahter Balı
6) Ağrı Geven Balı
7) Denizli Babadağ Kekik Balı
8) Bayburt Balı
9) Bingöl Balı
10) Aydın Dikmen Çiçek-Kekik Balı
11) Düzce Kestane Balı
12) Elazığ Geven Balı
13) Artvin Hatila Balı
14) Kars Balı
15)Kastamonu Kestane Balı
16) Sakarya Kocaali Çamdağı Kestane Balı
17) Kırklareli Meşe Balı
18) Muğla Marmaris Çam Balı
19) Muğla Çam Balı
20) Siirt Pervari Balı
21) Erzincan Refahiye Balı
22) Sinop Kestane Balı
23) Sivas Zara Balı
24) Kayseri Özvatan Çiçek Balı
25) İstanbul Şile Kestane Balı
Ayrıca Türkiye’de Lavanta, Pamuk, Narenciye, Anason, Deli Bal(Ormangülü),Kestane, Ihlamur, Çam, Ayçiçek, Hayıt Balı, Keçiboynuzu, Kekik gibi 24 çeşit bal üretimi yapılmaktadır.
(Kaynak : Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’nin Arıcılık Haritası – TÜİK )
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın