Üst öğrenim bitirilmesi halinde zam, tazminat, ek gösterge, ek ödeme ve arazi tazminatı hangi oranlar üzerinden ödenir?
Bilindiği üzere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesinde Zam ve tazminatlar belirlenmiştir. Bu maddeye istinaden Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar başlıklı Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup halen uygulama bu mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir.
Ayrıca 05/05/2006 tarihli ve 26159 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 160 seri no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği ile de yukarıda bahsi geçen bakanlar kurulu kararının uygulanması sırasında ortaya çıkması muhtemel tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amaçlanmıştır.
Bu yazımızda bulundukları hizmet sınıflarına atanabilecek bir üst öğrenimi bitirenlerin Zam, Tazminat, Ek Gösterge, Ek Ödeme ve Arazi Tazminatı ödeme kalemlerinin bitirilen üst öğrenime göre mi yoksa bulunduğu kadroya göre mi ödeneceği mevzuat ve görüşler çerçevesinde değerlendirilecektir.
160 seri no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin E- Uygulamaya İlişkin Ortak Açıklamalar başlıklı 3 üncü bölümünde;
“3- Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde de belirtildiği üzere, kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirerek, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından geçerli olmak üzere, ita amirlerinden alınacak ödeme onayı ile, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde kontrol işlemi yapılmayacaktır.
Sağlık ve teknik hizmetler sınıflarında yer alan personelin bitirdiği üst öğrenimin mesleki bir üst öğrenim olup olmadığı hususu, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendi uyarınca alınan Yükseköğretim Kurulu kararlarına istinaden tespit edilecektir.
Örnek: Lise dengi mesleki sağlık öğrenimi görmüş olup, Sağlık Hizmetleri Sınıfında “hemşire” kadrosunda görev yapan ve Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesine bağlı “Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı”ndan mezun olan bir personel, anılan programın Yükseköğretim Kurulu tarafından sağlık personeli önlisans programları statüsünde kabul edilmemesi nedeniyle, mesleki sağlık yüksek öğrenim görmüş olanlar için öngörülen zam ve tazminatlarından yararlandırılmayacaktır.”
Hükmü yer almaktadır.
Bu hususu bir örnek ile somutlaştıracak olursak;
Teknik hizmetler sınıfında 4 dereceli Teknisyen kadrosunda olup 4 üncü derecenin 1 inci kademesinde bulunan Murat Bey önlisans mezunu olarak Tekniker Unvanına da haiz olmuş ve yeni mezuniyetini bir dilekçe ekinde işverenine bildirmiştir. Murat Beyin kıdemi 18 yıl olup bu sürenin tamamını Teknisyen kadrosunda geçirmiştir.
İşveren ise;
– Bitirilen okulun mevcut eğitim düzeyinin bir üst öğrenimi olup olmadığını,
– Bulunduğu hizmet sınıfında yer alıp almadığını,
– 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendi uyarınca bitirdiği üst öğrenimin mesleki bir üst öğrenim sayılıp sayılmayacağını incelemiş ve olumlu bir tespitte bulunulmuştur.
Bu durumda Murat Beyin sırasıyla;
– Zam Oranı
– Tazminat Oranı
– Ek Gösterge Oranı
– Ek Ödeme Oranı
– Arazi Tazminatı Oranı
Kaç olacaktır?
ZAMLAR
Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli I SAYILI CETVEL İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammını düzenlemektedir.
Murat Beyin 18 yıllık hizmeti ve üst öğrenimi dikkate alınarak mezkur karara ekli 1 sayılı cetvelin (B) TEKNİK HİZMETLER BÖLÜMÜ ’nün 5 inci sırasında yer alan hükme göre zam puanları belirlenecektir. Bahsi geçen sırada;
“En az iki yıl süreli mesleki teknik yükseköğrenim görmüş yüksek teknikerler ve teknikerler ile tütün eksperleri, prospektörlerden kendi ihtisas dallarında;
a) Beş yıla kadar hizmeti olanlar,
b) 5 yıl ve daha fazla hizmeti olanlara”
Denildiğinden Murat Beye İş güçlüğü zammı 650, Teminde güçlük zammı 1400 olmak üzere 2050 yan ödeme puanı üzerinden ödeme yapılacaktır.
TAZMİNATLAR
Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli 2 SAYILI CETVEL’in (E) TEKNİK HİZMETLER bölümünün 2 nci sırasında;
“En az iki yıl süreli mesleki teknik yükseköğrenim görmüş olan yüksek teknikerler, teknikerler ile tütün eksperlerinden;
1-4 derecelerden aylık alanlar: 100 …
Diğer derecelerden aylık alanlar 93 …”
Denildiğinden Mehmet Beyin özel hizmet puanı 100 olacaktır. (Bölge tazminatı varsa eklenmeli ve usulüne uygun olarak çalışana ödenmelidir.)
EK GÖSTERGE
Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu 7/12/2007 tarihli ve E:200/2, K:2007/1 sayılı kararında Ek göstergelerinin tespitinde tahsil durumunun mu, yoksa kadro unvanının mı esas alınacağı hususunu karara bağlanmış olup ilgili kararda;
“Devlet memurlarının fiilen görev yapmakta oldukları kadro unvanları için ek gösterge öngörülmesi halinde bundan yararlanacakları, kadro unvanında herhangi bir değişiklik olmadığı sürece mezuniyet diplomasında yer alan unvan, başka bir anlatımla tahsil durumu dikkate alınarak ek gösterge uygulamasından yararlanamayacakları sonucuna ulaşılmaktadır.” denilmiştir.
Bu bağlamda Mehmet Beyin ek göstergesi, yeni mezuniyetinden önce, ek gösterge cetvelinin II- TEKNİK HİZMETLER SINIFI bölümünün “d) Kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlar” kısmında belirtilen 1250 gösterge rakamı iken yükseköğrenim nedeni ile aynı bölümün “c) Kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışındaki yükseköğrenim mezunları ile Yüksek Tekniker ve Tekniker unvanını almış olanlar” kısmında belirtilen 1700 gösterge rakamı olacaktır.
EK ÖDEME:
Bu konu ile ilgili olarak DPB tarafından verilen görüşte;
“Öte yandan, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında; ‘Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre almakta olan personele, … mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil almakta oldukları toplam ödeme tutarı dikkate alınmak suretiyle aynı veya benzer kadro ve görevlerde bulunan personel arasındaki ücret dengesini sağlamak amacıyla, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dahil), ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan kadro ve görev unvanlarına karşılık gelen oranların uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapılır. Ek ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu maddeye göre yapılacak ek ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.”
Hükmüne yer verilerek, Devlet memurlarına kadro ve görev unvanları esas alınarak 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli I sayılı cetvelde belirtilen oranlarda ek ödeme yapılacağı ifade edilmiştir.
Bu hükümler ile önce teknik hizmetler sınıfının kapsamı belirlenmiş ve ek göstergenin memurun yer aldığı sınıf ve görevlerde bulunduğu sürece ödeneceği ifade edilmiş ve ek göstergenin kadroya bağlı olduğu belirtilmiştir.
Benzer şekilde ek ödemenin yapılmasında da memurların kadro ve görev unvanlarının esas alınacağı ifade edilmiştir. Zira 657 sayılı Kanun kapsamında kadro memurun çalıştığı belli bir görev yerini ifade etmekte olup, yapacağı işle bağlantısının da kurucu unsurudur. Aynı zamanda kadro personelin sayısının, niteliğinin, görev yerinin, unvanının, sınıf ve derecesinin, yükselmesinin, parasal ve özlük haklarının da genel olarak belirleyicisidir. Denilerek ek ödemenin öğrenim durumuna göre değil kadro esas alınarak verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
ARAZİ TAZMİNATI
Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli 2 sayılı cetvelin Teknik Hizmetler bölümünün 6 ncı sırasında;
“Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır.” Denilmektedir.
Ayrıca konumuzla ilgili 160 seri no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği içerisinde çok açık bir hüküm bulunmakta olup ilgili kısımda “Bu ödeme ilgililerin kadroları esas alınarak görevin fiilen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılacaktır.” Denilmektedir.
Dolayısıyla arazi tazminatında ilgililerin kadroları dikkate alınarak ödeme yapılmalıdır.
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın