Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğu Nasıl Hazırlanır, Nasıl Hesaplanır?

Sürekli Görev Yolluğu Nedir? Kimler Alabilir? Nasıl Hazırlanır? Nasıl Hesaplanır? Tüm detaylar yazımızda… (Okuma Süresi: 3 dk)

Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğu Nasıl Hazırlanır, Nasıl Hesaplanır?
Yayınlama: 21.08.2021
A+
A-

Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğu Nasıl Hesaplanır?

Sürekli Görev Yolluğu Nasıl Hazırlanır, Nasıl Hesaplanır? Memurlar naklen tayın yoluyla başka kurumlara geçiş yapabilmekte veya aynı kurumun başka bir yerleşim yerindeki birimine atanabilmektedirler. Her iki durumda da memurun memuriyet mahalli değişeceğinden taşınması söz konusu olacaktır. Bununda belli bir maliyet gerektireceği ise açıktır. Memuriyet mahallinde meydana gelen değişiklikten dolayı katlanacağı maliyete destek olmak amacıyla memura belli bir ödeme yapılmaktadır. Sürekli görev yolluğu adı verilen bu ödemenin yapılabilmesi içinse ödeme emri belgesine bazı evrakların eklenmesi gerekir.

Bu yazımızda sürekli görev yolluğu için ödeme emri belgesine eklenmesi gereken bildirim formunun nasıl doldurulacağını açıklayıp ödemenin nasıl hesaplanacağı yönünde bilgiler vereceğiz.

Sürekli görev yolluğu;

  • Gündelik
  • Taşıt Ücreti (Yol Masrafı)
  • Sabit Unsur
  • Değişken Unsur, olmak üzere dört unsurdan oluşur. Şimdi bu unsurları sırayla açıklayalım.

Gündelik:

Gündelik tutarları her yıl Bütçe Kanunu ile belirlenen ve H cetveli olarak ilan edilen cetvelle belirlenmektedir. Gündelikler memurun kazanılmış hak aylığına esas aylık derece/kademesi üzerinden hesaplanır. Örneğin 1. Dereceli mühendis kadrosunu işgal eden ve kazanılmış hak aylığına esas derece ve kademesi 3. derecenin 2. kademesi olan bir memurun ek göstergesi 2200 olduğundan bu memurun sürekli görev yolluğu 3. derece ve 2200 ek gösterge üzerinden hesaplanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus sürekli görev yolluğu ödemesinde kullanılacak olan gündelik tutarının belirlenmesinde işgal edilen kadro derecesi değil kazanılmış hak aylığına esas dereceye karşılık gelen ek göstergenin esas alınması gerektiğidir. (Gündelik tutarlarını gösteren H cetveline ulaşmak için tıklayınız)

Taşıt Ücreti (Yol Masrafı):

Taşıt ücretinin tespit edilebilmesi için bakılması gereken kanun 6245 sayılı Harcırah Kanununun 6. ve 27. Maddeleridir. (Harcırah Kanununa ulaşmak için tıklayınız)

Kanunun 6. maddesinin ilk fıkrası şu şekildedir. “Harcırah, bu kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan yol ve taşıt araçları üzerinden verilir. Gidip gelmeye en uygun ve kullanılması mutat olan bu yolda hem muayyen, hem gayrimuayyen tarifeli taşıt işletilmekte ise harcırah hesabında muayyen tarifeli taşıt esas alınır.” Yukarıda bahsi geçen maddede harcırahın mutat yol ve taşıt araçları üzerinden verileceği söylenmektedir. Uygulamada mutat taşıt aracı olarak otobüs kabul edilmekte ve sürekli görev yolluğunun ödenmesinde de otobüs ücret bedeli esas alınmaktadır. Tabi otobüsün olmadığı veya çalışamadığı yerler için kabul edilen başka mutat taşıt ücretleri üzerinden de ödeme yapılabilir. Burada akla kazanılmış hak aylığı 1-4 derece arası olan memurların sürekli görev yolluğu uçak bileti üzerinden ödenip ödenemeyeceği sorusu gelebilir. Bu hususta, 6245 sayılı Harcırah Kanununda aksine bir düzenleme bulunmamakla birlikte, genel uygulama sürekli görev yolluğunun ödenmesinde otobüs bedelinin esas alınacağı yönündedir. Bu sebeple memur hangi taşıt aracını kullanırsa kullansın sürekli görev yolluğunu otobüs bedeli üzerinden alacağını bilmelidir.

Sabit Unsur:

Sabit unsur 6245 sayılı kanunun 45. maddesinde tanımlanmıştır. Sabit unsurdan kasıt memurun kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı, harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için ise yurtiçi gündeliğinin on katı olduğudur. Memurun aile fertleri için ödenen sabit unsur tutarı yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşamayacağından aşan kısım ödemede dikkate alınmayacaktır. Yani sabit unsur tutarı gündeliğin 20 (memurun kendisi için) + 40 (memurun aile fertleri için) = 60 katını geçmeyecektir.

Değişken Unsur:

Değişken unsur 6245 sayılı Harcırah Kanununun 45. Maddenin c) bendinde tanımlanmıştır. Bu tutar her kilometre veya denizmili başına yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi olarak hesaplanır ve sadece memurun kendisi için ödenir.

Sürekli görev yolluğunun dört unsurunuda açıkladıktan sonra konuyu daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek üzerinden detaylandıralım.

Örnek: 1. derecenin 4. kademesinde bulunan mühendis Hasan beyin ek göstergesi 3600’dür. Söz konusu bu memur evli ve 3 çocuk sahibidir. (Çocukları bakmakla yükümlü olduğu harcıraha müstehak çocuklardır.) Hasan bey Kocaeli Valiliğinde çalışmakta iken naklen tayinle Trabzon Büyükşehir Belediyesine atanmış ve 18.07.2021 tarihinde Kocaeli’nden ilişiğini keserek 28.07.2021 tarihinde Trabzon Büyükşehir Belediyesinde işbaşı yapmıştır. Hasan beyin Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğu beyanı nasıl olmalıdır. (Beyanı görmek için tıklayınız)

Yurtiçi Sürekli Görev Yolluğunun hesaplanışı;

Gündelik: 2021 H cetveline göre 3600 ek göstergenin karşılığı 54,05 TL’dir.

Taşıt Ücreti: Otobüs rayiç bedelinin 230,00 TL olduğunu kabul edelim.

Kilometre: Rayiç bedele karşılık gelen kilometrenin 959 kilometre olduğunu kabul edelim.

Gündelik: Memurun kendisi ve aile fertlerinin her biri için ödeneceğinden;

5 X 54,05 = 270,25 TL

Taşıt Ücreti: Memurun kendisi ve aile fertlerinin her biri için ödeneceğinden;

5 X 230,00 = 1.150,00 TL

Sabit Unsur: Memurun kendisi için gündeliğin yirmi katı, aile fertleri için gündeliğin on katı (kırk katını geçemez) olduğundan bu kuralı örneğimize uyarlarsak; memurun kendisi için yirmi, eşi dahil dört aile ferdi içinde toplamda kırk olmak üzere gündeliğin altmış katı üzerinden hesaplanacaktır.

60 X 54,05 = 3243 TL

Değişken Unsur: Kilometre veya her denizmili başına gündeliğin yüzde beşi ödenecektir. (Bu ödeme sadece memurun kendisi için yapılır.) Örneğimizdeki kilometrenin 959 olduğundan hareketle;

959 X 54,05 X 5/100 = 2.591,70 TL

Yukarıdaki hesaplamanın ardından elde edilecek toplam 7254,95 TL’dir. Bu tutardan sadece binde 7,59 damga vergisi kesildikten sonra 7.199,89 TL sürekli görev yolluğu olarak örnekteki memura ödenecektir.

Notlar:

Sürekli görev yolluğunu hangi kurumun ödeyecektir? Söz konusu yolluğun memurun ayrıldığı kurum tarafından mı yoksa naklen tayinle gittiği kurum tarafından mı ödeneceği bazen tartışma konusu olabilmektedir. Burada şunu söylemek gerekir ki, sürekli görev yolluğu memurun naklen tayinle gittiği kurum tarafından ödenmelidir. Zira Danıştay 5. Dairesi sürekli görev yolluğunun naklen tayinle gidilen kurum tarafından ödeneceği yönünde karar vermiştir. (Karara ulaşmak için tıklayınız) Fakat her ne kadar genel kabul ve uygulama bu yönde olsa bile bazı istisnai durumlarda sürekli görev yolluğu ilk kurum tarafından da ödenebilmektedir. İlk kurum tarafından yapılan bu ödemenin ise mükerrerliğe sebebiyet vermemesi halinde usulüne uygun bir ödeme olduğu Sayıştay 5. Dairesinin 2016 yılı 432 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. (Karara ulaşmak için tıklayın)

Sürekli Görev Yolluğunda ikametgahın taşınması zorunlu mudur? Sürekli görev yolluğunun ödenmesinde ikametin taşınması şartının aranıp aranmayacağı hususu da uygulayıcılar açısından tereddütlü bir konudur. Kanunda böyle bir düzenleme olmamasına rağmen Maliye Bakanlığı tarafından Kurumlara gönderilen yazı ile sürekli görev yolluğu ödenmesinde ikametgah taşıma şartının aranması gerektiği belirtilmektedir. Ancak Sayıştay bazı kararlarında ikametgah taşımanın aile fertleri için isteneceği personelin kendisi için istenmeyeceği yönünde kararlar vermiştir. Kararlar Sayıştay 2. Dairesinin 2013 yılı 35278 no.lu kararı (Karara ulaşmak için tıklayın) ile 1. Dairesinin 2011 yılı 10246 no.lu örnek kararlarıdır. (Karara ulaşmak için tıklayın)

Yukarıdaki örneğimizden hareketle; Hasan bey çocuklarının okulu nedeniyle eşini ve çocuklarını Trabzon’a götürmemiş, ikametgahını da almamıştır. Şu halde sadece Hasan Beye sürekli görev yolluğu ödenecek, aile fertleri içinse herhangi bir ödeme yapılmaz. Kabul edelim ki Hasan beyin çocukları 2 yıl sonra okullarını bitirerek Trabzon’a taşındı ve ikametgahlarını bu ile aldı. Bu durumda mevzuatta yer almadığı için Hasan beye herhangi bir ödeme yapılmayacaktır. Bu durumunda Hasan beyi mağdur edeceği takdirinizdedir.

Selim SALTAN


Makale Aramak İçin Tıklayın…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.