Emekli iken tekrar çalışmayla ilgili düzenlemeler mevzuatımızda vardır.
Bilindiği üzere personel hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçiler 2018 yılında yapılan düzenlemeyle (375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 20 inci maddesi) belediye şirketlerindeki işçi kadrolarına geçirilmiştir. Geçiş sürecinde ve daha sonrasında yaşlılık aylığını hak eden işçiler, hak ediş tarihlerinde itibaren zorunlu olarak istihdamlarına son verilmiştir. Yaşlılık aylığını hak edenlerin zorunlu olarak işten ayrılması uygulaması 2023 yılına kadar devam etse de 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren 7438 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle birlikte bu uygulama yürürlükten kaldırılmıştır.
Belediye şirketlerinde personele dayalı hizmet alımları, 2018 yılının Nisan ayından itibaren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında yapılmaktadır.
Bu kapsamda, idareler personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerini doğrudan hizmet alımı yöntemiyle bu şirketlere gördürmekte olup bu şirketlere yeni personel alımı ise, 375 sayılı KHK’nin Ek 20 nci maddesine dayanılarak yürürlüğe konulan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslara göre yapılmaktadır.
Buraya kadar belediye şirketlerinin personel alımlarında nasıl hareket ettiğini açıkladık.
Peki herhangi bir statüden emekli olan kişi belediye şirketlerinde çalışabilir mi?
Bu hususla ilgili olarak 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesini incelemek yerinde olacaktır.
5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 30 uncu maddesinde, madde metninde belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere; “… Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar
…” Hükmü yer almaktadır.
Madde metninden anlaşılacağı üzere emekli iken sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait şirketlerde çalışanların emekli aylığı kesilecektir.
Sonuç;
Yukarıda bahsi geçen Bakanlar Kurulu Kararında yeni personel istihdamına ilişkin belirtili hükümler dikkate alınmak suretiyle emekli iken sermayesinin %50’sinden fazlası belediyeye ait şirketlerde emekli aylıkları kesilmek suretiyle personel çalıştırılması mümkündür.
Bir sonraki yazımızda bu çalışanların SGK işlemlerinin nasıl olacağı ve işsizlik primine tabi olup olmadıkları hakkında değerlendirmelerde bulunacağız.
Takdir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın