Geçmişe dönük emekli kesenekleri ve HİTAP kayıtları nasıl düzeltilir?

Geçmişe dönük emekli kesenekleri ve HİTAP kayıtları nasıl düzeltilir?
Yayınlama: 03.08.2023
A+
A-

Geçmişe dönük emekli kesenekleri ve HİTAP kayıtları nasıl düzeltilir?

Bu yazımızda sitemiz yazarlarından İsa ARAS’ın daha önce kaleme aldığı ve Emeklilik açısından yüksek ek göstergeden yararlanmak için altı ay görev yapma şartı hangi durumlarda aranmaz sorununa cevap verdiği konuyla bağlantılı olarak kişilerin geçmişe dönük emekli keseneklerinin nasıl düzeltileceği ve HİTAP kayıtlarının nasıl güncelleneceği hususunu ele alacağız.

Yazımızı okumadan önce üstat İsa ARAS’ın yukarıda bahsi geçen yazısının mutlaka okunması gerekir. Zira bizim yazımız mezkur yazıyla bağlantılı olup doğru bir şekilde anlaşılması ilgili yazının okunmasına bağlıdır. Yazı için tıklayın…

Burada asıl sorumluluğun işverende olduğu unutulmamalıdır. Dolasıyla işveren yapacağı kontroller neticesinde ilgili memurun yüksek ek göstergeli göreve atama yoluyla mı yoksa normal terfi alarak mı geldiğini tespit etmelidir. İşverenin burada bir ihmali varsa ilgili memur tarafından kurumuna yazılı müracaatta bulunulması da faydalı olacaktır.

Öncelikle yapılması gereken memurun yüksek ek göstergeli görevlere atama yoluyla mı yoksa normal terfi yoluyla mı geldiğinin incelenmesi olmalıdır.

Yapılan incelemede ilgili memurun yüksek ek göstergeli göreve atamayla değil de normal terfi ile geldiğinin anlaşılması durumunda memurun emekli keseneklerinin geçmişe dönük nasıl düzeltileceği ve HİTAP kayıtlarının nasıl güncelleneceği planlanmalıdır.

Planlamaya ilişkin bir sıralama yapacak olursak bu sıralama;

1-Belediye içi yapılacak iş ve işlemlerin neler olacağı,

2-Hizmet takip programı içerisinde yapılacak güncellemeler,

3-Kesenek takip sistemi içerisinde yapılacak ek bildirimler,

Şeklinde olabilir.

1-Belediye içi yapılacak iş ve işlemler

Öncelikle memurun yüksek ek göstergeli göreve normal terfiiyle gelmesinin tespitinin ardından yapılacak düzeltme ve güncellemelere dair ita amirlerinden bir olur yazısının alınması doğru olacaktır.

Daha sonra personele ait gerek kesenek gerekse hizmet takip sistemi içerisinde düzeltilecek dönemler tespit edilmeli ve bu bir çizelgeye bağlanmalıdır.

2- Hizmet Takip Programı içerisinde yapılacak işlemler

 Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların tüm hizmet bilgileri, Hizmet Takip Programına (HİTAP)  kamu idarelerince girilmektedir.

Kamu idareleri, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin Ek 6 ncı maddesi uyarınca birinci fıkrada belirlenen bilgileri; 90 gün içinde kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

Yasal sürelerde bildirilen bilgilerin güncelleme işlemi için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Bu kapsamda daha önce yasal süreler içerisinde gönderilen hareket kayıtları içerisinde bulunan emekli keseneğine esas ek gösterge rakamı terfi tarihleri itibari ile sırasıyla güncellenerek işleme devam edilmelidir.

3- Kesenek takip sistemi içerisinde yapılacak ek bildirimler

Daha önceki süreçte memurun dönemler itibariyle emekli keseneğine esas derece kademe ve ek göstergesinin tespiti yapılmıştı.

Bu aşamada yapılacak işlem ise;

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (C) bendi kapsamında görev yapan sigortalının emekli keseneğine esas aylık unsurunda yapılan hatalı bildirimlere ilişkin düzeltme işlemine ait aylık prim ve hizmet belgelerinin kesenek bilgi sisteminden gönderilmesi olacaktır.

Söz konusu eksik kesenek bildirimi ise kesenek bilgi sistemi içerisindeki Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Bildirimleri başlıklı alanın altında bulunan ek mahiyette bir veya birden fazla dönem seçeneği seçilerek yapılır.


Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.