HİTAP bilgilerinizi E-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca en erken veya en geç hangi tarihte emekli olabileceğinizi kolayca öğrenmenin yolunu anlattık… (Okuma Süresi: 1 dk)
Emeklilik Tarihimi Nasıl Öğrenebilirim?
Çalışma hayatına başladığımızda hemen aklımıza “ne zaman emekli olurum” sorusu gelir. Çalışanlar Sosyal Güvenlik sisteminde 3 guruba ayrılır. Bunlar işçi statüsünde olanlar yani 4-a’lılar, esnaflar yani 4-b’liler ve 657 sayılı kanuna tabi memur statüsünde çalışanlar yani 4-c’liler olarak sıralanır.
5510 sayılı kanundan önce her sınıfın emeklilikte tabi olduğu kanun farklı olduğundan her grup farklı yaş ve prim günlerine göre emekli olunmaktaydı. Fakat 5510 sayılı kanunla birlikte tekdüzelik sağlanma yoluna gidilmiştir. Ancak 5510 sayılı kanundan önce sigortalı olanlar için kazanılmış hak söz konusu olduğundan bu kapsamdakiler halen eski kanunlarına göre emekliye ayrılmaktadırlar.
Konumuza gelecek olursak, memurların emeklilik yönünden tabi oldukları iki kanun vardır. Bunlardan birisi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu diğeri ise halen yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunudur. Bu iki kanun arasında elbette ki pek çok önemli farklılıklar vardır, fakat konuyu hangi memurun hangi kanuna tabi olduğu açısından ele alacak olursak şunu söyleyebiliriz. 01.10.2008 tarihinden önce memuriyetle ilişkilendirilen veya emekli sandığı kanununa tabi bir görevde bulunanlar 5434 sayılı kanuna tabi iken, 01.10.2008 tarihinden sonra memuriyete başlayanlar 5510 sayılı kanuna tabidirler.
Emeklilik Yaşı Açısından Memurlar Farklı Kanunlara Tabi
5434 sayılı kanuna tabi memurlara emeklilik yaşı açısından 5434 sayılı Kanunun 39-40. maddeleri ile geçici 205. maddesine göre işlem yapılmaktadır. 5510 sayılı kanuna tabi memur içinse 28. maddeye göre işlem yapılmaktadır. Aslına bakarsanız bu maddeleri okuyup anlamak başlı başına uğraş gerektirir. Tüm bu karmaşık mevzuatla uğraşmak yerine ne zaman emekli olacağınızı öğrenmenin en kolay yolu ise HİTAP sisteminden bakmanızdır. Memurlara ait tüm bilgiler çalıştıkları kurum tarafından HİTAP sistemine girilmesi kanuni bir mecburiyettir. HİTAP, yani Hizmet Takip Sistemine girme, veri görüntüleme ve veri işleme yetkileri her kurumda bir veya birkaç memurun yetkisinde olan bir görevdir. Yani bu sisteme her memur girememektedir.
Peki HİTAP Bilgilerinizi Nasıl Göreceksiniz?
Bunun için elbette kurumunuza bir dilekçe vermek suretiyle Hizmet Belgenizi isteyebilirsiniz. Alacağınız belgede tüm HİTAP verileriniz olacaktır. Fakat bu bilgilere ulaşmanın daha kolay bir yolu var. Oda E-Devlet üzerinden belge oluşturmak. Aşağıdaki adımları takip ederek E-Devlet üzerinden HİTAP verilerinize erişebilir, Hizmet Belgenizi alabilir hatta emekli olabileceğiniz en erken yaş ve tarih ile çalışabileceğiniz en geç tarihi öğrenebilirsiniz.
1-) E-devlet sistemine giriş yapın. (E-Devlet sayfasına ulaşmak için tıklayın)
2-) “Merhaba size nasıl yardım edebilirim?” ifadesinin yazdığı kutucuğa “hitap” yazın. Bunu yazdıktan sonra aşağıya doğru bazı başlıklar açılacaktır. Bu başlıklardan “Hitap Hizmet Dökümü (Sosyal Güvenlik Kurumu)” olanı tıklayın.
Artık sistem sizi SGK HİTAP bilgilerine yönlendirmektedir.
3-) Yönlendirildiğiniz sayfada “Belge Oluştur” sekmesine tıkladığınızda karşınıza tarafınıza ait eğitim, askerlik, memuriyete başlama tarihi, özel sektörde çalışma süreleriniz, maaşa esas derece-kademeniz, emekliliğe esas derece-kademeniz, kadro dereceniz, terfi aldığınız tarihler ve daha birçok bilgiyi içeren doküman gelecektir.
Emeklilik Tarihimi Nasıl Öğrenebilirim?
Tablonun en altında ise kırmızı renkle en erken hangi tarihte emekli olabileceğiniz ve en geç hangi tarihe kadar çalışabileceğiniz yazmaktadır. Yalnız burada önemli olan husus kurumunuzun size ait bilgileri HİTAP sistemine tam olarak girmesidir. Sizde HİTAP sisteminde ki bilgilerinizi kontrol ederek hata veya eksiklik olduğunda İnsan Kaynakları birimine müracaat edip düzeltilmesini saylayabilirsiniz.
Saygılarımla,
Selim SALTAN