375 Sayılı KHK Kapsamında Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme İşlemleri

Yazımızda 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 25 inci maddesine göre yapılan geçici görevlendirmeye değinecek ve bu kapsamda yapılan geçici görevlendirmelerin detayına ineceğiz.

375 Sayılı KHK Kapsamında Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme İşlemleri
Yayınlama: 07.11.2024
Düzenleme: 08.11.2024 11:14
A+
A-

375 Sayılı KHK Kapsamında Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme İşlemleri

Bilindiği üzere mevzuatımızda üç farklı geçici görevlendirme uygulaması mevcuttur.

Bunlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 8 inci maddesi,

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi,

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 25 inci maddesi,

Bunların haricinde birde 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 uncu maddesi var ki Vali bu kanuna dayanarak ilde görevlendirmeler yapabilir.

Biz bu yazımızda 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 25 inci maddesine göre yapılan geçici görevlendirmeye değinecek ve bu kapsamda yapılan geçici görevlendirmelerin detayına ineceğiz.

375 sayılı KHK’nın Ek 25 inci maddesi yazımız sonunda yer alma olup yazımıza geçmeden önce ilgili maddenin okunması faydalı olacaktır.

375 sayılı KHK’nın Ek 25 inci maddesinin uygulanmasına esas olmak üzere çıkarılan Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği tüm kurumları kapsarken bu yönetmeliğin Kapsam başlıklı birinci maddesine eklenen dördüncü fıkra ile üniversiteler ile il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları, bunların kurdukları birlik, müessese, işletme, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar yönetmelik kapsamını dışına çıkarılarak mezkur yönetmelik kapsamında geçici görevlendirme yapamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Ancak yükseköğretim kurumlarının kapsam dışına çıkarılmasına karşın açılan iptal davasında Danıştay 8. Dairesinin verdiği 2020/2303 Esas sayılı kararla üniversitelere ilişkin hükmün yürütmesi durdurulmuştur. Böylece üniversiteler tekrar yönetmelik kapsamına alınmış ve kurumlar arası geçici görevlendirme yapma imkânına kavuşmuşlardır.

Fakat belediyeler 375 sayılı KHK’nın ek 25 inci maddesine istinaden diğer belediyelerden, bağlı idarelerden, vb. kurumlardan kendi bünyesinde geçici görevlendirme yapamayacaktır.

Diğer kurumlar ile belediyelerden geçici görevlendirme yapabilir mi?

Bu soruyu bir örnek üzerinden anlatmak konunun daha iyi anlaşılmasına vesile olacaktır. Şöyle ki;

Gençlik ve Spor Bakanlığını bir belediyemizde çalışan memuru 375 sayılı KHK’nın Ek 25 inci maddesine istinaden bakanlık teşkilatına geçici görevlendirmek istediğini,

Başka bir belediyenin ise Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yapan memuru belediyeye geçici görevlendirme ile almak istediğini düşünelim.

Bu iki farklı durumu mevzuat açısından değerlendirdiğimizde Gençlik ve Spor Bakanlığının belediye kadrosunda bulunan memuru 375 sayılı Kanunun Ek 25 inci maddesine istinaden bakanlık bünyesine geçici görevlendirme talebinde bulunabilecek ve belediyenin de uygun görmesiyle geçici görevlendirme yapılabilecektir.

 Bunu tam tersi yani belediyenin Bakanlık personelini 375 sayılı KHK’nın Ek 25 inci maddesine istinaden kendi bünyesinde görevlendirmesi Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği kapsamında mümkün değildir.

Hakeza Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de verdiği bir görüşte belediyeler, il özel idareleri ve bağlı kuruluşlar dışındaki tüm kurumlara geçici süre ile görevlendirilebileceği belirtilmektedir.   

Peki Gençlik ve Spor Bakanlığının talebi üzerine, Belediyenin olur vermesine müteakip gerçekleşen geçici görevlendirme sonrası memurun özlük ve mali hakları nasıl olacaktır?

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 25 inci maddesinde geçici görevlendirmeye ilişkin iki farklı uygulamadan bahsedilmektedir. Bunlar;

Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler,

Kurum veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmeler,

Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından alırlar. Bunlar bu şekilde görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıklı izinli sayılırlar.

Kurum veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirilenler ise geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar.

Bu geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımaları gerekir. Bu şekilde görevlendirilenler görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalandırılır. Bunların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir.

Geçici görevlendirmede yapılacak işlemler nelerdir?

Kurumların emrine;

Geçici görevlendirme yapılacak kurum tarafından üç nüsha olarak düzenlenen ‘’geçici görevlendirme formu’’ 1 ay önceden muvafakat işlemleri için, personelin bağlı bulunduğu kuruma gönderilerek onaylatılır.

İlgili personele, Geçici görevlendirme formunun 1 nüshası ile birlikte en geç 5 gün önceden kurumundan ayrılış tarihi tebliğ edilir.

Geçici görevlendirme en fazla 1 yıl olarak yapılır, kesintili ya da kesintisiz 6 ayı geçen sürede personelin muvafakati alınır.

 Form’un bir nüshası personelin görevlendirileceği kuruma ve diğer nüshası da personelin özlük dosyasında tutulur.

Geçici görevlendirilen personel aylıklı/ücretli izinli sayılarak tüm sosyal hak ve yardımlarını kadrolarının bulunduğu kurumlarından almaya devam ederler.

Kadro ve Pozisyona geçici görevlendirildiğinde nasıl oluyor?

Kurumların emrine yapılan geçici görevlendirmedeki işlemlerin aynısı yapılarak, ilgili form kadro ve pozisyona olacak şekilde işaretlenir.

Görevlendirilen personel asaleten atanmada ilgili mevzuat gereğince sınav şartı aranan kadro ve pozisyonlar için sınava girebilme hakkı ile tüm şartları taşımış olması gerekir.

Bunlar görev süresi boyunca kurumlarından aylıksız/ücretsiz izinli sayılarak SGK ile ilişkileri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir ve görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalandırılırlar. Özlük hakları devam eder, terfileri süresinde yapılır, bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır ve kendi kurumlarında geçirilmiş gibi sayılır.

Geçici görevlendirme en fazla 1 yıl olarak yapılır. Her defasında 1 yıllık süreyi aşmamak üzere uzatılabilir.

Kesintili yada kesintisiz olarak toplam altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakati alınır.

Esenlikler dilerim.

Arzu BİLGİN

Darıca Belediyesi


“Kurumlar arası geçici görevlendirme

Ek Madde 25- (Ek: 2/7/2018 – KHK-703/178 md.)[57]

Hâkim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir. Bu süre birer yıl olarak uzatılabilir.

Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kurumlarından alırlar. Bunlar bu şekilde görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıklı izinli sayılırlar.

Kurum veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için, görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımaları gerekir. Bu şekilde görevlendirilenler görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalandırılır. Bunlar geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar. Bunların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri kendi kurumlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir.

Geçici görevlendirilenlerin özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır. Bunların geçici görevlendirildikleri kurumda geçirdikleri süreler kendi kurumlarında geçirilmiş sayılır. Akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır.

Bu maddeye göre görevlendirilenler, görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.

Toplamda altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin de alınması şarttır.

Kanunlarda yer alan geçici görevlendirme hükümleri saklıdır.

Bu madde kapsamında görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanarak Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.”

Whatsapp kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.