Belediye Meclis Üyelerine Verilen Huzur Hakkı Ödemelerinde Buna Dikkat!

Belediye Meclis Üyelerine Verilen Huzur Hakkı Ödemelerinde Buna Dikkat!
Yayınlama: 19.11.2024
Düzenleme: 19.11.2024 20:53
A+
A-

Belediye Meclis Üyelerine Verilen Huzur Hakkı Ödemelerinde Buna Dikkat!

5393 sayılı Belediye Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine istinaden kurulan ihtisas ve denetim komisyonu üyelerine aynı kanunun 32 inci maddesine göre huzur hakkı ödenmektedir.

Bize gelen bazı sorulardan, örneğin; Plan Ve Bütçe Komisyonunun 5 gün içinde 8 kez toplanması halinde kaç gün huzur hakkı ödeneceği veya havale edilen işleri takiben 12 gün içinde aynı konularla ilgili 12 toplantı yapmaları halinde kaç gün huzur hakkı ödeneceği hususunda tereddütlerin oluştuğu anlaşılmaktadır.

Öncelikle ilgili mevzuat hükümlerini belirterek cevaplamak gerekirse;

5393 sayılı Belediye Kanununun İhtisas komisyonları başlıklı 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında;

“Meclis toplantısını müteakip imar komisyonu en fazla on iş günü, diğer komisyonlar ise beş iş günü içinde kendilerine havale edilen işleri sonuçlandırır.” denilmektedir.

Aynı kanunun Huzur ve izin hakkı başlıklı 32 nci maddesinin birinci fıkrasında ise;

“Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenir. Huzur hakkı ödenecek gün sayısı, 20, 24 ve 25 inci maddelerde belirtilen toplantı günü sayısından fazla olamaz ve meclis üyelerine aynı gün için birden fazla huzur hakkı ödenemez.” Hükmü yer almaktadır. 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere imar komisyonu üyelerine 10, diğer komisyon üyelerine 5 günden fazla huzur hakkı ödemesi yapılamaz.

Daha somut bir anlatımla; mesela Plan Ve Bütçe Komisyonu aynı günde 20 toplantı yapsa veya 15 günde 15 toplantı gerçekleştirmiş olsa bile huzur hakkı ödenecek gün sayısı 5 gün olacaktır.

Veya bu durumun tam tersini düşünelim. Yani, Plan Ve Bütçe Komisyonu kendine havale edilen işleri 3 günde 5 toplantı yaparak tamamlamış olsun. Bu durumda ilgili komisyon üyelerine sadece 3 gün için huzur hakkı ödenecektir. Zira “…aynı gün için birden fazla huzur hakkı ödenemez.”

Konuya ilişkin başka bir örnek daha vermek gerekirse;

Aynı anda iki komisyon üyesi olup aynı gün iki farklı komisyon toplantısına katılan meclis üyeleri farklı komisyon toplantılarına katılmış olmalarına rağmen o gün için sadece bir huzur hakkı alabileceklerdir.

Yine 5393 sayılı Kanunun 25 inci maddesine göre denetim komisyonunun huzur hakkı tavan sınırı 45 gündür. Denetim Komisyonu üyelerine yapılacak huzur hakkı ödemelerinde ise dikkat edilecek bir diğer husus, bu süre içerisinde katıldıkları belediye meclis toplantısı veya başka bir komisyon toplantısı varsa ve söz konusu toplantılara huzur hakkı ödemesi yapılmışsa Denetim Komisyonu üyesi olarak bir daha ödeme yapılmaması gerektiğidir.

Konuya ilişkin Sayıştay 5. Daire Başkanlığının bir kararı da mevcut olup okumak için tıklayın…

Tavsiye Yazı: Huzur hakkı nedir, nasıl hesaplanır? Kimler huzur hakkı alabilir? Huzur hakkı konusunda bilinmesi gerekenler https://iscimemur.net/huzur-hakki-nedir-nasil-hesaplanir-kimler-huzur-hakki-alabilir/

Esenlik dileklerimle,

Selim Saltan

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Yazarın Tüm yazıları İçin Tıklayın

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.