Çalışanlara ödenen yemek parasında uygulanacak gelir vergisi muafiyetinide içeren Kanun teklifi TBMM’ne sunuldu

Çalışanlara ödenen yemek parasında uygulanacak gelir vergisi muafiyetinide içeren Kanun teklifi TBMM’ne sunuldu
Yayınlama: 08.10.2022
A+
A-

İçinde Çalışanlara Ödenen Yemek Parasında Uygulanacak Gelir Vergisi Muafiyeti ‘de Bulunan Kanun Teklifi Meclis Gündeminde

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla birlikte gündeme gelen ve üzerinde çalışma yapılmaya başlanan, başta öğrenim kredisi borcu bulunan öğrenciler ve işçi, memur olmak üzere tüm çalışanları yakından ilgilendiren Kanun teklifi 7/10/2022 tarihinde 172 millet vekilinin imzasıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu.

“Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adıyla Meclise sunulan Kanun teklifi buradan komisyona havale edilmiş olup teklifin içerisindeki 2 nci madde ise tüm çalışanlar tarafından merakla beklenen yemek ücretindeki gelir vergisi muafiyetini içermektedir.

Kanun teklifinin 2 nci maddesi şu şekilde;

“MADDE 2-193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinin parantez içi hükmü aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya (18) numaralı bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

“İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.”

“19. Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri.”

Kanun teklifinde yer alan yukarıdaki maddenin gerekçesi ise şu şekilde;

“MADDE 2- Mevcut uygulamaya göre, işverenler tarafından çalışanlara işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmiştir. işverenlerce işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda ise çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin ilgili yıl için belirlenen tutan (2022 yılı için 51 TL’yi) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şartıyla bu ödemeler istisna kapsamında değerlendirilmektedir.

Ödemenin bu tutan aşması halinde aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilmektedir. Ayrıca, yemek bedelinin yemek kartlarına/çeklerine yüklenmek suretiyle kullandırıldığı durumlarda ise yemek bedelinin maddede yer alan haddi aşmayan kısmının yemek verme hizmeti sağlayan işletmelerde kullanılması kaydıyla gelir vergisinden istisna olup, bu kartları/çeklerin yemek hizmeti vermeyen market gibi işletmelerde alışveriş yapılmasında kullanıldığı durumlarda ise söz konusu istisnadan faydalanılamamaktadır.

Yapılan düzenlemeyle, yemek bedelinin çalışanların banka hesabına yatırılması ve çalışanlarca bu tutarların yemek hizmeti veren işletmeler dışında da kullanılması durumunda, anılan istisnadan faydalanılmasına imkân tanınmaktadır.

Maddeyle yapılan diğer bir düzenlemeyle, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde, hizmet erbabının yurt dışında çalıştırılmasını teşvik etmek amacıyla, yurt dışında bu işlerde çalışmak üzere götürülen ve fiilen yurt dışında çalışan hizmet erbabına yurt dışından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden ve dolaylı olarak damga vergisinden istisna edilmektedir.”

Değerlendirme;

Kanun teklifinin 47 nci maddesiyle 2 nci maddenin yürürlüğe gireceği tarih, Kanunun yayımını izleyen ayın başı olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla işverenler tarafından çalışanlara ödenen nakdi yemek parasında uygulanacak gelir vergisi muafiyeti “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un Resmi Gazete ‘de yayımlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren geçerli olacaktır.

İşçi personel açısından bakacak olursak;

İşçi personelin toplu sözleşmelerinde yer alan günlük yemek ücreti 51 TL ve daha aşağı ise yemek parasının tamamı gelir vergisinden muaf tutulacakken günlük 51 TL’nin üstünde yemek parası ödenenlerde ise sadece 51 TL’yi aşan kısım gelir vergisine tabi tutulacaktır.

Memur ve sözleşmeli personel açısından bakacak olursak;

Aynı durum nakdi yemek ücreti, kumanya yardımı alan tüm memur ve sözleşmeli personel içinde geçerlidir. Konuyu mahalli idarelerde çalışan memur ve sözleşmeli personelin nakdi kumanya yardımı açısından ele alırsak,

Mahalli idarelerde çalışan memur ve sözleşmeli personel, 2022 yılı Temmuz-Aralık dönemi katsayıları ile, günlük en fazla 33,36 TL, aylık ise en fazla 700,57 TL nakdi kumanya yardımı alabilmektedir. Söz konusu personelin günlük alabileceği en fazla tutar, Kanun teklifinde belirtilen 51 TL’nin altında olduğundan mahalli idarelerde çalışan memur ve sözleşmeli personele ödenen yemek parasının tamamı gelir vergisinden muaf olacaktır.

Kanun teklifinde yer alan elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerindeki SGK ve vergi muafiyetine ilişkin değerlendirmemize ulaşmak için tıklayın…

İsa ARAS

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.