Sözleşmeli personellerin eğitim durumları itibariyle atama işlemlerinde dikkat edilecek hususlar

Sözleşmeli personellerin eğitim durumları itibariyle atama işlemlerinde dikkat edilecek hususlar
Yayınlama: 17.02.2023
A+
A-

Sözleşmeli personellerin eğitim durumları itibariyle atama işlemlerinde dikkat edilecek hususlar

Bu yazımızda memuriyete atanmadan önce sözleşmeli personel olarak çalışmalarına esas eğitim durumları değişenlerin memuriyete geçtikten sonra kazanılmış hak aylıklarının ne olacağını ve bunun tespitinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini inceleyeceğiz.

Konumuza başlamadan önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun eğitim durumları değişen memurlar için nasıl bir uygulama alanı çizdiğini incelemek faydalı olacaktır.

İlgili Kanun’un 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün 12 nci fıkrasının (d) bendinde;

Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler.”

Hükmü yer almaktadır.

Bu uygulama memuriyette veya memuriyetten ayrılarak bir üst öğrenimi bitiren memurlarla ilgilidir.

Peki memuriyete geçiş esnasında sözleşmeli personelin öğrenim durumu değişirse benzer bir uygulama ilgili personel içinde geçerli olabilir mi?

26/01/2023 tarih ve 32085 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7433 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinde;

“…Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, ilgili mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir.”

Hükmü yer almaktadır.

Burada kanun koyucu net bir ifade ile ilgililerin öğrenim durumuna dikkat çekmiştir.

Bu hususla ilgili değerlendirmemiz şu şekildedir:

Örnek 1:

Ön lisans mezunuyken Tekniker unvanı ile sözleşmeli personel olarak çalışmaya başlayan Kaan Bey bu süreçte lisans eğitimini de tamamlamıştır.

Kaan Bey memuriyete geçiş başvurusu yaparken dilekçesine lisans eğitimini gösterir belgeyi de eklemiştir.

Bu durumda Kaan Beyin memuriyete giriş derece/kademesi kaç olmalıdır?

7433 sayılı Kanun incelendiğinde Kanun koyucunun memur kadrosuna geçişe esas unvana eğitim anlamında bir sınırlama getirmediği ortadadır.

Bu nedenle örnekte yer alan personelin artık lisans mezunu olması nedeniyle, memuriyete giriş derece ve kademesi (657 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesine istinaden) 9/1 olacaktır. Hakan Bey aynı zamanda Tekniker kadrosunda bulunduğu için de yine 657 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün 4 üncü fıkrasına istinaden bir derece alacak ve 8 inci derecenin 1 inci kademesine yükseltilecektir. Örnek görüş için tıklayın…

(Örnek 1 deki konuyla ilgili olarak belediyeler arası farklı uygulamalar söz konusu olmakla birlikte tarafımızca yapılan değerlendirme bu şekildedir. Konuyla ilgili tereddüttü devam edenler, bu tereddütleri gidermek için ilgili kurumlardan görüş isteyebilir. Görüş talebine gelen cevapların tarafımızla paylaşılması durumunda sitemizde yayımlamaktan mutluluk duyacağız.)

Örnek 2:

Lise mezunu olup Teknisyen unvanı ile sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan Ali Bey bu süreçte üst öğrenim olarak Ön lisans eğitimini de tamamlamıştır.

Ali Bey memuriyete geçiş başvurusu yaparken dilekçesine ön lisans eğitimini gösterir belgeyi de eklemiştir.

Ali Beyin son mezuniyeti ön lisans olduğu için memuriyete giriş derece ve kademesi 10 uncu derecenin 2 nci kademesi olacaktır.

Örnek 3:

Mezuniyeti itibariyle Tekniker unvanına haiz olmuş fakat Eğitmen kadrosunda çalışan bir sözleşmeli personelin memuriyete geçişi nasıl ve hangi derece ve kademeden olur?

Örnekteki personel mezuniyeti itibariyle Tekniker unvanına haiz olsa bile bu kişi Tekniker kadrosunda değil Eğitmen kadrosuyla sözleşmeli personel olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla söz konusu kişinin memuriyete geçişi Tekniker değil Eğitmen kadrosuyla yapılacak ve eğer lisans mezunu ise 9/1’den, önlisans mezunu ise 10/2’den başlatılacaktır.

Aynı kişinin 657 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümü 4 üncü fıkradan yararlanarak memuriyete giriş derece ve kademesine 1 derece ilave edilmesi mümkün olmadığı gibi kişinin daha önce özel sektörde tekniker olarak çalıştığı süreler varsa bu sürelerin memuriyette geçmiş gibi değerlendirilerek kazanılmış hak ayığından sayılması gibi bir durumda söz konusu değildir.

Fakat 36 ncı maddenin Ortak Hükümler bölümünün 2-3 ve 5 inci fıkralarında sayılan unvanlara haiz olan personel ise ilgili hizmet sınıfında yer almasa bile memuriyete giriş derece ve kademelerine, bahsi geçen fıkralarda belirtilen şekilde ilave derece/kademe eklenecektir.

Örnek 4:

Ön lisans mezuniyeti dikkate alınarak sağlık memuru unvanı ile sözleşme imzalanan bir personel bu sürede lisans eğitimini de bitirmesi halinde memuriyete giriş derece ve kademesi kaç olur?

Örnekteki personel için bu eğitimin tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı bölümleri ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri kapsamında olup olmadığına bakılmalıdır.

Burada benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri hakkında da şunu söylemek gerekir ki benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri ile ilgili olarak tespitte bulunmaya önceleri Yüksek Öğrenim Kurumu yetkiliyken bu durum 703 sayılı KHK ile değişerek yetki Cumhurbaşkanlığına devredilmiş ve 657 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesine de aşağıdaki hüküm eklenmiştir.

“G) Bu maddede sayılan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetler Cumhurbaşkanınca tespit olunur. Şeklinde kanuna işlenmiştir.”

Yazımızı kaleme aldığımız tarih itibariyle henüz Cumhurbaşkanlığı tarafından bu hususları düzenleyen bir mevzuat kaynağı yayımlanmamış olup yükseköğrenim kurumunun daha önce vermiş olduğu kararların hala geçerli olduğunu değerlendirmekteyiz.

Takdir okuyucunundur.


Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın


Güncel kamu personeli alım ilanları için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.