TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ (TABİP)
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik için Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP)’i 2020 yılında hayata geçirildi.
Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, il genelinde 1140 dekar alanda yaklaşık 4 milyon biberiye, tıbbi nane ve melisa ‘dan (oğul otu) oluşan tıbbi ve aromatik bitki toprakla buluşturuldu.
İlk etapta yaklaşık 100 çiftçinin yararlandığı sözleşmeli tarım modeli ile gerçekleştirilen proje doğrultusunda, tıbbi ve aromatik bitkilerin ilk hasadı geçen yıl (11 Ağustos 2021), 647 dekar alanda yapıldı ve 116 ton 334 kilogram ürün elde edildi.
KIRSALA GERİ DÖNÜŞÜ TEŞVİK VE KADIN İSTİHDAMINA DESTEK
Turizm, sanayi, eğitim, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada yapıldığı nadir şehirlerden biri olan Kocaeli’nde, kentin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan TABİP ile katma değeri yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu, stevia (şeker otu) yetiştiricilerine destek sağlanıyor. Proje ile ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor. Proje kapsamında kadın çiftçi ve çalışan istihdamında da artış sağlandı.
SÜPER KRİTİK EKSTRAKSİYON TESİSİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM iş birliği ile tıbbi aromatik bitki işleme amaçlı tamamen yerli olarak 332 metrekare alanda kurulan ve yıllık 2 bin 500 ton aromatik bitki işleme kapasiteli Süper Kritik Ekstraksiyon Tesisinde, ürünlerden yüksek teknoloji ile hassas saflıkta elde edilen yağlar, ilaç, kozmetik ve takviye gıda sanayiinde kullanılıyor.
DİSTİLASYON (DAMITMA) TESİSİ
Yine Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, 42 dönüm alanda kurulan Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Tesisinde, demostrasyon bitki yetiştirilerek, su buharı yöntemi ile uçucu yağlar elde ediliyor. Distilasyon (damıtma) tesisinde elde edilen katma değeri yüksek ürünler ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Tesis aynı zamanda, çiftçi eğitim merkezi olarak da faaliyet gösteriyor.
Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinin AR-GE ve deneme üretimi çalışmalarının yapıldığı tesis aynı zamanda, çiftçi eğitim merkezi olarak da faaliyet gösterecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bünyesindeki paydaş Seka A.Ş ürün geliştirme pazarlama konusunda çalışmalar sürdürüyor.
Dünyada milyarlarca dolarlık hacme sahip tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı, Kocaeli için de önemli bir kazanç kapısı olacak, ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Yağ Borsası’nın Kocaeli’de kurulması için girişimlerde de bulunuyor.
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ÇİFTÇİYE SAĞLADIĞI DİĞER DESTEKLER
TARIM VE HAYVANCILIĞA VERİLEN DESTEKLER
Katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik edilen çiftçilerin gelir düzeyini artırmaya, tarımsal kalkınmaya ve hayvancılığa yönelik desteklerle üretimin kesintisiz devam etmesi amaçlıyor.
Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik, Nisan 2019 ve Mayıs 2022 arasında yürütülen, 40 destekleme projesi tamamlandı. Üreticilere yaklaşık 118 MİLYON TL değerinde destek sağlandı.
GÜBRE
Artan gübre ve tohum fiyatları karşısında çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi ve tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi amacıyla Kocaeli genelinde 14 bin çiftçiye 30 MİLYON TL değerinde, yüzde 50 hibeli 6100 bin ton kompoze gübre desteği sağlandı.
MAZOT
Yaklaşık 12 bin çiftçinin her birine tamamı hibe 19 MİLYON TL tutarında toplamda yaklaşık 2 milyon litre akaryakıt desteği sağlandı. Aynı destek bu yıl da devam edecek.
YEM BİTKİSİ
Yerli üretimi desteklemek ve hayvancılıktaki yem maliyetlerini azaltmak amacıyla tem bitkisi tohumu, destekleme projesi kapsamında, yaklaşık 6 bin çiftçiye yüzde 50 hibeli toplam 3600 ton yem bitkisi tohumu (arpa, buğday, yonca, dane ve silajlık mısır, yem bezelyesi, süt otu) desteği verildi.
MODERN SERA
Sera Naylonu Destekleme Projesi kapsamında, 1050 üreticiye yüzde 50 hibeli ve kötü hava koşulları nedeniyle seraları zarar gören çiftçilere tamamı hibe olmak üzere toplamda 5 MİLYON TL değerinde sera naylonu desteği sağlandı. Ayrıca, Modern Sera Yapımı Desteği projesi kapsamında talep üzerine 50 çiftçiye, 1 MİLYON 500 BİN TL tutarında yüzde 50 hibeli 50 adet modern sera kurularak teslim edildi.
TAVUK DESTEĞİ
Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu projesi kapsamında, 150 üreticiye yüzde 50 hibeli 24 bin yerli ırk tavuk, 850 paket yem ve 450 takım kümes ekipmanı desteği verildi.
ARICILIK
Arıcılık desteklemesi çerçevesinde 130 üreticimize yüzde 50 hibeli 3 bin adet kovan altlığı, 1200 adet ruşet kovan ve aynı proje kapsamında 69 üreticimize 70 adet bal ısıtma ve dinlendirme kazanı desteği sağlandı.
MEYVE FİDANI
Meyve yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında 662 üreticiye yüzde 50 hibeli 43 bin ceviz, 20 bin Trabzon hurması ve 3 bin 500 kivi fidanı desteği verildi.
ALTERNATİF ÜRÜN DESTEĞİ
Alternatif Ürün Yetiştiriciliği projesi kapsamında, üreticilere 50 hibeli kivi bahçesi kurulum malzemesi, kivi fidanı, çilek fidesi ve sebze desteği sağlandı.
TOPRAK ANALİZİ
Kocaeli’nde 540 çiftçiye ÜCRETSİZ toprak, su, yaprak ve kalıntı analizi desteği verildi.
SÜT ANALİZİ
Kaliteli ve sağlıklı süt üretimi için 1750 üreticiye yılda 2 kez ÜCRETSİZ süt analiz desteği verildi.
2022 YILI İÇERİSİNDEN VERİLMESİ PLANLANAN ÖNEMLİ DESTEKLER
Kocaeli’nin her köşesinde tarıma ve hayvancılığa verdiği desteklerle üretime ve ülke ekonomisine katkı sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın, Kocaeli’nin önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan TABİP ile tarımı geliştirerek ve çiftçilerin gelir düzeyini artırarak, üreticilerin her zaman yanında oluyor.
Tarımsal kalkınmaya yönelik projeleri, Türkiye’ye örnek teşkil ediyor.
⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın