Organize Sanayi Bölgelerine Anaokulları Geliyor

Organize Sanayi Bölgelerine Anaokulları Geliyor
Yayınlama: 04.09.2022
A+
A-

Organize Sanayi Bölgelerine Anaokulları Geliyor

Organize Sanayi Bölgelerine Anaokulları Geliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, organize sanayi bölgelerinde okul öncesi eğitim kurumlarının açılmasını sağlayacaklarını belirterek, “Proje kapsamında bir yıl içerisinde 100 organize sanayi bölgesinde anaokullarının açılmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tabii ki bu sayı daha da artacak. Okulların arazi, inşaat ve tefrişat giderleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda OSB’ler tarafından sağlanacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan Varank ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen törenle, Organize Sanayi Bölgelerinde Okul Öncesi Eğitim Kurumu Açılmasına İlişkin İş birliği Protokolü’nü imzaladı. Burada konuşan Varank, bu yılın başında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalanarak yeni bir projenin startının verildiğini anımsatarak, mesleki eğitim merkezlerini organize sanayi bölgeleriyle eşleştirdikleri o proje kapsamındaki çalışmaların başarılı bir şekilde devam ettiğini ve öğrencilerin eşleştirildikleri OSB’lerde yer alan fabrikalarda işbaşı eğitimi alarak mesleklerini bizzat sahada öğrendiğini söyledi.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ

Mesleki eğitim merkezlerindeki eğitim programları ve materyallerin sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilip, güncellendiğine dikkati çeken Varank, böylece ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün çok daha hızlı ve kaliteli şekilde yetişmiş olduğunu dile getirdi.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Türkiye’yi daha aydınlık yarınlara kavuşturmanın yolunun katma değerli üretimden geçtiğini, bunun da formülünün yatırım, istihdam, üretim, ihracat olduğuna işaret eden Varank, “Özellikle istihdamın geliştirilmesinde sanayi ve eğitim sektörleri arasındaki eş güdüm büyük önem arz ediyor. Bunun bilincinde olarak biz de iki bakanlığımızın iş birliğiyle bu alandaki çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

OSB’LERE OKUL ÖNCESİ DESTEĞİ

Varank, protokol kapsamında atılacak imzalarla birlikte organize sanayi bölgelerinde okul öncesi eğitim kurumlarının açılmasını sağlayacaklarını belirterek, “Proje kapsamında bir yıl içerisinde 100 organize sanayi bölgesinde anaokullarının açılmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tabii ki bu sayı daha da artacak. Okulların arazi, inşaat ve tefrişat giderleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda OSB’ler tarafından sağlanacak. dedi.

BÜYÜK BİR İMKAN

Okul öncesi eğitim kurumlarda hizmet sunacak personelin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirileceğini ifade eden Varank, bakanlığın OSB’lere çok büyük bir imkanı bu sayede sunmuş olduğunu vurguladı. Varank, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda bir anaokulu inşaatının devam ettiğini belirterek, “Biter bitmez inşallah oranın öğretmenlerini Milli Eğitim Bakanlığımız atamış olacak. Büyük bir imkanı buradaki çalışan emekçi kardeşlerimize sunmuş olacağız.” diye konuştu.

KADIN İSTİHDAMI KOLAYLAŞACKA

OSB’lerde çalışan, ebeveynlerin çocuklarını okul öncesi eğitime, anaokullarına gönderebileceğini belirten Varank, “Böylece bir yandan çocuklar nitelikli okul öncesi eğitime erişecek, diğer yandan ebeveynlerin özellikle de kadınların istihdam edilebilirliği kolaylaşmış olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM YAYGINLAŞACAK

Varank, 2002 yılında Türkiye’deki her 100 çocuktan sadece 11’inin anaokuluna gidebildiğini anımsatarak, bugün bu sayının 93’e çıktığını, bunun Türkiye’de eğitim anlamında gerçekten devrim niteliğinde bir gelişme olduğunu ifade etti. 2002 yılında Türkiye’de 192 organize sanayi bölgesi bulunduğunu, bugün bu sayının 341’e ulaştığını dile getiren Varank, “81 ilimizin tamamına organize sanayi bölgelerini götürmüş olduk. Üretime geçen OSB’lerde 56 binden fazla parselde yaklaşık 2,3 milyon vatandaşımıza istihdam imkanı sağlamış olduk. Şimdi başlatacağımız bu projeyle de hem okul öncesi eğitimin daha da yaygınlaşmasını hem de istihdamın gelişimini sağlamış olacağız.” ifadelerini kullandı.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE BEŞERİ SERMAYE

Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladıklarını belirterek, “Dijital dönüşüm ve beşeri sermaye bu stratejinin en önemli ayaklarını oluşturuyor. Bilhassa sanayide yaşanan dijital dönüşüm iş gücü piyasası üzerinde köklü değişimlere sebep oluyor. Bu sebeple teknolojik dönüşümün giderek hızlandığı bu ortamda insan kaynağı stratejilerimizi de dinamik yaklaşımlarla tasarlamaya özen gösteriyoruz.” dedi.

ANAKOLU OLMAYAN OSB KALMAYACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle 2023 sonuna kadar ülke genelinde anaokulu olmayan OSB bırakmayacaklarını, okul binalarının Milli Eğitim Bakanlığı, tefrişat işlerinin ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve OSB yönetimlerince yapılmasının planlandığını anlattı.

ANAOKULLARI İLE TÜM YAVRULARIMIZI BULUŞTURACAĞIZ

Eğitimde ortaya koydukları hedeflere değinen Özer, “Hedefimiz nedir? Hedefimiz 2022 sonuna kadar 5 yaşındaki okullaşma oranını yüzde 100’e, 4 yaşındaki yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70’e, 3 yaşındaki yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50’ye çıkarmak ve 3-5 yaş aralığındaki okullaşma oranını OECD ortalamasına getirmek. Ben bunu başaracağımıza inanıyorum ve inşallah sürprizim olacak, Milli Eğitim Bakanlığı olarak 3 bin değil, 3 binin çok üzerinde anaokulları ile tüm yavrularımızı buluşturacağız.” şeklinde konuştu.

İKİ BAKAN, PROTOKOLÜ İMZALADI

İki bakan, organize sanayi bölgelerinde okul öncesi eğitim kurumu açılmasına ilişkin iş birliği protokolünü imzaladı.


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.