322 Seri Nolu Tebliğ Yayımlandı. Taslak metne göre değişiklikler neler?
Çalışanlara ödenecek yemek parası ve ısınma giderlerindeki gelir vergisi muafiyeti ile ve SGK prim muafiyeti hususlarını düzenleyen 7420 sayılı Kanun 9 Kasım 2022 tarihli ve 32008 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır.
Adı geçen Kanun’un yemek ve ısınma giderlerindeki gelir vergisi ile prim muafiyetini düzenleyen 2 nci maddesi ile Geçici Madde 1’i aşağıdaki gibidir.
MADDE 2- 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinin parantez içi hükmü aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.”
“19. Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri.”
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmez ve bu tutar üzerinden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.
(2) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.
Kanun maddelerinin yürürlük tarihlerini düzenleyen 48 inci madde de ise;
2 nci maddenin yürürlük tarihi Kanun’un yayımını izleyen ayın başı,
Ek madde 1’in yürürlük tarihi de Kanun’un yayımlandığı tarih olarak belirlenmiştir.
Bu sebeple gerek yemek verme, gerekse nakdi olarak yemek parası ödeme suretiyle sağlanan menfaatlerde uygulanacak 51 TL’lik gelir vergisi muafiyetinin başlangıç tarihi 1/12/2022 iken, çalışanlara ödenen ısınma giderindeki gelir vergisi muafiyetinin yürürlük tarihi 9/11/2022’dir.
(323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle birlikte çalışanlara ödenen yemek parasındaki istisna tutarı 110,00 TL’ye çıkartılmıştır. Belirlenen bu tutarın yürürlük tarihi ise 1/1/2023’tür.)
Her iki konudaki gelir vergisi muafiyetinin uygulama esaslarını düzenleyen 322 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin ilk önce taslak metni, ardından da (30 Aralık 2022 tarihinde) Tebliğin aslı Resmi Gazete ‘de yayımlanmıştır. 322 Seri Nolu Tebliğe Ulaşmak İçin Tıklayın…
Isınma yardımındaki prim muafiyetine ilişkin SGK genelgesi için tıklayın…
Yemek parasındaki prim muafiyetine ilişkin SGK Genelgesi için tıklayın…
322 seri nolu tebliğin taslak metni yayımlandığında metin tarafımızca incelenmiş ve detayları “Yemek ücreti ve ısınma giderindeki gelir vergisi muafiyetine ilişkin notlar” başlıklı yazımız ile paylaşılmıştı.
Bu yazımızda ise taslak metin ile asıl metin arasındaki farklar ve dikkat edilecek hususlar paylaşılacaktır.
322 seri nolu Tebliğin taslak metni ile asıl metnini karşılaştırdığımızda, aslında metnin büyük ölçüde aynı olduğunu görmekteyiz. Anlaşılan o ki taslak metinde olmayıp asıl metinde düzenlenmesi gerektiğini düşündüğümüz yürürlük tarihleri ve diğer bir kaç hususla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilen mailler dikkate alınmamıştır.
Taslak metinde olmayıp asıl metinde düzenlenen tek husus yemek ücreti ve ısınma giderlerinde damga vergisi muafiyetinin uygulanıp uygulanmayacağıdır.
Yemek parasında damga vergisi muafiyeti uygulanacak mı?
322 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 4 üncü maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki gibidir.
“(6) İşverenler tarafından hizmet erbabına yapılan ödemelere ilişkin olarak düzenlenen kağıtlarda yer alan tutarın, 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde yer alan istisnaya isabet eden kısmı damga vergisinden de istisnadır.”
322 seri no.lu tebliğde düzenlenen bu hususa göre işverenlerin çalışanlara ödediği yemek parasında (veya yemek verme durumunda) 193 sayılı Kanun’un 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının 8 numaralı bendinde belirtilen istisna tutarı kadarki kısım gelir vergisinin yanı sıra damga vergisinden de muaf tutulacaktır.
Muaf olacak tutar 322 seri no.lu tebliğde günlük 51 TL olarak geçmesine rağmen, 323 seri no.lu tebliğe göre 1/1/2023’ten itibaren istisna tutarı günlük 110,00 TL olarak uygulanacaktır.
Yemekle ilgili olarak uygulanacak damga vergisi muafiyetinde de tıpkı gelir vergisi muafiyetindeki hususlar dikkate alınacaktır.
Isınma yardımında damga vergisi muafiyeti uygulanacak mı?
İşverenler tarafından hizmet erbabına bu şekilde yapılan ödemelerin istisna kapsamında değerlendirilebilmesi için söz konusu ödemelerin;
a) 9/11/2022 tarihi ila 30/6/2023 tarihi (bu tarih dahil) arasında yapılması,
b) Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması,
c) Aylık 1.000 Türk lirasını aşmaması,
ç) Mevcut ücretlerine ilave olarak yapılması,
şarttır.
322 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 8 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasında;
“(9) Bu kapsamda yapılan ödemelere ilişkin olarak damga vergisi istisnası bulunmamaktadır.”
ifadesi yer almakta olup maddeden anlaşılacağı üzere ısınma giderinde damga vergisi muafiyeti söz konusu değildir.
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın