Belediye şirket personelinin askerlik borçlanması kıdeme esas süreye dahil edilir mi? Maliye Bakanlığı Güncel Görüş Yazısı

Belediye şirket personelinin askerlik borçlanması kıdeme esas süreye dahil edilir mi? Maliye Bakanlığı Güncel Görüş Yazısı
Yayınlama: 14.03.2025
Düzenleme: 14.03.2025 18:24
A+
A-

Belediye şirket personelinin askerlik borçlanması kıdeme esas süreye dahil edilir mi? Maliye Bakanlığı Güncel Görüş Yazısı


T.C.
HAZİNE ve MALİYE BAKANLIĞI
Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü

Sayı: …

Konu: Kıdem Tazminatı

…. BAKANLIĞINA

İlgi: 25.01.2025 tarih ve …. sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazı ve ekinin incelenmesinden, Konya İli Ilgın Belediye Başkanlığının sermayesinin tamamına sahip olduğu şirkette personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında çalışan işçinin, hizmet borçlanmasına konu olan askerlik süresinin kıdem tazminatına esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı konusunda Bakanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde iş sözleşmesi sona eren işçilere hangi hallerde kıdem tazminatı ödeneceği açıkça hüküm altına alınmış olup, sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde hizmet borçlanmasına konu olan askerlik sürelerinin kıdem tazminatına esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınmasına ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Öte yandan, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca verilen 25/1/1995 tarihli ve Esas No: 1994/9-751, Karar No: 1995/5 sayılı Karar ile 23/6/1999 tarihli ve Esas No: 1999/9-521, Karar No: 1999/530 sayılı Karar ve 9/6/2004 tarihli ve Esas No: 2004/9-339, Karar No: 2004/357 sayılı Kararlarda; 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer verilen, “T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanununa veya yalnız Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak sadece aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye, bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir.” hükmü gerekçe gösterilerek, münhasıran kamu kurum veya kuruluşlarında çalışan işçilerden 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazananlara verilecek kıdem tazminatına esas hizmet süresinin tespitinde hizmet borçlanmasına konu edilen askerlik sürelerinin de dikkate alınması gerektiği yönünde içtihat oluşturulmuştur.

1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında zikredilen “kamu kuruluşları” ifadesi ise anılan maddenin yedinci fıkrasında; “Bu maddede geçen kamu kuruluşları deyimi, genel, katma ve özel bütçeli idareler ile 468 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan kurumları kapsar.” hükmüne yer verilmek suretiyle tanımlanmıştır.

Bilahare 468 sayılı Kanun, 3346 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 14 üncü maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bununla birlikte, 468 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan kurumlar 3346 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde aynen yer almıştır. Belediyelerce kurulan şirketler ise anılan Kanunun 2 nci maddesinde sayılmamaktadır ve dolayısıyla İş Kanunu uygulamasında bu şirketlerin kamu kurumu sayılamayacağı anlaşılmaktadır.

Nitekim, Yargıtay Dokuzuncu Hukuk Dairesince verilen 28/12/2006 tarihli ve Esas No: 2006/5812, Karar No: 2006/35300 sayılı Kararda; “1475 Sayılı Yasanın 14. maddesinin yedinci fıkrasında belirtilen kamu kuruluşları genel, katma ve özel bütçeli idareler ile 3346 sayılı kamu iktisadi teşebbüslerine ilişkin Yasada sayılan kurumları kapsamaktadır. Dairemizin yerleşik uygulamalarına göre Belpaş gibi belediyelerce sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle kurulan şirketler, özel hukuk hükümlerine göre oluşturulan ve dolayısıyla 1475 Sayılı Kanunun 14/7 maddesinde öngörülen kamu kuruluşu olarak nitelendirilmesi olanağı bulunmayan özel hukuk tüzel kişileridir. Bu durum karşısında davacının borçlandığı askerlik hizmetinin kıdem tazminatında hesaba esas süreye dahil edilmesi mümkün olmadığı gibi TİS’den de yararlandırılması olanağı bulunmamaktadır.” şeklinde bir ifadeye yer verilmiştir.

Bu itibarla, yukarıda yer verilen yargı kararları ile açıklamalar çerçevesinde, belediyelere bağlı şirketlerde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında çalışan işçilerin, hizmet borçlanmasına konu olan askerlik süresinin kıdem tazminatına esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınmasına imkan bulunmadığı mütalaa edilmektedir.

Bilgilerini arz ederim.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.