İSG Ücretinin fiili çalışmaya bağlı olarak ödenmesi gerektiği hakkında bakanlık görüşü

İSG Ücretinin fiili çalışmaya bağlı olarak ödenmesi gerektiği hakkında bakanlık görüşü
Yayınlama: 09.05.2022
A+
A-

İSG Ücretinin fiili çalışmaya bağlı olarak ödenmesi gerektiği hakkında bakanlık görüşü


T.C.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü

Sayı: 35804503-045.01-E.3068624

Konu: Görevlendirmelerde İlave Ödeme

Tarih: 04/12/2019

….. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

(İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı)

İlgi: ……. tarihli ve ……. sayılı yazınız.

Kurumunuzda görev alan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerine 6331 sayılı Kanunun 8 inci maddesi yedinci fıkrası kapsamında ödenecek ilave ücretler bakımından bu profesyonellerin yıllık izin, ücretsiz izin ve istirahatli olduğu zamanlarda ücretlerinden kesinti
yapılıp yapılamayacağı hususunun yer aldığı İlgide kayıtlı yazınız; Genel Müdürlüğümüz görev ve yetki alanı kapsamında incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 8 inci maddesinin yedinci fıkrasında “Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.” hükümlerine yer verilmek suretiyle, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin asli görevlerinin yanında çalışmakta oldukları kamu kurumunda veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ilave ödeme yapılmak suretiyle işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilebilecekleri ifade edilmiş, ancak bu şekilde yapılacak ilave ödemelerde günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saate kadar olan görevlendirmelerin esas alınacağı belirtilmiştir.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere kurulacak işyeri sağlık ve güvenlik birimlerinin kuruluşu ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin yetkilendirilmeleri, yetki belgelerinin iptali, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği ile düzenlenmektedir. İlgili Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması amacıyla işyerlerinde görevlendirilen kişilerin, doğum, hastalık ve yıllık izin gibi zorunlu nedenler sebebiyle değiştirilmesi ve değişiklik süresinin 30 günü geçmesi halinde, durum Genel Müdürlüğe bildirilir. İş Kanunundaki çalışma süreleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşları hariç diğer işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin sunulması için hesaplanan zorunlu süre bölünmek suretiyle birden fazla kişi görevlendirmesi yapılamaz.” hükmü doğrultusunda 30 günü  günü geçmeyecek süreler için İSG-KATİP üzerinde kayıtlı personellerin yıllık izin, istirahat raporu gibi nedenlerle işyerini ziyaret edemediği ya da görevini ifa edemeyeceği durumlarda hizmetin devamı için hizmet verilen birime gönderilen farklı personel için ya da hizmetin sürekliliğini sağlayan diğer profesyonel için İSG-KATİP sistemi üzerinden bildirim yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak maddede açık olarak da ifade edildiği üzere işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması amacıyla görevlendirilen kişilerde ilgili hükümde ifade edilen zorunlu sebeplerle değişikliğe gidilmesi (sistem üzerinde halihazırda atanmış kişi yerine farklı bir kişi görevlendirilmesi) ve bu değişiklik (atanmış kişi yerine farklı bir kişi görevlendirilmesi) süresinin 30 günü geçmesi halinde durum Genel Müdürlüğe bildirilir. Bildirimlerin usulüne dair olarak ise İSG-KATİP sistemi üzerinden eski görevlendirmenin sonlandırılarak yerine yeni görevlendirme yapılması suretiyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, Kurumunuzda görev alan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerine yapılan ya da yapılması öngörülen ilave ödemenin kapsamı fiilen yapılan görev (ilave her bir birim için saatlik bazda) sonucu ödenen ücret olup; söz konusu profesyonellere yıllık izin, ücretsiz izin ve istirahatli olduğu zamanlarda anılan kapsamın dışına çıkılacağı için ilave ödeme yapılmasına olanak bulunmadığı, bununla birlikte yukarıda ifade edilen hususların da dikkate alınmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. İSG Ücretinin fiili çalışmaya bağlı olarak ödenmesi gerektiği 


Tavsiye Yazı: Kamuda görev yapan İSG uzmanı ile işyeri hekimi ücretleri nasıl hesaplanır? Hangi yasal kesintilere tabi? Tıklayın hakkında bakanlık görüşü


Görüş Arama Sayfamız İçin Tıklayın


Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Denemeleri İçin Tıklayın


Bizi Twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.