Başka Kuruma Nakil Olan Memura Peşin Ödenen Aylık İçin Kişi Borcu Çıkartılabilir Mi?
Soru: ……. Belediyesinden 15.06.2024 tarihinde maaşımı aldıktan sonra 25.06.2024 tarihinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74 üncü maddesine istinaden ….. Belediyesine naklen tayin oldum.
Önceki kurumum 25.06.2024 ile 14.07.2024 tarihleri arası için kişi borcu çıkartıp tarafıma tebliğ etti. Bu işlem doğru mudur?
Değerlendirmemiz;
Bilindiği üzere memurların bir kurumdan diğer bir kuruma nakilleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri başlıklı 74 üncü maddesine istinaden yapılmaktadır.
Aynı Kanunun Aylığın ödeme zamanı ve esasları başlıklı 164 üncü maddesinde “Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz…” Hükmü yer almaktadır.
Ayrıca yine 657 sayılı Kanunun Görev yeri değiştirilen memurların aylıkları başlıklı 169 uncu maddesinde “Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.” denilmektedir.
Bu kapsamda fazla ve yersiz ödemelerin tahsiliyle ilgili olarak 28.11.2023 tarihli Resmi Gazete ’de Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Fazla veya Yersiz Ödenen Aylıkların Geri Alınması) yayımlanmıştır.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinde anlaşılan naklen tayin yoluyla başka kuruma geçenlere peşin ödenen aylıklara ilişkin borç çıkartılamayacağı ve geri para alınamayacağıdır. Kamu kurumları arasında da herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacaktır.
Konuyla İlgili Kararlar
“… Dosyadaki delil ve belgelere göre, davalının anılan Bakanlıktaki görevinden istifaen ayrılmadığı, 25/11/1972 tarihinde verilen muvafakat ile … Fakültesi Dekanlığı emrine naklen atandığı anlaşılmaktadır. Kurum değiştirme suretiyle yeni bir göreve atanan Devlet Memurlarının ayrılmaları bakımından yapılması gereken işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 169 uncu maddesinin son fıkrasında eski kurumlardan peşin olarak alınmış aylıklar için kurumlar arası herhangi bir hesaplaşma işlemi yapılamayacağı ve farkların memurdan geri alınmayacağı hükmü getirilmiştir. Davalı, fakültedeki görevine sözü geçen bakanlığın muvafakatıyla atanmış bulunduğuna göre, yazılı gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi isabetsiz ve temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün BOZULMASINA 28/5/1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” (Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 1974/2160 E, 1974/1790 K, Karar Tarihi:28/5/1974)
“ … Savcılık, Daire kararının onanması yönünde görüş bildirmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Görev Yeri Değiştirilen Memurların Aylıkları” başlıklı 169. maddesinde; “Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62. maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.” hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca, aynı Kanun’un “Zam ve Tazminatlar” başlıklı 152. maddesinin III-Ortak Hükümler bölümünün üçüncü fıkrasında; “Bu zam ve tazminatlara hak kazanmada ve bunların ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır…” denilmektedir. Yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, ….. Belediye Başkan Yardımcılığı görevine atanma tarihi olan 09.08.2007 tarihini takip eden ay başından (15.08.2007) itibaren maaşını Belediye Bütçesinden alması gerekmektedir. Dilekçi Anayasa’nın 123. maddesindeki idarenin bütünlüğü ilkesi göz önüne alındığında kamu kaynağında bir eksilişten bahsedilemeyeceğini belirtmişse de 657 sayılı Kanun’un 169. maddesi hükmü açık olup, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir…” (Sayıştay Temyiz Kurulunun 27/12/2011 tarihli kararı)
“Görev yeri değiştirilen memurların aylıkları” başlıklı 169 uncu maddesinde yer alan; “Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.” hükümleri birlikte değerlendirilerek, 26.01.2021 tarihinde onaylanan atama yazısı üzerine … Kurumu ile ilişiğin kesilen …’e 15.01.2021 tarihinde peşin olarak yapılan aylık, zam ve tazminat ödemeleri için … Müdürlüğü ile herhangi bir mahsuplaşmaya gidilmediği, ilgiliye çifte ödeme veya fazla ödeme yapılmadığı ve kıst maaş düzenlenmediği, Yapılan söz konusu işlemlerde, yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin doğru uygulandığı ve kamu zararına sebebiyet verilmediği görüldüğünden, söz konusu atamaya konu personel …’e yapılan … TL tutarındaki ödeme için ilişilecek husus bulunmadığına, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.” (Sayıştay 3. Dairenin 9/2/2023 tarihli kararı)
“… İli … Müdürlüğünde yapılan denetimlerde aşağıda yer alan kamu zararı tablosunda ayrıntıları belirtilen personele mükerrer maaş ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Görev yeri değiştirilen memurların aylıkları” başlıklı 169 uncu maddesine göre; “Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.” Hükmü yer almaktadır. Bu hükme rağmen … Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğünden maaş alarak naklen gelen … isimli personele takip eden aybaşından itibaren değil de başladığı andan itibaren maaş ödemesi yapılması suretiyle neden olunan … -TL kamu zararı tahsil edildiğinden, tahsil edilen bu tutar için ilişik kalmamıştır.” (Sayıştay 4. Dairenin 5/11/2013 tarihli kararı)
“… Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün 16 sıra numaralı tebliğe dayanarak şahsa maaş borcu çıkarılması, şahıs için düzenlenen Kişi Borçları Hesaplama Cetvelinin, ayrıca yeni görev yerinde yapılan ödemenin unsurlarının mevzuata uygun olup olmadığı hususlarında Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, nakil işleminin görevden ayrılma hallerinden sayılamayacağı değerlendirmesinin yerinde olduğu ve söz konusu tebliğe dayanarak nakledilen memura kişi borcu çıkarılamayacağı belirtilmiştir…” (Kamu Denetçiliği Kurumunun 2013 tarihli kararı)
Takdir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın