Sözleşmeli Statüde Geçen Sürelerin 8 Yıla Bir Kademe Hesabından Sayılması İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar

Sözleşmeli Statüde Geçen Sürelerin 8 Yıla Bir Kademe Hesabından Sayılması İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar
Yayınlama: 02.01.2025
Düzenleme: 02.01.2025 13:36
A+
A-

Sözleşmeli Statüde Geçen Sürelerin 8 Yıla Bir Kademe Hesabından Sayılması İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar

7537 sayılı Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27/12/2024 tarih ve 32765 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mezkur kanunun 7 inci maddesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Geçici 52 inci madde eklenmiştir.

Söz konusu madde şu şekildedir;

“GEÇİCİ MADDE 52- Geçici 37 inci, geçici 41 inci ve geçici 48 inci madde çerçevesinde sözleşmeli personel pozisyonlarından memur kadrolarına atanmış olup bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla memur kadrolarında bulunanların söz konusu pozisyonlarda geçen hizmet süreleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 64 üncü maddenin dördüncü fıkrası kapsamında değerlendirilir.”

Sözleşmeli personelin sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdiği süreler 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinde belirtilen disiplin cezası almaksızın geçirilen 8 yılın hesabına dahil edilip edilmeyeceği tereddütlü bir konuydu. Bu konu hakkındaki süreç ise Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüşler doğrultusunda yürütülüyordu. Her iki kurumda sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirilen sürelerin 8 yıl hesabında dikkate alınmayacağı yönündeydi. Fakat bazı çalışanlar konuyu yargıya taşımış ve açtıkları davaları kazanarak yargı kararıyla birlikte sözleşmeli statüde geçen çalışmalarını sekiz yılın hesabında saydırmışlardır.

Bu konuda açılan davaların çoğalması ve idarelerinde bu davaları kaybetmesi üzerine kanun koyucu dava fazla dava ile karşılaşmamak ve gereksiz yargılama giderlerine katlanmamak için konu hakkında düzenleme yapma yoluna gitmiş ve böylece 7537 sayılı Kanunun 7 inci maddesiyle 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 52 inci madde ortaya çıkmıştır.

Her yeni uygulamada olduğu gibi bu konu hakkında da bazı kafa karışıklıklarının olması gayet doğaldır. Zira konu spesifik bir konudur.

Biz bu yazımızda konuyu belediyeler özelinde değerlendirerek bize gelen sorular doğrultusunda bazı tereddütlü konulara ışık tutmaya çalışacağız.

Öncelikle konuyla ilgili muhtelif belediyelerin uygulamalarına baktığımızda;

Bazı belediyelerin gerek geçici 41 gerekse geçici 48 inci madde kapsamında memuriyete geçenlerin sözleşmelide geçen sürelerini 8 yıl hesabında değerlendirdiklerini,

Bazı belediyelerin yukarıda zikredilen kurumların verdiği olumsuz görüşler doğrultusunda sözleşmeli personel pozisyonlarında geçen süreleri 8 yıl hesabında saymadıklarını,

Diğer bazı belediyelerin ise geçici 41 inci madde kapsamındaki süreleri dikkate almayıp geçici 48 inci madde kapsamındaki süreleri sekiz yıl hesabında değerlendirdiklerini görmekteyiz.

Bu uygulamalara bakıldığında 1 sırada sayılan uygulamaya sahip belediyelerin haricindekilerin tekrar bir düzeltme işlemi yapacakları değerlendirilse bile aslında bu doğru bir tespit olmayacaktır.

Zira yukarıda belirttiğimiz belediyelerin tümünün konu ile ilgili detaylı bir çalışma yapması gerekecektir.

Bazı uygulayıcılar ise 7537 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle gelen düzenleme için yalnızca kendi kurumlarında sözleşmeli personel olarak çalışırken memur kadrosuna geçirilenler hakkında işlem tesis edeceklerini düşünmektedir. Hâlbuki buda doğru bir yaklaşım değildir.

Çünkü başka bir kurumda sözleşmeli personel olarak çalışmış ve zikredilen maddeler kapsamında memuriyete geçirildikten sonra 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri başlıklı 74 üncü maddesi kapsamında kurum değiştirmiş personel olabileceği gibi sözleşmeli personel iken memuriyete geçip ardından istifa etmiş ve daha sonra 657 sayılı Kanunun Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları başlıklı 92 inci maddesi kapsamında tekrar memuriyete atanmış kişiler bulunabilmektedir.

Yine; her ne kadar 657 sayılı Kanunun geçici 37 inci maddesi belediyeleri kapsamasa da sözleşmeli personelken geçici 37 nci madde kapsamında memuriyete geçip naklen tayin ile belediyeye gelenler de bulunabilmektedir.

 Tüm bunları karşımızdaki konunun nasıl derinlikli bir konu olduğunu, yüzeysel bakılarak geçilemeyeceğini bizlere göstermektedir.

Peki 8 yılın hesabı nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmelidir?

Burada basit bir hesap yapacak olursak;

Örnek: Ebrar Hanım B Belediyesinde Sözleşmeli Personel olarak 01.05.2008 tarihinde göreve başlamış 15.11.2013 tarihi itibariyle kendi talebi doğrultusunda memur kadrosuna geçirilmiştir. Ebrar Hanım halen B Belediyesinde çalışmaya devam etmektedir.

Ebrar Hanımın bu süreler içerisinde disiplin cezası yoktur.

B Belediyesi, Ebrar Hanımın sözleşmeli statüde geçen sürelerini dikkate almayıp adı geçenin memuriyete atandığı 15.11.2013 tarihinden başlamak üzere 8 yıllık sürenin sonunda yani 15.11.2021 tarihinde ilgiliyi 1 kademe ilerlemesine tabi tutmuştur.

Bu durumda B Belediyesinin yapacağı işlem nedir?

B Belediyesi 27.12.2024 Tarihini baz alarak Ebrar Hanımın sözleşmeli personel statüsüyle çalışmaya başladığı tarihten bu tarihe kadar geçen süreyi hesaplayacaktır.

Bu süre ise 16 yıl 7 ay 26 gündür.

Bu süreye göre; Ebrar Hanıma disiplin cezası almaksızın geçen her 8 yıl için bir kademe verilmesi gerektiğinden adı geçene 2 kademe verilmesi gerekmektedir. Ebrar Hanım 15.11.2021 tarihinde 1 kademe ilerlemesinde yararlandığından ilgiliye 27.12.2024 tarihi itibariyle bir kademe daha verilecek ve 7 ay 26 gün artık süre olarak kabul edilip bir sonraki 8 yılın hesabında dikkate alınacaktır. Dolayısıyla disiplin cezası almaksızın geçmesi şartıyla bir sonraki 8 yıla bir kademe terfisi 7 yıl 4 ay 4 gün sonra yapılacaktır.

Bu işlem için çalışanlardan herhangi bir şekilde dilekçe alınmasına gerek yoktur.

Ayrıca başka bir hususu daha açıklığa kavuşturmak konunun sağlıklı bir şekilde ilerlemesine faydalı olacaktır.

Yukarıdaki örnekte her ne kadar sözleşmeli statüde geçen süreleri 8 yılın hesabında değerlendirmiş olsak da bunda düşülmesi gereken bazı sürelerde bulunmaktadır.

Bu hususla ilgili aşağıdaki notlara dikkat edilebilir;

– Disiplin cezası daha önceki süreyi sıfırlar.

– Askerlik ve doğum sebebiyle alına ücretsiz izinler dahil ücretsiz izinde geçen süreler bu hesaba dahil edilmez.

NOT: Bilindiği üzere doğum nedeniyle aylıksız izinde bulunan personelin aylıksız izinde geçen süreleri 2016 yılında yapılan düzenlemeyle (6663 sayılı Kanunun 5 inci maddesi) birlikte kazanılmış hak aylığından sayılmaya başlanmıştır. Fakat su süreler 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında geçen son sekiz yıllık süre hesabında değerlendirilmeyecektir.

Zira mülga Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen mütalaada; “…Devlet memurunun doğum sebebiyle kullandığı aylıksız izin süresinin 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “son sekiz yıl” ibaresinin kapsamında dikkate alınamayacağı,

…” denilmektedir.

Ayrıca kademe ilerlemesi yapılacak çalışanların bu ilerlemeler neticesinde kadro dereceleri daha aşağıda kalmaları durumunda dolu kadro derece değişikliğiyle kadro derecelerinin de ayarlanması yerinde olacaktır.

Yukarıda belirtilen hususların topyekûn tespitinden sonra ilgili çalışanların alacağı kademe bulunması halinde bu ilerlemenin 27.12.2024 tarihi itibari ile yapılması gerekir. Çünkü kanunun yürürlük tarihi 27.12.2024 tarihidir.

Yapılan işlem hizmet takip programına işlenmelidir. Bu kapsamda 657 S.K. 6111 DEĞ. 64. MD. GEREĞİ 8 YILDAN 1 KADEME İLERLEMESİ sebep kodu ile işlem yapılabilir.

Yazımız tarihi itibariyle 7537 sayılı Kanun ile ilgili HİTAP işlemlerinde kullanılacak bir sebep kodu bulunmamaktadır. Sebep kodu oluşturulması durumunda ise bu kod dikkate alınarak yapılan işlem güncellenmelidir.

Sonuç olarak yukarıda yapmış olduğumuz değerlendirmeler neticesinde belediyeler açısından bir sorun çözüme kavuşturulmuş, çalışanlar adına ise kazanım elde edilmiştir. Bu kapsam dâhilindeki çalışanlara hayırlı olmasını diliyoruz.

Sözleşmeli personel statüsünde geçen sürelerin değerlendirilmesine ilişkin excel tablosunu indirmek için tıklayın…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.