Belediye Meclis Kararlarının Kesinleşmesi ve Yürürlüğe Girme Süreci

Belediye meclis kararları ne zaman kesinleşir ve ne zaman yürürlüğe girer? Belediye meclis kararlarının yürürlüğe girme süreci?

Belediye Meclis Kararlarının Kesinleşmesi ve Yürürlüğe Girme Süreci
Yayınlama: 26.10.2021
A+
A-

Belediye meclis kararları ne zaman kesinleşir ve ne zaman yürürlüğe girer? Belediye meclis kararlarının yürürlüğe girme süreci?

Yerel yönetimin önemli bir parçası olarak idari sistemimiz içerisinde konumlanmış olan belediyeler vatandaşlara çok geniş bir yelpazede hizmetler sunmaktadırlar. Belediyelerin en önemli fonksiyonlarından ve ayırt edici özelliklerinden biri hiç kuşkusuz ki vatandaşa direkt temas edebilen kurumlar olmasıdır. Bir diğer ayırt edici özellik ise belediye organlarının büyük ölçüde vatandaşın kendi seçtiği hatta oluşturduğu kişilerden meydana gelmesidir. Bu çerçevede belediye meclisi de belediye organlarından biri olup kentin idaresinde önemli bir yer tutmaktadır. Belediye meclislerinde kentin idaresi ve yönetimi anlamında önemli kararlar alınmakta ve uygulamaya koyulmaktadır. Peki belediye meclislerinde alınan kararlar ne zaman kesinleşir ve hangi tarihte yürürlüğe girer?

Belediye Meclis Kararları Ne Zaman Kesinleşir, Ne Zaman Yürürlüğe Girer?

Belediye Meclis Kararlarının kesinleşmesi ve yürürlüğe girme süreci 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

5216 sayılı Kanunu’nun, 14. maddesinde “ …  Büyükşehir belediye meclisi ve ilçe belediye meclisi kararları, kesinleştiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde mahallin en büyük mülkî idare amirine gönderilir. Mülkî idare amirine gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmez…”

5393 sayılı Kanunu’nun, 23. maddesinde  “…Kararlar kesinleştiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde mahallin en büyük mülkî idare amirine gönderilir. Mülkî idare amirine gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmez…”

Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin, 18. maddesinde Meclisin almış olduğu kararların tam metni, kararın kesinleştiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde belediye başkanı tarafından il merkezi belediyeler ile merkez ilçeye bağlı olan belediyelerde valiye, ilçe merkezi ve ilçeye bağlı belediyelerde kaymakama gönderilir ve uygun araçlarla halka duyurulur. Vali veya kaymakama gönderilmeyen kararlar yürürlüğe girmez…” denilmektedir.

Belediye Başkanları meclis kararlarından hukuka aykırı olanlarını, gerekçesini belirtmek suretiyle, büyükşehirlerde yedi gün diğer belediyelerde ise beş gün içinde meclise iade edebilir. Belediye başkanının iade ettiği kararda meclis ısrar ederse söz konusu karar kesinleşir fakat başkanın kesinleşen kararların iptali için on gün içinde idari yargıya başvurma hakkı vardır.

Yukarıda belirtilen belediye mevzuatı gereği mülki idari amirleri de 2010 yılına kadar Belediye başkanları gibi hukuka aykırı gördükleri meclis kararlarının iptali için, on gün içinde, idari yargıya başvurabilmekteydi. Fakat Anayasa Mahkemesi’nin, 04.02.2010 tarih ve E.2008/2, K.2010/30 sayılı kararıyla belediye kanunlarında yer alan “Mülki idare amiri hukuka aykırı gördüğü kararlar aleyhine on gün içinde idari yargı mercilerine başvurabilir.” hükmü iptal edilmiştir. Böylece mülki idare amirliğine gönderilen meclis kararları teslim tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olmaktadır. Mülki idare amiri ise ancak kesinleşip yürürlüğe giren kararlar aleyhine idari yargı mercilerine başvurabilir.

Süresi içinde Mülki İdari Amire Teslim Edilmeyen Kararların Durumu

Belediye Başkanları tarafından imzalanıp kesinleşen ancak kanunlarda belirtilen süreler (Büyükşehirlerde 7 gün diğer belediyelerde 5 gün içinde) geçirildikten sonra mülki idare amirliklerine teslim edilen kararları da mülki idare amirlikleri geri çeviremez. Konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün iki hukuki görüşü bulunmaktadır. (30.06.2005 tarih ve 81642 sayılı yazı ile Hatay Valiliği’ne verilen hukuki görüş ve Kayseri Valiliği’nin 18.05.2007 tarih ve 523 sayılı yazısına verilmiş olan, B050MAH006001521.2007.38.10 sayılı görüş.) Söz konusu görüşlerde “Meclis Kararlarının kayıt edilerek teslim alınması gerektiği ve süresi içerisinde gönderilmeyen kararlar ile ilgili olarak ilgili kişilerin sorumlu olacağı” belirtilmektedir.

Sonuç:

Sonuç olarak, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 81. maddesi gibi bazı istisnai durumlar dışında, belediye meclislerinde alınan kararlar belediye başkanı tarafından imzalandıktan sonra kesinleşmekte mülki idare amirliğine teslim edildiği tarihten itibaren de yürürlüğe girmektedir.

Medeni YALÇIN


Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.