Belediye Şirketinde Geçen Hizmetler Memurun Yıllık İzin Süresi Hesabında Değerlendirilir Mi?

Belediye şirketinde geçen hizmetler memurun yıllık izin süresi hesabında değerlendirilir mi? İşçi statüsünde geçen sürelerin yıllık izin hesabında değerlendirilmesi

Belediye Şirketinde Geçen Hizmetler Memurun Yıllık İzin Süresi Hesabında Değerlendirilir Mi?
Yayınlama: 17.03.2022
A+
A-

Belediye şirketinde geçen hizmetler memurun yıllık izin süresi hesabında değerlendirilir mi? İşçi statüsünde geçen sürelerin yıllık izin hesabında değerlendirilmesi

T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E.-53773008-622.02-2565010

Konu: İşçi statüsünde geçen sürelerin yıllık izin hesabında değerlendirilmesi

Tarih: 05/01/2022

………………….. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: 22.12.2021 tarihli ve 54471 sayılı yazınız.

Başkanlığınızda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununu kapsamında açıktan atanmak suretiyle ilk defa memuriyete başlayan bir personelinizin daha önce çalışmış olduğu “belediye şirketi” bünyesinde geçen hizmetlerinin yıllık izin sürelerinin hesabında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesinde, “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.” hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 154 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde “Bu itibarla, uygulama birliğinin sağlanması, ihtilafların kısa sürede çözümlenmesi ve gereksiz yargılama gideri ödenmemesi bakımından;

1-Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması…” açıklamasına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20 nci maddesinde, “İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, personel çalıştırılmasına dayalı hizmetleri 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesindeki limit ve şartlar ile 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendindeki sınırlamalara tabi olmaksızın doğrudan hizmet alımı suretiyle birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bu idarelere ait ve halen bu kapsamda hizmet alımı yaptığı mevcut şirketlerinden birine, bu nitelikte herhangi bir şirketi bulunmuyorsa münhasıran bu amaçla kuracakları bir şirkete gördürebilir…” hükmü yer almakta olup mezkur KHK’nın geçici 24 üncü maddesi ile de personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılan personelin işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Yukarıda yer verilen 375 sayılı KHK’nın ek 20 nci maddesinde, kurulacak şirketlerin sermayesinin en az yarısının belediyeye ait olacağı hüküm altına alındığından, buralarda geçen hizmet süresinin, “hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri” kapsamında değerlendirileceği açıktır.

Bu itibarla, Başkanlığınız bünyesinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmakta olan ilgilinin, daha önce işçi statüsünde geçen hizmet süresinin yıllık izne esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınmasının mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Bakan a.
Genel Müdür


Tavsiye Yazı: Taşeron işçi olarak çalışılan süreler memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirilir mi? Tıklayın…


Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bizi İnstagram dan Takip Etmek İçin @iscimemurnet instagram

Bizi Twitter dan Takip Etmek İçin @iscimemur.net twitter

Facebook İnsan Kaynakları Grubumuza Katılmak İçin @iscimemur.net facebook 

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.