Belediye Şirketlerine İşçi Alımında İŞKUR’a Bildirim Yükümlülüğü

Belediye Şirketlerine İşçi Alımında İŞKUR’a Bildirim Yükümlülüğü
Yayınlama: 23.12.2024
Düzenleme: 23.12.2024 13:09
A+
A-

Belediye Şirketlerine İşçi Alımında İŞKUR’a Bildirim Yükümlülüğü

Bilindiği üzere, belediyelerin personel hizmet alımları için açmış olduğu ihaleler kapsamında çalışmakta olan işçiler 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen Geçici Madde 23 ve 24 gereğince, belediye şirketlerine aktarılmıştır.

Bu kapsamda yapılan alımlar halen İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda yürütülmektedir.

Bu yazımızda, bu kapsamda yapılacak alımların Türkiye İş Kurumuna bilgi verilerek yapılması gerektiği hususu yasal dayanaklarıyla birlikte ele alınacaktır.

Bilindiği üzere; 4857 sayılı İş Kanununa göre Kamu Kurum ve Kuruluşlarında yapılacak işçi alımlarında, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılmaktadır.

Belirtilen yönetmeliğin Kapsam başlıklı 2 nci maddesinin 2 inci fıkrasında;

“…

(2) Bu Yönetmelik hükümleri;

a) Birinci fıkranın (b) bendi hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının, il özel idarelerinin, belediyelerin ve bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikleri ile bağlı kuruluşlarının Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurdukları şirketler ile kooperatifler,

için uygulanmaz. Ancak, bu kapsamdaki işçi alım ilanlarının Kuruma bildirilmesi zorunludur…” hükmü yer almaktadır.

Belediye şirketlerinde yapılacak alımlarda yönetmelik hükümleri uygulanmayacak olsa da bu kapsamda mutlak surette Türkiye İş Kurumuna bilgi verilmesi gerekmektedir.

Bu bilgi ise Ek-1 Form Kurum Dışı Kamu İşçi Alımı İlan Formu vasıtasıyla yapılması gerekmektedir.

Bu kapsamda yapılan alımları Türkiye İş Kurumu https://www.iskur.gov.tr/baglantilar/kurum-disi-kamu-isci-alimi-ilani/ internet bağlantısı üzerinden yayınlamaktadır.

Bu bildirimin yapılmaması durumunda ise 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’un İdari para cezaları başlıklı 20 inci maddesinin (o) bendi kapsamında yer alan;

“…

o) Kurum aracılığı olmaksızın işçi istihdam edebilen kamu kurum ve kuruluşlarından işçi alım ilanını Kuruma göndermeyenlere her bir işçi için bin Türk lirası,

idari para cezası verilir.” hükmü gereğince idari para cezası verilecektir.

Bu fıkrada belirtilen her bir işçi için bin Türk lirası, yıllar itibariyle güncellenmekte olup 2024 yılı için bu tutar 9.441 Türk Lirası olarak uygulanmaktadır.

Türkiye İş Kurumu 2024 Yılı İdari Para Cezası (İPC) Değerlemesi Tablosuna Ulaşmak İçin https://www.iskur.gov.tr/duyurular/2024-yili-ipc-degerlemesi-yayinlandi/ tıklayınız.

Sonuç olarak Belediyelerin Türk Ticaret Kanununa tabi şirketlerine alacakları işçiler (Daimi, Geçici vb.) için Türkiye İŞ Kurumuna Ek-1 Form Kurum Dışı Kamu İşçi Alımı İlan Formu ile bildirim yapmak zorundadır. Bu işlemi yapmayanlar için idari para cezası uygulanacaktır.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.