Belediyelerde vergi matrahı hangi durumlarda birleştirilebilir?

Belediyelerde vergi matrahı hangi durumlarda birleştirilebilir?
Yayınlama: 24.03.2023
A+
A-

Belediyelerde vergi matrahı hangi durumlarda birleştirilebilir?

27 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren 311 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 20 nci maddesinde Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tek işveren olarak değerlendirileceği söylenmiştir.

Bu kapsamda genel yönetim kapsamındaki kurumlardan alınan ücretler tek işverenden alınan ücret olarak değerlendirilmekte ve kümülatif matrahlar birleştirilerek gelir vergisine tabi tutulmaktaydı.

30.10.2022 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren 321 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ise 311 seri no.lu tebliğde değişikliğe gidilmiş ve 311 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 20 inci maddesinde belirtilen genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri… (ticaret şirketleri hariç) ibaresi genel bütçe kapsamında bulunan kamu idareleri şeklinde değiştirilmiştir.

GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na bağlı (I) SAYILI CETVELDE sayılmış olup Belediyeler bu kapsamın dışındadır.

Bu konu ile ilgili olarak sitemiz yazarlarından üstat Selim SALTAN Bey bir yazı kaleme almış ve özetle aşağıdaki hususları dile getirmişti.

311 seri no.lu Tebliğin 20 nci maddesinde ifade edildiği üzere genel yönetim kapsamındaki tüm kurumlar tek işveren olarak kabul edilmişti.

Tek işveren olarak kabul edilmesi neticesinde de (ticari şirketler hariç) kamuda aldıkları tüm gelir vergisine tabi kazançların birleştirilmesi gerekmekteydi.

Örneğin Maliye Bakanlığında çalışan bir memurun A belediyesinden de ücret niteliğinde bir ödeme alması halinde bu memurun gelir vergisi matrahları birleştirilecekti.

Veya Milli Eğitim Bakanlığında çalışan bir öğretmen A belediyesine naklen tayin yoluyla geçtiğinde, A belediyesindeki maaşı hesaplanırken bakanlıkta süregelen kümülatif gelir vergisi matrahı üzerinden devam edilecekti.

Ancak 321 seri no.lu Tebliğle birlikte 311 seri no.lu tebliğde bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikteki en çarpıcı ifade  “genel yönetim” yerine “genel bütçe” ifadesinin getirilmesidir.

Peki Belediyelere gerek genel yönetim kapsamındaki kurumlardan (Belediyeler) gerekse genel bütçe kapsamındaki kurumlardan (5018 1 sayılı Cetvel) naklen tayin yoluyla bir memur gelmesi durumunda kümülatif gelir vergisi matrahları birleştirilecek midir?

Bu konu ile ilgili değerlendirmemiz şu şekildedir;

Bu hususla ilgili olarak 321 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 2 nci maddesindeki;

“Madde 2 – Aynı Tebliğin 21 inci maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

Hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabilir.”

İfadesine dikkat edilmelidir.

Yukarıda bahsi geçen hüküm gereğince gerek nakil olan gerekse her iki kurumdan ücret alan çalışanların talep etmeleri, ayrıca işverenin de bu talebi kabul etmesi halinde matrah birleştirmesi yapılabilecek, diğer durumlarda ise matrah birleştirmesi yapılamayacaktır.

Ayrıca Belediyelerin kendi içinde değişik görevler için ödemiş oldukları ücretlerden kaynaklı matrahlar ise mutlaka birleştirilmelidir. (Encümen ödeneği, meclis huzur hakkı, meclis başkan yardımcısı ödeneği, avukat vekalet ücreti gibi)

Taktir okuyucunundur.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın


Güncel kamu personeli alım ilanları için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.