Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 137)
Kurum: Maliye Bakanlığı
Seri No: 137
Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 137)
Bilindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa 547 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10’uncu maddesi ile eklenen Ek 33 üncü Madde hükmü ile, sağlık personeline ödenecek nöbet ücreti konusu 15.4.1995 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş bulunmaktadır;
“Yataklı tedavi kurumlarında (en az 25 yataklı) normal mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde, normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personeline; her bir izin suretiyle karşılanamayan nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 8 saatten az olmamak üzere) aşağıda gösterilen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Ancak ayda 80 saatten fazlası için ödeme yapılmaz. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
Gösterge a) Klinik Şefi, Şef Yardımcısı, Başasistan, Uzman Tabip 60 b) Tabip, Tababet Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda, bu tüzük hükümlerine göre uzmanlık belgesi olanlarla, aynı dallarda uzmanlık unvanını doktora aşaması ile kazanmış olanlar 55 c) Diş Tabibi 50 d) Mesleki yüksek öğrenim görmüş sağlık personeli 40 e) Lise dengi mesleki öğrenim görmüş sağlık personeli 30 f) Ortaokul dengi mesleki öğrenim görmüş sağlık personeli 20 Bu madde hükmü, üniversitelerin yataklı tedavi kurumlarında çalışan ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 50 nci maddesinin (e) bendi kapsamında bulunanlar hakkında da uygulanır.” Mezkur madde ile getirilen nöbet ücretinin uygulanmasında doğabilecek muhtemel tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.
1- Yataklı Tedavi Kurumu, en az 25 yataklı olmak şartıyla, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 2 nci maddesinde belirtilen Sağlık Bakanlığına bağlı “hastane ve sağlık merkezlerini”, Üniversitelere bağlı” hastaneleri” diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki (belediyeler dahil)” hastane ve sağlık merkezleri”ni ihtiva etmektedir.
En az 25 yatağın altında yatak kapasitesi olan hastane ve sağlık merkezleri ile daire tabiplikleri, sağlık ocakları gibi “yataksız tedavi kurumları” Yataklı Tedavi Kurumu kapsamanın dışında bulunmaktadır.
2- Nöbet ücretinden, en az 25 yataklı tedavi kurumunda çalışıp ta kadroları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında bulunan sağlık personeli ile, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 50 nci maddesinin (e) bendi kapsamında bulunan personel yararlanacaktır.
3- Ücret ödenmesinde esas alınmak üzere nöbet; normal mesai saatleri dışındaki sürelerde, genel tatil günlerinde ve haftasonu tatillerinde tutulan normal, acil ve branş nöbetini kapsamaktadır.
Bu üç türün dışında kalan icapçı nöbeti ile otopsi, cenaze defin ve’ nakil hizmetleri gibi nöbet ve hizmetler bu kapsamın dışında tutulacaktır.
Ayrıca, normal mesai dışında tutulan nöbet ücretle karşılanacağından, personelin normal mesaisinin vardiyalı çalışma nedeniyle geceye, genel ve hafta sonu tatiline rastlaması halinde, bu çalışma nöbet sayılmayacaktır.
4- Ücret ödenmesinde esas olacak nöbet süresi, bir kerede kesintisiz asgari 8 saat veya üstünde bulunacaktır. Ayda 80 saatten fazla süreyle tutulan nöbetler ise ücret ödenmesinde (81 inci saatten itibaren) dikkate alınmayacaktır.
Değişik gün ve zamanlarda tutulup ta her biri 8 saatin altında kalan veya kesintili olarak tutulup her biri ayrı ayrı 8 saati doldurmayan ya da bir defada 8 saatin üstünde tutulup ta fazlası 8 saati bulmayan birden çok nöbetin parça ve kusurları toplanarak 8 saate tamamlanamaz ve bu yöntemle nöbet ücreti ödenemez.
5- Yataklı tedavi kurumlarında normal, acil veya branş nöbeti tutanlara, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 41 inci maddesi uyarınca bu nöbetlerine mukabil “izin verilmesi” asıldır.
Ancak, çeşitli zorunluluklar ve personelin yetersizliği ve benzeri sebeplerle, nöbet karşılığında izin kullanmasına müsaade edilmeyenlere, izin verilmeme nedenleri “ödeme onayı”nda belirtilmek şartıyla ve bu tebliğde yer alan esaslar çerçevesinde nöbet ücreti ödenecektir.
Nöbet hizmetini yerine getirip, karşılığında izin verilenlere ise nöbet ücreti ödenmeyecektir. Ancak, kesintisiz nöbet süresi 8 saatten fazla ise ve nöbetin belli bir kısmı için izin verilmiş ise tutulan nöbet süresinden izinle karşılanan bölüm düşüldükten sonra kalan (izinle karşılanamayan) süre için ücret ödenecektir.
Örneğin bir kerede kesintisiz 12 saat nöbet tutulan ve bunun 8 saati izinle karşılanan personele kalan 4 saat için nöbet ücreti ödenecektir.
6- Nöbet ücreti, nöbet hizmetini gerçekleştirenlere ödenecek, nöbete kalmayanlara veya diğer şartları taşımayanlara kesinlikle ödenmeyecektir. Bu hususu temin etmek üzere “nöbet çizelgeleri” Başhekim veya yardımcılarınca tasdiklenecek, bu çizelgeler “ödeme onayı”na eklenecek ve personelin nöbete devamı titizlikle takip edilecektir.
7- Hekim yetersizliği veya herhangi bir zorunlu sebeple nöbet tutmak zorunda kalan Başhekim ve yardımcılarına da bu tebliğ esaslarına göre, ihtisasına (uzman tabip v.b.) uygun nöbet ücreti ödenecektir.
8- Kadrosu yataksız tedavi kurumları (sağlık ocağı, daire tabipliği veya 25 yatağın altında yatağı bulunan kurumlar) ile yataklı tedavi kurumunda bulunup ta, başka bir yataklı tedavi kurumunda ihtiyaca binaen görevlendirilen personele, buralarda tuttukları normal, acil ve branş nöbetleri için nöbet ücreti ödenecektir.
Nöbet ücreti, nöbet tutulan kurumların bütçelerinden karşılanacaktır. Aynı veya farklı bütçelerdeki görevlendirmelerde de aynı şekilde hareket edilecektir.
Ancak, yataklı tedavi kurumlarından, yataksız diğer sağlık kurumlarında geçici olarak görevlendirilen personele ise buralarda tuttukları nöbetler için ücret ödenmeyecektir.
9- Yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde nöbet ücretinin tahakkuku aşağıda açıklandığı şekilde yapılacaktır.
a) Nöbet ücreti her bir personel için mevcut “gösterge rakamı” ile aylık katsayı”nın çarpılması suretiyle bulunacaktır.
b) Nöbet ücretinin ödenmesinde, “nöbet saat sayısı” esas alınacak ve hesaplama her bir saat için yapılacaktır.
c) Bu ücret damga vergisi hariç hiçbir vergi ve kesintiye (örneğin gelir vergisi, tasarrufa teşvik kesintisi gibi) tabi tutulmayacaktır.
Örnek 1: Mardin Devlet Hastanesinde görevli olup 1-31 Mayıs tarihleri arasında 16’şar saatlik 6 adet normal ve 8’er saatlik 7 adet acil nöbeti tutmuş, bu nöbetler karşılığında 6 gün mesai içerisinde izin verilmiş bir uzman hekimin aylık nöbet ücreti şu şekilde hesaplanacaktır:
Toplam nöbet süresi = 152 saat İzinle karşılanan süre = 48-saat Kalan süre = 104 saat Ücret ödenecek süre = 80 saat Bir nöbet saati için ücret tutarı 60×1225) = 73.500.
80 saatlik nöbet için ücret toplamı (73.500×80) = 5.880.000.
Damga Vergisi = 28.000.
Net Ödenecek nöbet ücreti tutarı = 5.852.000.
Örnek 2: Sinop Devlet Hastanesinde görevli ve 1-30 Nisan tarihleri arasında; 16’şar saatlik (3) adet normal ve 8’er saatlik (3) ve 5 saatlik (1) adet acil nöbeti tutmuş, bu nöbetlerden dolayı nöbet öncesi ve sonrası 3 gün (3×8=24 saat) izin kullanmış, diğerleri için ise kendisine izin verilmesi mümkün olmamış olan mesleki yüksek öğrenim görmüş bir hemşirenin aylık nöbet ücreti ise aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
Toplam nöbet süresi (16×3)+(8×3) – 72 saat Kullandığı izin süresi -24 saat Kalan nöbet süresi – 48 saat Ücret ödenecek süre – 48 saat Bir nöbet saati için ücret tutarı (40×1225) – 49.000.
48 saat nöbet için ücret tutarı (49.000×48) – 2.352.000.
Damga Vergisi – 11.000.
Net Ödenecek nöbet ücreti tutarı – 2.341.000.
Hemşirenin 5 saatlik acil nöbeti dikkate alınmayacaktır.
10- Fiilen veya şartlarına uygun nöbet tutmadığı halde, nöbet ücreti aldığı anlaşılan personelden bu miktarlar geri alındığı gibi, ayrıca haklarında idari ve cezai takibat yapılacaktır.
Diğer yandan, 1995 Mali Yılı Bütçe Kanununun nöbet tazminatını düzenleyen 48 inci maddesinin (c) fıkrasında “… bu konuda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar…” Bütçe Kanunu uyarınca ödeme yapılacağı belirtildiğinden ve 547 sayılı Kanun hükmünde kararname ile 657 sayılı Kanunda 15.4.1995 tarihinden geçerli olmak üzere gerekli düzenleme yapıldığından, bu tarihten itibaren Bütçe Kanunundaki hükmün uygulanma imkanı kalmamıştır.
Ayrıca, 547 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 2 nci maddesinde de konuya açıklık getirilmiş ve Bütçe Kanununda yer alan hükümlere göre nöbet ücreti ödenmeyeceği ayrıca hükme bağlanmıştır.
Bu itibarla, 15.4.1995 tarihinden itibaren, Bütçe Kanununun 48 inci maddesinin (c) fıkrasına göre herhangi bir nöbet ücreti ödenmeyecektir.
136 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Görüşler Sayfamız İçin Tıklayın…
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bizi İnstagram dan Takip Etmek İçin @iscimemurnet instagram
Bizi Twitter dan Takip Etmek İçin @iscimemur.net twitter
Facebook İnsan Kaynakları Grubumuza Katılmak İçin @iscimemur.net facebook