Memurun vefatı halinde ölüm yardımı ödeneği kime verilir?

Memurun vefatı halinde ölüm yardımı ödeneği kime verilir?
Yayınlama: 18.10.2022
A+
A-

Memurun Vefatı Halinde Ölüm Yardımı Ödeneği Kime Verilir

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 208 inci maddesinde, memurun memur olmayan eşi ve aile yardımına müstahak çocuklarının ölümü halinde en yüksek devlet memuru aylığı oranında ölüm yardımı yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu tutar 2022 yılı ikinci dönem katsayılar ile 0,33603 X 9500= 3.169,23 TL’dir.

Bu ödemeden herhangi bir vergi kesintisi yapılmaz.

Her ne kadar kanunda ödeme emri aranmaz dense de muhasebe işlerliği açısından ödeme emri düzenlemek ve ekine ölüm belgesini koymak hesap verebilirlik açısından daha sağlıklı olacaktır.

Memurun çalışırken vefatı halinde ödenecek tutar ise aynı maddenin devamında düzenlenmiş olup söz konusu kısımda;

memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye, eğer bildiri vermemiş ise eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarında, ölüm yardımı ödeneği verilir”  denilmektedir.

Bu bende istinaden memurun ölümü halinde ödenecek tutar (2022 yılı ikinci dönem katsayısı ile) 0,333603 X 9500 X 2= 6338,46 TL’dir.

Gelelim bu yazıyı yazmamızdaki asıl nedene…

Maddede belirtildiği üzere “memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye” bu ödemenin yapılması gerekmektedir.

Bu durumun bazı olumsuzlukları beraberinde getireceğinden düzeltilmesi gereken bir husus olarak değerlendirmekteyiz. Ne gibi olumsuzlukların meydana gelebileceği konusunu ise iki örnekle açıklayalım.

Örneğin 20 yaşında memuriyete başlayan ve henüz bekar olan bir kişiye memuriyete başlarken çeşitli formlar doldurtulmuştur. Ölüm yardımı formu da bunlardan bir tanesidir. Ölüm yardımının kime verileceği sorusunu ise memur, annesine verilmesi noktasında beyanda bulunmuştur.

Aradan birkaç yıl geçtikten sonra memur evlenmiş hatta çocuğu bile olmuştur. Memurun vefatı halinde, daha önce verdiği beyana istinaden, ölüm yardımının annesine verilmesi gerekmektedir.

Başka bir örnek verelim,

Memuriyete atanan kişi hâlihazırda evlidir ve ölüm yardımının isim belirtmek suretiyle eşine verilmesi beyan etmiştir. Fakat aradan geçen bir süre sonra memur eşinden ayrılmıştır. Şu durumda memurun vefatı halinde ölüm yardımının eski eşine verilmesi gerekmektedir.

Söz konusu beyanın güncellenerek düzeltilmesi elbette her zaman mümkün olmakla birlikte genelde unutulan bir konu olması nedeniyle göz ardı edilmektedir. Bu hususta memurların daha dikkatli olması gerektiği bir yana 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 208 inci maddesindeki bu hususunda kanun koyucu tarafından düzeltilmesi gerekmektedir.

Sonuç:

Yukarıda verdiğimiz örneklere ve başka olumsuzluklara sebebiyet vermemek için 657 sayılı kanunun 208 inci maddesinde bulunan “memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye, eğer bildiri vermemiş ise” bölümünün metinden çıkarılması yeterli olacaktır.

Umarım ilgililer önerimizi değerlendirir, düzenleme yapma yoluna giderler.

Güzel bir hayat geçirmeniz dileği ile…

Selim Saltan

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.