Nakil Giden Memurun 14 Günlük Fark Maaşını Hangi Kurum Öder?

Nakil Giden Memurun 14 Günlük Fark Maaşını Hangi Kurum Öder?
Yayınlama: 08.07.2024
A+
A-

Nakil Giden Memurun 14 Günlük Fark Maaşını Hangi Kurum Öder?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Memurların bir kurumdan diğerine nakiller başlıklı 74 üncü maddesinde;

“Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür…” hükmü yer almakta olup 657 sayılı Kanuna tabi memurlar bu madde gereğince görev yaptıkları kurumdan başka bir kuruma naklen tayin yoluyla gidebilmektedir.

Nakil işleminin gerçekleşebilmesi için memurun naklen tayin yoluyla geçmek istediği kuruma müracaat etmesi, ilgili kurum tarafından bu müracaatın kabul edilmesi ve memurun kadrosunun bulunduğu kurum tarafından da muvafakat verilmesi gerekmektedir.

Naklen tayin yoluyla başka bir kuruma geçecek olan memurun yeni kurumunda göreve başlama süreleri ise 657 sayılı Kanunun Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi başlıklı 62 nci maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre memurlar;

a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,

b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,

izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.

Nakil Giden Memurun 14 Günlük Fark Maaşını Hangi Kurum Öder?

Bilindiği üzere memur maaşları; memur maaş katsayısı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı üzerinden hesaplanmaktadır. Bu katsayılar ise her yıl Ocak ve Temmuz aylarında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi adıyla açıklanmaktadır. Bu şekilde açıklanan katsayılar ise 1 Ocak veya 1 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Memurlar maaşlarını peşin almakta ve memur maaşlarındaki aybaşı kavramı her ayın 15’ini ifade ederken maaş dönemi ise ayın 15’i ile takip eden ayın 14 ünü kapsamaktadır. Yeni katsayıların 1 Ocak veya 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girmesi nedeniyle 15 Aralık-14 Ocak dönemi maaşını eski katsayılar ile 15 Aralıkta peşin alan memurlar için 1 Ocak-14 Ocak tarihleri ve 15 Haziran-14 Temmuz dönemi maaşını eski katsayılar ile 15 Haziranda peşin alan memurlar için 1 Temmuz-14 Temmuz tarihleri için 14 günlük fark maaşları yapılmaktadır.

Örnek: 15 Haziran-14 Temmuz dönemi maaşını 15 Haziran tarihinde peşin olarak aldıktan sonra 20 Haziran tarihinde naklen tayin yoluyla başka bir kuruma geçen memurun 1-14 Temmuz tarihlerini kapsayan katsayı artışından kaynaklı fark maaşını hangi kurum öder?

Örneğimizdeki memur 20 Haziran tarihinde eski kurumundan  ayrılmış olmasına ve 1-14 Temmuz tarihlerinde yeni kurumunda çalışıyor olmasına rağmen 1-14 Temmuz tarihleri memurun 15 Haziran tarihinde peşin olarak aldığı maaş döneminin içerisinde kalmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun  Görev yeri değiştirilen memurların aylıkları başlıklı 169 uncu maddesinde de;

“Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.” denilmektedir. Buna göre 20 Haziran tarihinde naklen tayin yoluyla başka bir kuruma geçen memurun yeni görev yerinde aylığa hak kazanacağı tarih 15 Temmuz tarihi olacaktır.

Sonuç;

Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar doğrultusunda; 15 Aralık veya 15 Haziran tarihlerinden sonra naklen tayin yoluyla başka kuruma geçen memurun katsayı artışından kaynaklı 14 günlük maaş farkı, her ne kadar kadrosu artık o kurumda bulunmasa bile, eski kurumu tarafından ödenmeli ve maaşa bağlı kesenek mevcut ise yine eski kurumu tarafından bildirilmelidir.

Hazine ve Maliye Bakanlığının da konu hakkındaki görüşü bu şekilde olup adı geçen bakanlık tarafından verilen bir görüşte; “ilgililerin 1/7/2023-14/7/2023 donemi için hesaplanacak katsayı değişimine bağlı aylık farkları eski görev yerinde ödenmiş olan aylıklara ilişkin olduğundan, anılan 169 uncu madde hükmü de dikkate alınarak bu farkların ilgililerin eski görev yerince ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.” denilmiştir.

İsa ARAS

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Yazarın tüm yazıları için tıklayın

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.