19 Mayıs Cuma günü ulusal bayram günü olup takip eden günde çalışacak olanlar buna dikkat etmeli

19 Mayıs Cuma günü ulusal bayram günü olup takip eden günde çalışacak olanlar buna dikkat etmeli
Yayınlama: 18.05.2023
A+
A-

19 Mayıs Cuma günü ulusal bayram günü olup takip eden günde çalışacak olanlar buna dikkat etmeli

Soru: Bildiğiniz üzere 19 Mayıs 2023 Cuma günü ulusal bayram günü olup tatildir. 2429 sayılı Kanunda bu tatilin cuma gününe rastlaması durumunda takip eden gününde tatil olacağı anlamına gelen ifadeler bulunmaktadır. Benim sorum 20 Mayıs Cumartesi günü çalışan işçiler bayram mesaisi alıp alamayacağı yönünde. Cevaplarsanız sevinirim.

Ülkemizde gerek dini gerekse milli bayramlar 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun kapsamında belirlenmiştir.

Hangi günler ulusal bayram ve genel tatil günleri tıklayın…

Bu kapsamda 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günü olup 19.05.2023 tarihinde (Cuma günü) tüm yurtta kutlanacaktır.

Bu tarihte işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayıp tatil yapsa bile o günün ücretine tam olarak hak kazanır. Fakat tatil yapmayıp çalışan işçiler çalıştıkları her gün için ilave bir günlük ücret daha hak edecektir. Tabi bu ücretler İş Kanunuyla tespit edilen alt sınır olup toplu iş sözleşmeleriyle artırmak mümkündür.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin (d) fıkrasında “…Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır…” hükmü yer almaktadır.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun halen yürürlüktedir. Bu nedenle 19.05.2023 akşamı sona erecek olan 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı sonrası takip eden Cumartesi gününün bir kısmı veya tamamı tatil yapılacak mıdır?

Veya bu günde çalışan işçilerin ücretleri gerek İş Kanunu gerekse Toplu İş Sözleşmeleri dikkate alınarak ayrıca bir ödemeye tabi tutulacak mıdır?

Bu husus ile ilgili olarak bir Yargıtay kararında;

“Davacı genel tatil günü olan Cuma gününden sonraki Cumartesi gününün de genel tatil günü olarak değerlendirilmesini talep etmektedir. Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2/D maddesinde; “Bu kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Cuma akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır…” hükmü yer almaktadır. Kanunun bu maddesinin düzenleniş amacı, kanunun yayınlandığı tarihte Cumartesi günleri saat 13’e kadar çalışma yapılmasıdır. Yasa belirtilen maddesiyle bu süreyi de tatil gününün kapsamı içine almış olup, Cumartesi gününün genel tatil günü olarak kabulü mümkün değildir. Bugünün de normal Cumartesi günü olarak değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca yukarıda belirtilen yasa da genel tatil günlerinin kaç gün olduğu da belirtilmiştir. İlgili toplu iş sözleşmesinde Cumartesi günleri çalışma yapılması halinde ödenecek ücrette açıkça belirtilmiştir. Yine 1475 sayılı İş Kanununun 38. maddesinde de Cumartesi günü ücreti düzenlendiği gibi yasanın 42. maddesinde de genel tatil günü ücretinin hangi günler için ödeneceği belirtilmektedir. Bütün bu yasal düzenlemeler karşısında son günü Cumaya gelen tatil gününü takip eden Cumartesi gününün de genel tatil günü olarak kabul edilmesi mümkün olamayacağından, usul ve yasaya aykırı olarak verilmiş olan mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.”

Görüldüğü üzere her ne kadar kanun içerisinde bu yönde bir düzenleme halen bulunmakta olsa bile bu düzenlemenin bu haliyle şu an uygulanabilirliği kalmadığı, dolayısıyla Cuma günü akşamı sona eren Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde müteakip Cumartesi günü çalışma günü olarak değerlendirilecektir.

Fakat Toplu İş Sözleşmelerinde bu yönde bir düzenleme yapılmış ise bu sefer Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasının gerektiği unutulmamalıdır.

Takdir okuyucunundur…


Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.