3000 ek göstergeli memurum. 3600 ek gösterge üzerinden emekli olmak için ne yapabilirim?

3000 ek göstergeli memurum. 3600 ek gösterge üzerinden emekli olmak için ne yapabilirim?
Yayınlama: 02.10.2024
A+
A-

3000 ek göstergeli memurum. 3600 ek gösterge üzerinden emekli olmak için ne yapabilirim?

Merhaba,

Ben bir il belediyesinde lise mezunu olarak müdür kadrosuyla görev yapıyorum. Kazanılmış hak aylık derece ve kademem 2. Derecenin 6. Kademesi olup kıdem sürem 42 yıldır. Ek göstergem ise hâlihazırda 3000’dir. Bir yıl sonra yaş haddinden emekli olacağım. 3600 ek gösterge oranı üzerinden emekli olmak için ne yapmam gerekir ve bunun emekli maaş ve ikramiyeme etkisi ne olur?

Cevap;

Merhaba kıymetli okurumuz.

42 yıl hizmeti olan sizin gibi idareci konumundaki bir Devlet memuruna en azından açık öğretim fakültesi ön lisans mezuniyeti yakışırdı. Bunu lütfen bir dost eleştirisi olarak kabul edin.

Sorunuzun cevabına gelirsek;

2. Derecenin 6. Kademesinde olduğunuz için hâlihazırda 3000 ek gösterge üzerinden maaş almaktasınız ve bu halde emekli olmanız durumunda emekli maaş ve ikramiyeniz 3000 ek gösterge dikkate alınmak suretiyle hesaplanacaktır. Lise mezunu kaldığınız sürece kazanılmış hak aylığınız 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereğince 1. Dereceye yükselemeyeceği için müdür kadrosunda olsanız bile 3600 ek göstergeye ulaşamayacaksınız.

3600 ek göstergeyi hak etmek için en az bir ön lisans mezuniyetine sahip olmanız şarttır. Bunun dışında elbette mevzuatımızın pek çok yerinde olduğu gibi burada da istisna söz konusudur.

Peki nedir bu istisna?

Adı üzerinde istisnai memurluk.

İstisnai memurluklar 657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinde düzenlenmiştir. Belediyelerdeki özel kalem müdürlüğü kadroları da bu kapsamdaki memurluklardandır.

Yani 657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesine göre 1. Dereceli Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atanmanız durumunda 3600 ek göstergeyi hak etmiş olacaksınız. Zira aynı kanunun 60 ıncı maddesinde “İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir.” denilmekte, aynı kanunun 61 inci maddesinde ise; “60 ıncı madde gereğince istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır.

Ancak istisnai bir memuriyet kadrosuna atananlar, atandıkları kadronun derece aylığının ilk kademesini kazanılmış hak olarak elde ettikleri tarihten itibaren, haklarında bu kanunun kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine dair hükümleri uygulanır.” Hükmü yer almaktadır.

Buradan anlaşılacağı üzere lise mezunu bir kişinin istisnai memurluk olan özel kalem müdürü kadrosuna atanması mümkün olduğu gibi maaş olarak da atandığı kadronun ilk kademesinin maaşını alacaktır. Mülga Devlet Personel Başkanlığının görüşleri de bu doğrultudadır.

Ayrıca hâlihazırda memur olduğunuz için bu atama öncesinde ilgili bakanlıktan izin alınması gibi bir durum da söz konusu değildir. Yani 1. Dereceli özel kalem müdürü kadrosuna atanan bir kişi 1. Derecenin 1. Kademesinin maaşını alacaktır. (İlgili memur 1. Derecenin daha ileri kademelerinde bulunuyorsa mevcut derece ve kademesinin maaşını alır.)

Siz özel kalem müdürü kadrosuna atandığınızda 1. Derecenin 1. Kademesinin maaşını alacak ve 1. Dereceye karşılık gelen 3600 ek göstergeye sahip olacaksınız. Fakat bu görevde en az 6 ay bulunmanız gerekir. Buradaki altı aylık süreden anlaşılması gereken hem 6 kesenek dönemi hem de gün be gün 6 aylık süredir.

3600 ek göstergeli bu görevde 6 ay bulunduktan sonra daha düşük ek göstergeli bir göreve atansanız bile, örneğin eski kadronuza geri atansanız dahi, artık emeklilik yönünden 3600 ek göstergeyi hak etmiş olacaksınız ve emekli olduğunuzda emekli maaşınız ve ikramiyeniz 3600 ek gösterge üzerinden hesaplanıp tarafınıza ödenecektir. Bu hususu 5434 sayılı Kanunun ek 67 nci maddesinde düzenlenmektedir.

Ayrıca yaş haddinden emeklilik durumunda yüksek ek göstergeli görevde en az 6 aylık bulunma şartı aranmayacağı yine 5434 sayılı Kanunun ek 73 üncü maddesinde ifade edildiği dikkatlerden kaçırılmamalıdır.

Zira ilgili maddenin son fıkrası şu şekildedir; “… yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm nedeniyle altı aylık süreyi tamamlayamayanlar hakkında yapılacak emeklilik işlemlerinde yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.”

42 yıl kıdemi olan bir memurun 3000 ek gösterge üzerinden emekli olmasıyla 3600 ek gösterge üzerinden emekli olmasının arasındaki fark;

Emekli maaşı açısından 5.874,40 TL,

Emekli ikramiyesi açısından 242.490,47 TL’dir.

Ciddi bir fark…

Başka bir anlatımla 42 yıl hizmet ile 3000 ek göstergeli müdürlükten emekli olursanız emekli maaşınız 26.478,09 TL, emekli ikramiyeniz ise 1.092.995,06 TL olacaktır.

Bu hizmet süresiyle 3600 ek gösterge üzerinden emekli olursanız tarafınıza bağlanacak emekli maaşı 32.352,49 TL, alacağınız emekli ikramiyesi ise 1.335.485,53 TL olacaktır.

Hesaplamalarda 2024 yılı ikinci dönem yani 2024/Temmuz-Aralık dönemi katsayıları kullanılarak yapılmıştır. Bu fark 2025 yılı Ocak ayından sonra değişecektir.

Yazımızda bahsi geçen 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun ek 67 ve ek 73 üncü maddeleri aşağıda yer aldığı gibidir.

Esenlikler dilerim.

Selim SALTAN

Ek Madde 73 –

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara; atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden, bu göreve başladıkları tarihten itibaren en az altı ay süreyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına kesenek ve karşılık ödemiş olması şarttır. Altı ay kesenek ve karşılık ödenmemiş olanlara bu göreve atanmadan önce emekli keseneğine esas alınan ek gösterge rakamı üzerinden işlem yapılır.

Her türlü müşavirlik görevlerine atananlar hariç; Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararla atananlar, ilgili mevzuatı uyarınca mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda atanılan görevlerde bulunanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil olanlar, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olanlar ile yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm nedeniyle altı aylık süreyi tamamlayamayanlar hakkında yapılacak emeklilik işlemlerinde yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun ek 68 inci maddesi hükümleri saklıdır.

Ek Madde 67 –

Daha önce atanmış ya da seçilmiş oldukları kadro, görev veya aylık almış oldukları dereceler için belirlenmiş olan ek göstergelerden daha düşük ek gösterge ödenmesi gereken veya ek göstergesi olmayan bir kadro, görev veya dereceye atanan ya da seçilenler; daha önceden yararlanmış oldukları ek gösterge rakamı ile halen bulundukları kadro, görev veya dereceye ilişkin ek gösterge rakamı arasındaki farktan kaynaklanan kesenek ve karşılık tutarının tamamının aylıklarından kesilmesi suretiyle emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanmaya devam ederler. Bu Kanunun 12 nci maddesinin (II) numaralı fıkrasının (n) bendinde sayılanlar hariç, atandıkları veya seçildikleri kadro, görev ya da derecede en az altı ay görev yapmaksızın ek göstergesi daha düşük bir kadro, görev ya da dereceye atanan veya seçilenler hakkında bu fıkra hükümleri uygulanmaz.

Selim SALTAN

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.