Aylıktan kesme cezası alan 5510 sayılı Kanuna tabi memurun SGK bildirimi yapılır mı?

Aylıktan kesme cezası alan 5510 sayılı Kanuna tabi memurun SGK bildirimi yapılır mı?
Yayınlama: 21.11.2022
A+
A-

Aylıktan kesme cezası alan 5510 sayılı Kanuna tabi memurun SGK bildirimi yapılır mı? Bu yazımızda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında istihdam edilenlere Kanun’un 125 inci maddesinin C bendi kapsamında verilecek aylıktan kesme cezasının SGK bildirimi yapılıp yapılmayacağı hususunu ele alacağız.

“Aylıktan kesme” kavramı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller başlıklı 125 inci maddesinin C bendinde şu şekilde tanımlanmıştır.

“Aylıktan kesme: Memurun, brüt aylığından 1/30 – 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.”

Ayrıca aynı madde de “Öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan Devlet memurlarının, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesini gerektiren hallerde, brüt aylıklarının 1/4’ü – ½’si kesilir ve tekerrüründe görevlerine son verilir.” Hükmüne de yer verilmiştir.

Madde metninde belirtilen aylık ibaresinden ne anlaşılması gerektiği hususu Üstat Selim SALTAN beyin daha önce kaleme aldığı bir yazıda detaylıca anlatılmış olup kurumlar bu yazıda belirtilen 2 görüş doğrultusunda hangi usulde kesinti yapacaklarını belirleyebilirler. Yazı için tıklayın…

Biz bu yazımızda 5510 sayılı Kanun çerçevesinde iş ve işlemleri yürütülen Kamu Görevlilerinin disiplin cezası alması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin hususu ve uygulamada ne şekilde yol izleneceğini değerlendireceğiz.

-5510 sayılı Kanun’a tabi çalışanlar açısından konuyu ele alacak olursak, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk defa bu Kanun’un 4 üncü maddesinin (c) bendi kapsamında sigortalı olanların disiplin cezası alması durumunda kişilerden kesilen tutarların SGK’na aktarılacağına yönelik mevzuatımızda bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu bağlamda ilgililerden kesilen tutarlar kurumun kendi bütçesi içerisinde değerlendirilecektir.

Mer-i mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde disiplin cezasının kesinleşmesine müteakiben yapılacak işlemleri şu şekildedir.

Aylıktan kesme cezası ne zaman uygulanacak?

Aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır. Bu kapsamda idareler hangi kazanç kalemlerinden kesinti yapacaklarına dair karar vererek ve takip eden aybaşından itibaren uygulanan katsayıları dikkate alarak ödenen tutarlar üzerinden kesinti yapacaklardır.

Aylıktan kesme cezası nasıl yapılacak?

Bu kesinti kurumlarca farklı usullerde yapılabilmekle birlikte biz iki yöntemi ele alacağız.

1- Kişinin bordrosunda yer alan kesintiye tabi kalemler aylıktan kesme cezasında belirtilen oran kadar eksik ödenmesi,

2- Kişinin bordrosunda yer alan kesintiye tabi kalemlerde bir değişiklik yapmaksızın maaşı hesaplanıp kesintiler kısmına aylıktan kesme cezasına tekabül eden tutarın işlenmesi,

Aylıktan kesme cezası alan memurun maaşından kesilen tutarlar SGK’na aktarılacak mı sorusuna yukarıda cevap vermiş ve mevzuatımızda buna yönelik biz düzenlemenin bulunmadığını söylemiştik.

Burada sorulması gereken başka bir soru da bu kesintilerin memurun prime esas kazançlarında bir eksilmeye yol açıp açmayacağıdır.

Bu hususla ilgilide mer-i mevzuat hükümleri içerisinde bir düzenleme bulunmamakla birlikte SGK’nun başka konularla ilgili olarak daha önce verdiği görüşler doğrultusunda kıyaslama yapabilmekteyiz. Sitemizde yayınladığımız bir SGK görüşünde memurların 7 günü aşan hastalık izin sürelerinde prime esas kazanca dahil edilecek özel hizmet tazminatı tutarının kaç olacağı ele alınmıştır. Bu görüşte düzenlenen konu ile şuan cevap aradığımız soru içerik bakımında aynı paralelde olduğundan kıyaslama yapılması mümkündür.

Dolayısıyla aylıktan kesme cezası alan memurun maaşından gerekli kesinti işlemi yapılmakla birlikte primlerin kesintisiz tutar üzerinden bildirileceğini söyleyebiliriz.

Peki çalışanın bu disiplin cezasına itiraz etmesi ve itirazınız kabul edildiği durumlarda nasıl bir yol izlenmelidir?

Davanın kazanılması işlemin geriye doğru düzeltilmesi sonucunu doğuracaktır.

Buna bağlı olarak çalışanımızdan yapılan kesintilerin tekrar çalışanımıza ödenmesi gerektiği ortadadır.

Bu nedenle kesilen tutarların zaten kurumumuz bütçesinde bulunduğunu göze aldığımızda;

Kesinti tutarının ilgiliye ödemesinden önce kazancın durumuna göre gelir ve damga vergisi kesintileri yapılarak ödeme gerçekleştirilmelidir.

Ayrıca 1 no.lu açıklamada yer alan yöntemi uygulayanlar, hesaben ödeme kuralı gereği çalışana geri ödemenin yapıldığı vergi yılındaki gelir vergisi matrahını dikkate alarak yasal kesintileri yapmalı gelir vergisi kesintisini oluşturan kazançlar toplamını ise kişinin kümülatif matrahına eklemeyi unutmamalıdır.

2 no.lu açıklamada yer alan yöntemi takip ederek aylıktan kesme cezasını uygulayanların ise geri ödeme yaparken ödenecek tutar üzerinden gelir ve damga vergisi kesmesi mükerrer bir kesintiye sebep olacaktır.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.