Belediyelerde memurun disiplin amiri ile sorun yaşaması durumunda yürütülecek disiplin soruşturmasında dikkat edilecek hususlar

Belediyelerde memurun disiplin amiri ile sorun yaşaması durumunda yürütülecek disiplin soruşturmasında dikkat edilecek hususlar
Yayınlama: 18.03.2024
A+
A-

Belediyelerde memurun disiplin amiri ile sorun yaşaması durumunda yürütülecek disiplin soruşturmasında dikkat edilecek hususlar

Bilindiği üzere Devlet memurlarının disiplin işlemleri Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği kapsamında yürütülmektedir.

Belediyeler özelinde konuyu değerlendirirsek öncelikle disiplin amirinin kim olduğunun tespitinin yapılması gerekecektir. Yönetmeliğin Disiplin amirleri başlıklı 5 inci maddesinde;

“… İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahallî idare birliklerinde görevli memurların disiplin amirleri; İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca müştereken hazırlanan ve yürürlüğe konulan yönetmelikte gösterilir.” denilmektedir.

Bu kapsamda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 124 üncü maddesi ile Disiplin Amirleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanan Mahalli İdareler Disiplin Amirleri Yönetmeliği 11/03/2022 tarihli ve 31775 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğü girmiştir.

Burada bir hatırlatma yapmak yerinde ve faydalı olacaktır. Mahalli İdareler Disiplin Amirleri Yönetmeliği il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin disiplin amirlerini belirlemektedir. Disipline ilişkin usul ve esaslar bakımından uygulanacak mevzuat ise 657 sayılı Kanun ile Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği hükümleridir.

İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde görev yapan Devlet memurlarının disiplin amirleri Mahalli İdareler Disiplin Amirleri Yönetmeliğine ekli EK – 1 sayılı cetvelde gösterilmektedir.

Ayrıca Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğinin Disiplin amirleri başlıklı 5 inci maddesinde belediye başkanlarının belediye ve bağlı kuruluşlarında görevli bütün memurlar hakkında disiplin amirliği yetkisine haiz olduğu belirtilmiştir.

Buraya kadar belediyelerde görev yapan memurların disiplin hükümleri ile ilgili yararlanılan mevzuatların neler olduğunu gösterdik.

Konunun çok özellikli olduğu bir gerçektir. Nedeni ise uygulamada yapılan iş ve işlemlerin yargıya taşınması durumunda esas veya usul yönünden birçok dosyaya ait davaların kaybedilmesini gösterebiliriz.

Bu konulardan bir tanesine ise belediyelerde çalışan memurun disiplin amiri ile yaşadığı sorunlar neticesinde yürütülen disiplin işlemlerini örnek gösterebiliriz. Böyle bir durumun yargıya intikal etmesi halinde görülen davalarda ne gibi kararlar verilmektedir?

Danıştay Onikinci Dairesi tarafından verilen bir kararda;

“… İlçe Tarım Müdürlüğünde ziraat teknisyeni olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (C) bendinin (e) alt bendi uyarınca 1/8 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 15/11/2016 tarihli ve E:2014/3399 K:2016/5063 sayılı bozma kararına uyularak; davacı hakkında tesis edilen işlemin dayanağını oluşturan olayın, davacı ile davacının disiplin amiri arasında cereyan ettiği, dava konusu cezaya dayanak olan şikayetin sahibinin davacının disiplin amiri olduğu ve dava konusu disiplin cezasının da yine şikayet sahibi olan davacının disiplin amiri tarafından tesis edildiği anlaşıldığından, soruşturmanın açılmasını isteyen, bir başka ifade ile davacı ile arasında husumet olan şikayet sahibi kişi ile söz konusu soruşturma sonucu cezayı veren kişinin aynı olması, objektif ve tarafsız değerlendirmeyi olumsuz yönde etkileyeceğinden, disiplin hukuku ilkelerine aykırılık teşkil eden işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.” Açıklamasına yer verilmiştir.

Peki, böyle bir durumda nasıl bir yol izlenmelidir?

Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğin Disiplin amirlerinin görev ve yetkileri başlıklı 7 inci maddesinde üçüncü fıkrasında;

“Disiplin amirliği yetkisi devredilemez.” Hükmü yer almaktadır.

Aynı yönetmeliğin Disiplin soruşturması başlıklı 28 inci maddesinde;

“Madde 28 – (1) Disiplin cezası verilebilmesi için memur hakkında soruşturma açılması zorunludur. Soruşturma yapılmadan disiplin cezası verilemez.

(2) Disiplin soruşturması, memurlar arasından görevlendirilen muhakkik ya da teftiş, denetim ve soruşturma yapmakla görevli memurlar eliyle yapılır. Disiplin soruşturmasında birden fazla memur birlikte görevlendirilebilir.

(3) Disiplin soruşturmasında muhakkik görevlendirilmesi hâlinde muhakkik, hakkında soruşturma yapacağı memurdan hiyerarşik olarak alt seviyede olamaz” hükmü yer almaktadır.

Sonuç olarak;

Disiplin amiri ile memur arasında geçen bir olaydan dolayı yani disiplin âmirinin disipline aykırı fiilin mağduru veya tanığı olması hâlinde yürütülecek disiplin işlemi sürecinde disiplin amirinin, yukarıda verilen Danıştay Kararı da dikkate alındığında, disiplin soruşturmasını yürütemeyeceği, soruşturmacı atayamayacağı ortadadır. Böyle bir durumda disiplin amiri tutanakla tespit ettiği fiil veya hâli, gereğini yapmak üzere Mahalli İdareler Disiplin Amirleri

Yönetmeliğinin EK-1 Sayılı Cetvelinde gösterilen bir üst disiplin amirine, bu yoksa bir derece alt disiplin âmirine göndermesi gerekmektedir.

Yapılması gerekenler ise;

Disiplin âmirinin disipline aykırı fiilin mağduru veya tanığı olması hâlinde memurun davranışını tutanak altına almalı ve tutanağı Mahalli İdareler Disiplin Amirleri Yönetmeliğinin EK-1 Sayılı Cetvelinde gösterilen bir üst disiplin amirine (kendisinin bir derece üzerindeki disiplin âmirine) yoksa bir derece alt disiplin âmirine göndermelidir.

Üst veya alt disiplin amiri tutanağı aldıktan sonra disiplin soruşturması sürecini başlatacak ve sürecin sonucunda disiplin cezasına ilişkin kararı verecektir.

Takdir okuyucunundur.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.