Denetim komisyonuna huzur hakkı ödemesi yapılırken dikkate alınacak hususlar neler? Denetim komisyonu huzur hakkı hangi tarihten itibaren ödenebilir?
T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.05.0.MAH.0.06.01.00/5445-40065
Konu: Toplantı.
………. İL ÖZEL İDARESİNE
İlgi: …./…./2009 tarihli ve ….. sayılı yazınız.
İlgi yazınızda; il genel meclisi ocak ayı toplantısında seçilen denetim komisyonu üyelerinin 13/1/2009 tarihinde çalışmalarına başladığı ancak il genel meclisinin konuya ilişkin kararının 19/1/2009 tarihinde kesinleştiği, bu nedenle çalışmalarına 13/1/2009 tarihinde başlayan komisyon üyelerinin her toplantı günü için huzur hakkı ücretini bu tarihten itibaren mi yoksa il genel meclisinin konuya ilişkin kararının kesinleşme tarihi olan 19/1/2009 tarihinden itibaren mi alacağı hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilmiştir.
Meclis kararlarının kesinleşmesiyle ilgili 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 15 inci maddesinde, “İl genel meclisi tarafından alınan kararların tam metni, en geç beş gün içinde valiye gönderilir. Vali, hukuka aykırı gördüğü kararları, yedi gün içinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere il genel meclisine iade edebilir. Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez.” hükmü ile, il Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 17 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında, “Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez. Vali, yedi günden önce meclis kararını yeniden görüşülmek üzere meclise iade etmeyeceğini yazılı olarak bildirirse yedi günlük süre beklemeksizin karar yürürlüğe girer. Başkan tarafından valiye gönderilen kararlar, valinin görevlendirdiği kişiye imza karşılığı teslim edilir. Teslim alınan kararın son sayfasına, karar tarihi, teslim alındığı tarih ve kayıt numarası yazıldıktan sonra kararın bir sureti iade edilir. Bu şekilde kayıtları tamamlanan karar genel sekreterlik tarafından dosyasında saklanır. Bu kararları kaydetmek üzere bir defter tutulur.” hükümleri yer almaktadır.
Bu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi sonucu, usulüne uygun olarak alınan il genel meclisi kararları valiye gönderilmeden yürürlüğe girmeyecektir. Vali hukuka aykırı gördüğü kararları yedi gün içinde il genel meclisine iade edebilecektir. Ancak vali yedi günden önce meclis kararlarını iade etmeyeceğini yazılı olarak bildirirse, yazılı bildirim tarihinde meclis kararları yürürlüğe girecektir. Bunun dışında meclis kararları, valilikçe teslim alındığı tarihten itibaren yedi günün sonunda yürürlüğe girecektir. Ayrıca meclis kararlarının vali tarafından onanmasına ilişkin bir usul bulunmamaktadır.
Bu çerçevede söz konusu yazınızda belirtilen meclis kararı, 9/1/2009 tarihinde valiliğe teslim edildiği varsayılırsa, en geç 17/1/2009 tarihinde yürürlüğe girmiş olacaktır. Bu tarihten itibaren denetim komisyonu çalışmalarına hukuken başlamış olacağından, buna göre komisyon üyelerine huzur hakkı ödemesi yapılabileceği değerlendirilmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Not: Anayasa Mahkemesi’nin, 04.02.2010 tarih ve E.2008/2, K.2010/30 sayılı kararıyla belediye kanunlarında yer alan “Mülki idare amiri hukuka aykırı gördüğü kararlar aleyhine on gün içinde idari yargı mercilerine başvurabilir.” hükmü iptal edilmiştir. Yukarıdaki görüşü bu iptal kararıyla birlikte değerlendirmek gerekeceğinden belediye meclis kararlarının ne zaman kesinleştiği ve ne zaman yürürlüğe gireceği hususundaki yazımızı mutlaka okuyunuz. Yazıyı okumak için tıklayınız…
Görüşler sayfamıza ulaşmak için tıklayınız…
Sosyal Medya hesaplarımızı takip ederek personel mevzuatı ile ilgili paylaşımlarımızdan anında haberdar olabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Bizi İnstagram dan Takip Etmek İçin @iscimemurnet instagram
Bizi Twitter dan Takip Etmek İçin @iscimemur.net twitter
Facebook İnsan Kaynakları Grubumuza Katılmak İçin @iscimemur.net facebook