Ek Gösterge Nedir, Yüksek Ek Gösterge Neden Önemli?

Ek gösterge nedir? Yüksek ek gösterge neden önemli?

Ek Gösterge Nedir, Yüksek Ek Gösterge Neden Önemli?
Yayınlama: 07.03.2022
A+
A-

Ek Gösterge Nedir?

Ek gösterge nedir ve neden önemlidir? Bu soru pek çok memuru yakından ilgilendiren bir sorudur. Zira ek gösterge memurlar için hem görevdeyken hem de emekli olduklarında önem arz eden bir kazanç kalemidir.

Ek gösterge 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan Devlet Memurlarının maaş kalemlerinden birine esas puandır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 43/B maddesinde düzenlenmiş olup söz konusu madde şu şekildedir.

“Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf  veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.

(Değişik: 23/2/1995 – KHK-547/7 md.) Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1’inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.

Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Cumhurbaşkanı tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır.”

Ek gösterge puanları 657 sayılı Kanuna ekli 1 ve 2 sayılı cetvellerde ilgililerin durumlarına karşılık gelen puanlardan oluşmaktadır. Ek gösterge puanını maaşa esas kazanç kalemine dönüştürmek yani puanın parasal karşılığını bulmak için söz konusu puanı memur maaş katsayısı ile çarpmak gerekir. Bu şekilde bulunacak tutar brüt tutar olup hem gelir ve damga vergisi matrahlarına hem de sigorta matrahına dahil edilecektir.

Ek gösterge tablosu için tıklayın…

Memurların Ek Gösterge Puanlarını Tespit Ederken Dikkat Edilecek Hususlar

Bir memurun ek gösterge puanı tespit edilirken;

  • Memurun hizmet sınıfına
  • Memurun kadrosuna
  • Memurun kazanılmış hak aylığı derecesine

bakılacaktır. Burada en çok karıştırılan hususlardan bir tanesi memurun bitirmiş olduğu bölüm gereği almış olduğu unvanın ek göstergesinden mi yoksa bulunduğu kadronun ek göstergesinden mi yararlanacağıdır. Bu konuda oluşan pek çok tereddüt ve farklı uygulamalardan sonra Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun almış olduğu ……. tarihli kararıyla birlikte tereddütlere son verilmiştir. Devlet memurları unvanlarına karşılık gelen ek gösterge puanından değil kadrolarına karşılık gelen ek gösterge puanlarından yararlanacaktır. Örneğin mühendislik fakültesini bitiren bir memur mühendis unvanını kazanmıştır fakat memuriyette kadrosu mühendis olmadığı sürece mühendisler için verilen ek göstergeden yararlanamayacaktır.

Yine ek göstergenin tespitinde memurların kadro derecesine değil kazanılmış hak aylığı derecesine bakılacaktır. Başka türlü memurların pek çoğunda hak kaybı oluşabilir. Zira kazanılmış hak aylığı derecesi kadro derecesinin önünde olan bir çok memur söz konusu olabilmektedir.

Ek Göstergenin Önemi

Ek gösterge memurların hem fiilen çalışırken maaşlarına etki eden hem de emekli olduklarında emekli maaşı ve emekli ikramiyesini etkileyen bir unsurdur. Görevde olan 2200 ek göstergeli bir memurun (2022 Ocak-Haziran arası geçerli olan katsayılar ile) alacağı ek gösterge tutarı 517,98 TL’dir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu tutar brüt tutar olup gelir ve damga vergisi ile sigorta primine tabi tutulacaktır.

Ek göstergenin önemi emeklilikte de devam etmektedir. Zira emekli olan memurların alacağı maaş ile ikramiye tutarının belirlenmesinde ek göstergenin önemi büyüktür.

Burada memurları emeklilik açısından tabi oldukları kanuna göre ikiye ayırıp değerlendirmek gerekir.

5434 sayılı Kanuna tabi olanlar yani 01/10/2008’den önce memur olmuş veya memuriyetle ilişkilendirilmiş olanların emekli maaşı ve ikramiyesinin belirlenmesinde yüksek ek göstergenin önemi çok fazladır. 5510 sayılı Kanuna tabi olanlar yani 01/10/2008’den sonra memur olmuş olanların emekli maaşlarına etkisi ise çalışırken kesilen primle orantılı olarak değişecektir. Fakat 5510 sayılı Kanuna tabi olan memurların emekli ikramiyesi de tıpkı 5434 sayılı Kanuna tabi olan memurların ikramiyesi gibi hesaplanacağından onlarında emekli ikramiyesinin tespitinde yüksek ek gösterge çok önem arz etmektedir.

Emekli Maaşı ve Emekli İkramiyesi hesaplamaya yönelik geliştirdiğimiz programımızı ücretsiz kullanarak kendi maaş ve ikramiye tutarınızı hesaplayabilir, yüksek ek gösterge denemeleriyle aradaki farkı inceleyebilirsiniz…

Programı indirmek için tıklayınız…

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. ABDURRAHMAN UYGUN dedi ki:

    Merhaba site yöneticisi paylaşımlarınızı yakınen ve ilgiynen takip etmekteyim. İçerikliğinizi zenginliği bana ve arkadaşlarımıza ışık tutuyor. Yayın hayatınızda başarılar diliyorum. İyi çalışmalar kolay gelsin…

    1. Editör dedi ki:

      Bizler için motivasyon kaynağı olan güzel dileklerinize teşekkür ederiz…