Belediye encümeninin kimlerden oluşacağı 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyenin organları başlıklı ikinci kısmının 33 üncü maddesinde belirtilmiştir. Bu yazımızda belediye encümeninde görev alanların bu toplantılara katılmaları veya katılmamaları durumunda alacakları ödenek tutarlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunulacağız.
Encümen ödeneği katıldığı toplantıya bakılmaksızın encümen üyesine tam olarak ödenebilir mi?
Belediye encümeninin kimlerden oluşacağı 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyenin organları başlıklı ikinci kısmının 33 üncü maddesinde belirtilmiştir. Bu yazımızda belediye encümeninde görev alanların bu toplantılara katılmaları veya katılmamaları durumunda alacakları ödenek tutarlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunulacağız.
Mezkur Kanun’un 33 üncü maddesinde;
“Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında;
a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, mali hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden,
b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, mali hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden, oluşur.
Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder.
Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak ilgili birim amirleri, belediye başkanı tarafından oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılabilir.” Denilmekte olup aynı Kanun’un Encümen üyelerine verilecek ödenek başlıklı 36 ncı maddesinde ise;
“Belediye encümeni başkan ve üyelerine, nüfusu 10.000’e kadar olan belediyelerde (3.500), nüfusu 10.001-50.000’e kadar olan belediyelerde (4.500), 50.001-200.000’e kadar olan belediyelerde (6.000) ve 200.001’in üzerinde olan belediyelerde ise (7.500) gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu tutarların yarısı ödenir.” Hükmü yer almaktadır.
Burada iki farklı ödenek tutarından bahsedilmektedir.
1-) Belediye encümeni başkan ve üyelerine verilecek ödenek,
2-) Encümenin memur üyelerine verilecek ödenek,
Peki 5393 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesinde belirtilen ödenek aylık bir ödenek midir?
Bir başka ifadeyle söz konusu ödenek katıldığı toplantılara bakılmadan encümen üyelerine tam olarak ödenebilir mi?
Bu hususta belediyeler arasında farklı uygulamaların olduğu bilinmektedir.
Şöyle ki;
Bazı Belediyelerde bu ödemenin aylık bir ödenek olduğu, dolayısıyla herhangi bir oturum olmasa veya eksik oturum olsa dahi söz konusu ödeneğin tam olarak verileceği değerlendirmesi yapılırken bazı Belediyelerde ise encümen üyesine katıldığı oturum başına orantılı olarak ödeme yapılmaktadır.
Peki hangi uygulama doğrudur?
Bu soruyu doğru olarak değerlendirebilmek için yine kanun içerisinde bu hususu düzenleyen bir hüküm olup olmadığına bakmak gerekir.
5393 sayılı Kanun’un Encümen toplantısı başlıklı 35 inci maddesinde;
“Madde 35 – Belediye encümeni, haftada birden az olmamak üzere önceden belirlenen gün ve saatte toplanır. Belediye başkanı acil durumlarda encümeni toplantıya çağırabilir…”denilmektedir.
Kanunun 35 inci maddesi ile 36 ncı maddesini birlikte değerlendirdiğimizde;
Bu ödeneğin aylık bir ödeme olduğu fakat bu ödeneğin hak edilmesiyle ilgili olarak 35 inci maddede belirtildiği üzere encümenin haftada birden az olmamak üzere toplanması gerektiğini, bu toplantılara aylık bazda tam olarak katılanlara tam ödenek tam katılmayanlara ise ay içindeki hafta sayısı ile orantılı olarak ödenek verilmesinin daha doğru olacağını söyleyebiliriz.
Takdir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın